Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy

Oreo brownies na ucieranym spodzie

To ciasto to wzbogacona wersja brownies. Składa się bowiem aż z trzech warstw. Dolna warstwa to ucierane ciasto z kawałkami czekolady, pośrodku ciasteczka oreo, a na górze pyszne, soczyste brownie.

Nie czekałam, aż ciasto całkowicie ostygnie i pozwoliłam sobie na kawałek lekko ciepły, gdy czekolada w środku jeszcze nie zastygła i była półpłynna. Bardzo smaczne. Smaczne jest również całkowicie wystudzone.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 125g masła
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 175g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Brownie:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 250g masła
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75g mąki
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 250g ciasteczek oreo

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) kawałki czekolady.
  2. Ciasto przełożyć do formy kwadratowej lub prostokątnej o wymiarach ok. 20x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć np. formy żaroodpornej o podobnej wielkości. Ja użyłam formy o wymiarach 18x 27cm). Ciasto rozłożyć równomiernie łyżką.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C (grzałka góra- dół lub termoobieg: 150°C).
  4. Przygotować brownie. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo roztopioną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać mąkę.
  5. Na cieście ułożyć ciasteczka oreo. Na górę wyłożyć ciasto brownie i wyrównać.
  6. Piec około 30- 35min.

Smacznego.

Uwaga: Trudno jest przy tym cieście sprawdzić, kiedy jest dokładnie gotowe. Ważne jest, aby ciasto ucierane się upiekło, natomiast warstwa brownie powinna być w środku wilgotna. Dlatego trudno jest sprawdzać to ciasto patyczkiem. U mnie było gotowego po 35min. Zbyt długi pobyt w piekarniku spowoduje, że ciasto będzie za bardzo wysuszone.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lecker- Bakery” 3/2012. W przepisie zmniejszyłam ilość cukru w cieście ucieranym (ze 175g na 100g) i brownie (z 75g na 50g).

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 15
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Oreo brownies na ucieranym spodzie

oreo brownies na ucieranym spodzie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony