Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort z masą marcepanową

Tort biszkoptowy przełożony delikatną masą budyniową. Masa budyniowa jest bardzo lekka, zrobiona z budyniu z dodatkiem żelatyny i bitej śmietany, nadającej budyniowi puszystości. Cały tort jest bardzo puszysty i lekki. Całość obłożyłam masą marcepanową, pod którą znajduje się cienka warstwa masy czekoladowej, dzięki której marcepan dobrze przylega do biszkoptu.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej. Proszę upewnić się, że pozostałe produkty są również bezglutenowe.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu wiśniowego, malinowego lub innego o kolorze czerwonym (opakowanie na 500ml mleka)
  • 500ml mleka (do przygotowania budyniu)
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa czekoladowa:

  • 100g białej czekolady
  • 150g masła

Poncz:

  • 1 szklanka wody
  • trochę soku z cytryny
  • cukier do smaku (daję 2 łyżeczki)

Dekoracja:

  • masa marcepanowa (ok. 400- 500g)
  • barwniki spożywcze* do zabarwienia masy marcepanowej
  • cukier puder
  • trochę kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, dodając w międzyczasie wodę.(Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką (w wersji bezglutenowej mąką kukurydzianą).
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  9. Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu lub włożyć do tortownicy. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
  10. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  11. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki. (Przed obłożeniem masą marcepanową najlepiej wyciągnąć tort trochę wcześniej z lodówki, aby masa była lekko miękka, wtedy marcepan dobrze przyklei się do masy).
  12. Tort udekorować masą marcepanową według uznania. Wersja z myszką Minnie: Większość masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej jest przenieść marcepan razem z papierem, ułożyć go na cieście (marcepan w stronę masy, papier do góry) i na końcu ściągnąć papier. Do resztek pozostałych po obłożeniu tortu dodać jeszcze trochę czerwonego barwnika i zrobić kokardę i język. Z odłożonej masy marcepanowej zrobić twarz. (Najlepiej przygotować sobie wcześniej szablony i odrysować je na rozwałkowanym marcepanie). Trochę masy marcepanowej pozostawić na oczy i kropki na kokardzie. Resztę zagnieść z kakao i zrobić wszystkie ciemne elementy.

Uwaga:

1 szklanka= 250ml

* Do zrobienia takiej dekoracji jak na zdjęciach potrzebny jest tylko barwnik czerwony.

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Anno tak, lukier plastyczny też możesz oczywiście użyć. Musisz jednak kupić dwa opakowania.

  • Anna

    Witam serdecznie widziałam w lidlu cos takiego jak czerwony lukier plastyczny. Czy można go użyć zamiast masy marcepanowej i czy uważa Pani że 250 gram starczy na obłożenie tortu?

  • Joanna

    Kasiu zawsze robię masę maślaną. Czytałam kiedyś, że pod masę cukrową dżem się nie nadaje.

  • Kasia

    Kasiu może za długo miksowałaś migdały, jeśli masa wyszła za tłusta?


    Joasiu pewnie tak,bo bałam się ,że wyjdą grudki w takim razie muszę krócej miksować.
    Chciałam zapytać czy robisz też dekoracje z masy lukrowej jeżeli tak , to czy tort przed położeniem masy mogę również posmarować dżemem.Dziękuję i pozdrawiam :)

  • Joanna

    Kasiu może za długo miksowałaś migdały, jeśli masa wyszła za tłusta?

  • Kasia

    Witaj Joasiu ! Zrobiłam masę marcepanową i Mini oczywiście na próbę, bo urodzinki mojej wnusi dopiero za tydzień :)Mini wyszła bardzo ładna ale mam pytanie co mogłam zrobić nie tak,bo masa marcepanowa jest tłusta ..czy ona ma być taka ? może czegoś za dużo albo za mało dałam ale robiłam w/g Twojego przepisu tylko zamiast soku różanego dałam nektar ananasowy z kartonika > Pozdrowionka :)

  • Kasia

    Joasiu bardzo dziękuję za odpowiedzi mam nadzieję,że teraz sobie poradzę.W listopadzie na pewno zawitam tu i pochwalę się moim tortem Minie :-)
    Pozdrawiam bardzo gorąco i jeszcze raz dziękuję za porady :-)

  • Joanna

    Kasiu masa marcepanowa nie "zastyga". Ona pozostaje miękka.
    Może być dżem pod masę marcepanową.

  • Kasia

    Joasiu bardzo dziękuję szybką odpowiedź i przesłanie szablonu Mini bardzo mi to pomoże bo robiąc pierwszy raz to będą trzęsły mi się ręce :) mam jeszcze jedno pytanie ...czy wykańczając tort masą marcepanową trzeba się spieszyć ...chodzi o to czy masa szybko zastyga bo masę będę robiła krótko przed dekorowaniem czyli na ostatni moment jak tort będzie już złożony, i czy mogę ostatnią warstwę tortu i brzegi posmarować dżemem czy masa marcepanowa się przyklei i nie będzie odchodziła .

  • Joanna

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony