Oreo brownies na ucieranym spodzie

To ciasto to wzbogacona wersja brownies. Składa się bowiem aż z trzech warstw. Dolna warstwa to ucierane ciasto z kawałkami czekolady, pośrodku ciasteczka oreo, a na górze pyszne, soczyste brownie.

Nie czekałam, aż ciasto całkowicie ostygnie i pozwoliłam sobie na kawałek lekko ciepły, gdy czekolada w środku jeszcze nie zastygła i była półpłynna. Bardzo smaczne. Smaczne jest również całkowicie wystudzone.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 125g masła
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 175g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Brownie:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 250g masła
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75g mąki
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 250g ciasteczek oreo

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) kawałki czekolady.
  2. Ciasto przełożyć do formy kwadratowej lub prostokątnej o wymiarach ok. 20x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć np. formy żaroodpornej o podobnej wielkości. Ja użyłam formy o wymiarach 18x 27cm). Ciasto rozłożyć równomiernie łyżką.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C (grzałka góra- dół lub termoobieg: 150°C).
  4. Przygotować brownie. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo roztopioną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać mąkę.
  5. Na cieście ułożyć ciasteczka oreo. Na górę wyłożyć ciasto brownie i wyrównać.
  6. Piec około 30- 35min.

Smacznego.

Uwaga: Trudno jest przy tym cieście sprawdzić, kiedy jest dokładnie gotowe. Ważne jest, aby ciasto ucierane się upiekło, natomiast warstwa brownie powinna być w środku wilgotna. Dlatego trudno jest sprawdzać to ciasto patyczkiem. U mnie było gotowego po 35min. Zbyt długi pobyt w piekarniku spowoduje, że ciasto będzie za bardzo wysuszone.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lecker- Bakery” 3/2012. W przepisie zmniejszyłam ilość cukru w cieście ucieranym (ze 175g na 100g) i brownie (z 75g na 50g).

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 15
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Oreo brownies na ucieranym spodzie

oreo brownies na ucieranym spodzie