Tort bombonierka

Tort w kształcie pudełka na czekoladki. Przygotowany jest z kakaowego biszkoptu, upieczonego jak na roladę, pociętego na kawałki i przełożonego masą chałwową. Konstrukcja jest bardzo prosta. Prostokątne ciasto, którego brzegi podwyższone są wafelkami. Całość obłożona została masą cukrową. Środek bombonierki wypełniony jest domowymi pralinkami, na które przepisy znajdziecie na stronie. Jedne to „Pralinki karmelowo- czekoladowe”, a drugie to „Pralinki z płatków kukurydzianych”.

Tort jest mały. Ma wymiar ok. 15x 18cm. Można pokroić go na ok. 16 cienkich, małych kawałków. (Kroiłam wszerz i każdy kawałek jeszcze na pół). Ciasto jest smaczne, ale ciężkie, maślane i nie zjecie go za dużo. Chciałabym zwrócić uwagę na sporą ilość masy w cieście. Proponuję biszkopt przekładać nie za grubo masą. (Ja przełożyłam i obłożyłam biszkopt całą masą, a do „sklejenia” ciasteczek zrobiłam nową masę, ale jest to niepotrzebne. Masy jest na tyle dużo, że wystarczy jej na wszystkie części). Tort należy przygotować co najmniej dzień wcześniej przed podaniem.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • ok.¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Masa maślana:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 400g masła
  • 200g chałwy waniliowej

Poncz:

  • 1 szklanka mocnej, czarnej herbaty
  • 30ml spirytusu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Masa cukrowa według przepisu: "Biała masa cukrowa"
  • małe wafelki (lub inne ciasteczka do zbudowania brzegu)
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao (i ewentualnie proszkiem, ale nie jest on konieczny). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  3. Masę rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (ok. 32x 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto odwrócić (najlepiej na papier do pieczenia, żeby nie przykleiło się do blatu), ściągnąć delikatnie papier z góry i pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Ciasto pociąć na cztery części.

3

  1. Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 5- 10 minut, aż masa zbieleje i powiększy swoją objętość). Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i nie przerywając ubijania całkowicie ją ostudzić. Osobno zmiksować miękkie masło na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać do masła stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Masę podzielić na pół. Do połowy dodać rozdrobnioną chałwę i zmiksować do połączenia.
  2. Przygotować poncz. Zimną herbatę wymieszać z alkoholem.
  3. Na paterze lub desce ułożyć pierwszy kawałek biszkoptu. Nasączyć go częścią ponczu, nałożyć trochę masy chałwowej i ją rozsmarować. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem i rozsmarować trochę masy chałwowej. Tak samo przełożyć trzeci biszkopt i przykryć czwartym. Całość posmarować częścią masy maślanej bez dodatku chałwy. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa stwardniała i tort zrobił się stabilny.
  4. Następnie zbudować murek z wafelków, sklejając je masą. Wafelki posmarować wkoło masą. Ciasto wstawić do lodówki.

4

5

6

7

  1. Przygotować masę cukrową i zabarwić ją według uznania.
  2. Ciasto obłożyć masą cukrową. (Masą cukrową obłożyłam najpierw dół, jak widać na zdjęciach, a następnie zrobiłam paseczki i pokryłam nimi wafelki). Dodatkowo zrobić pokrywkę, wycinając z masy cukrowej prostokąt wielkości tortu, ozdobić ją i pozostawić (np. na całą noc lub dłużej) aż wyschnie. (Nie rozwałkowywać masy za cienko. Pokrywka będzie bardzo delikatna i po wyschnięciu należy obchodzić się z nią ostrożnie, aby nie pękła).
  3. Na następny dzień poukładać w środku pudełka czekoladki i przykryć delikatnie pokrywką.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort bombonierka Tort bombonierka Tort bombonierkaTort bombonierka