Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
33 Komentarzy

Tort z masą marcepanową

Tort biszkoptowy przełożony delikatną masą budyniową. Masa budyniowa jest bardzo lekka, zrobiona z budyniu z dodatkiem żelatyny i bitej śmietany, nadającej budyniowi puszystości. Cały tort jest bardzo puszysty i lekki. Całość obłożyłam masą marcepanową, pod którą znajduje się cienka warstwa masy czekoladowej, dzięki której marcepan dobrze przylega do biszkoptu.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej. Proszę upewnić się, że pozostałe produkty są również bezglutenowe.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu wiśniowego, malinowego lub innego o kolorze czerwonym (opakowanie na 500ml mleka)
  • 500ml mleka (do przygotowania budyniu)
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa czekoladowa:

  • 100g białej czekolady
  • 150g masła

Poncz:

  • 1 szklanka wody
  • trochę soku z cytryny
  • cukier do smaku (daję 2 łyżeczki)

Dekoracja:

  • masa marcepanowa (ok. 400- 500g)
  • barwniki spożywcze* do zabarwienia masy marcepanowej
  • cukier puder
  • trochę kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, dodając w międzyczasie wodę.(Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką (w wersji bezglutenowej mąką kukurydzianą).
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  9. Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu lub włożyć do tortownicy. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
  10. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  11. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki. (Przed obłożeniem masą marcepanową najlepiej wyciągnąć tort trochę wcześniej z lodówki, aby masa była lekko miękka, wtedy marcepan dobrze przyklei się do masy).
  12. Tort udekorować masą marcepanową według uznania. Wersja z myszką Minnie: Większość masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej jest przenieść marcepan razem z papierem, ułożyć go na cieście (marcepan w stronę masy, papier do góry) i na końcu ściągnąć papier. Do resztek pozostałych po obłożeniu tortu dodać jeszcze trochę czerwonego barwnika i zrobić kokardę i język. Z odłożonej masy marcepanowej zrobić twarz. (Najlepiej przygotować sobie wcześniej szablony i odrysować je na rozwałkowanym marcepanie). Trochę masy marcepanowej pozostawić na oczy i kropki na kokardzie. Resztę zagnieść z kakao i zrobić wszystkie ciemne elementy.

Uwaga:

1 szklanka= 250ml

* Do zrobienia takiej dekoracji jak na zdjęciach potrzebny jest tylko barwnik czerwony.

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Anno[/b] tak, lukier plastyczny też możesz oczywiście użyć. Musisz jednak kupić dwa opakowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Witam serdecznie widziałam w lidlu cos takiego jak czerwony lukier plastyczny. Czy można go użyć zamiast masy marcepanowej i czy uważa Pani że 250 gram starczy na obłożenie tortu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kasiu[/b] zawsze robię masę maślaną. Czytałam kiedyś, że pod masę cukrową dżem się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    [quote][b]Kasiu[/b] może za długo miksowałaś migdały, jeśli masa wyszła za tłusta?[/quote]

    Joasiu pewnie tak,bo bałam się ,że wyjdą grudki w takim razie muszę krócej miksować.
    Chciałam zapytać czy robisz też dekoracje z masy lukrowej jeżeli tak , to czy tort przed położeniem masy mogę również posmarować dżemem.Dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kasiu[/b] może za długo miksowałaś migdały, jeśli masa wyszła za tłusta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Witaj Joasiu ! Zrobiłam masę marcepanową i Mini oczywiście na próbę, bo urodzinki mojej wnusi dopiero za tydzień :)Mini wyszła bardzo ładna ale mam pytanie co mogłam zrobić nie tak,bo masa marcepanowa jest tłusta ..czy ona ma być taka ? może czegoś za dużo albo za mało dałam ale robiłam w/g Twojego przepisu tylko zamiast soku różanego dałam nektar ananasowy z kartonika > Pozdrowionka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Joasiu bardzo dziękuję za odpowiedzi mam nadzieję,że teraz sobie poradzę.W listopadzie na pewno zawitam tu i pochwalę się moim tortem Minie :-)
    Pozdrawiam bardzo gorąco i jeszcze raz dziękuję za porady :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kasiu[/b] masa marcepanowa nie "zastyga". Ona pozostaje miękka.
    Może być dżem pod masę marcepanową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Joasiu bardzo dziękuję szybką odpowiedź i przesłanie szablonu Mini bardzo mi to pomoże bo robiąc pierwszy raz to będą trzęsły mi się ręce mam jeszcze jedno pytanie ...czy wykańczając tort masą marcepanową trzeba się spieszyć ...chodzi o to czy masa szybko zastyga bo masę będę robiła krótko przed dekorowaniem czyli na ostatni moment jak tort będzie już złożony, i czy mogę ostatnią warstwę tortu i brzegi posmarować dżemem czy masa marcepanowa się przyklei i nie będzie odchodziła .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kasiu[/b] skorzystałam z tego rysunku: http://walhill.com/minnie-mouse-hd-widescreen-11-hd-wallpaper.html
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Witam serdecznie !
    Jestem pod wrażeniem :-) wszystko z przepisu jestem w stanie wykonać ale myszki Minnie niestety nie proszę o podanie może strony na której będę mogła sobie wydrukować i wyciąć szablon.Moja wnusia ma w listopadzie 2 latka i pragnę zrobić jej radość:) Pozdrawiam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 4 lat temu
    Bardzo dziekuje za inspiracje i pomysl swietna stronka. Polecam kazdemu, nawet takiemu laikowi jak ja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Elu[/b] dobrze by było dodać do niego jeszcze trochę jakiegoś bawnika spożywczego, żeby nadać mu koloru (ale to nie jest mus, jeśli nie chcesz) i postępuj z nim tak jak opisałam w punkcie 12.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 4 lat temu
    Witam Serdecznie,
    Zwracam się do Wszystkich z ogromna prośbą. Chcę zrobić niespodzianke koleżance ale zupełnie nie znam się na dekorowaniu ciast marcepanem.
    Bardzo proszę Was o pomoc. Kupiłam normalny marcepan ze sklepowej półki. Czy mogę go tylko rozwałkować i pokryć nim mały torcik? Czy potrzebuję jeszcze jakieś inne składniki?

    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ana · 4 lat temu
    Bardzo dziekuje za odpowiedzi pierwszy raz robilam tort z masa marcepanowa i udal sie a bardzo martwilam sie o to gdyz mielismy bardzo duzo gosc i wszyscy byli zachwyceni, bardzo wasze rady mi pomogly dziekuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Ago[/b] tak, możesz tak zrobić. Pod marcepan zrób masę na bazie masła. Marcepan rozwałkowuję dość cienko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 lat temu
    A ja planuję córce na roczek tort przekładany kremem z bitej śmietany i mascarpone a wierzch pokryć marcepanem. Czy to się uda? Czy tort posmarować kremem pod marcepan? Na jaką grubość należy rozwałkować marcepan?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Ano[/b] tak, przyklei się. Takie masy są właśnie najlepsze pod marcepan.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ana · 4 lat temu
    Witam pojutrze bede robila tort dla mojego meza ktory chcialam pokryc masa marcepanowa gdysz nie udalo mi sie kupic lukru plastycznego, i chcialam sie dowiedziec czy ta masa jak ja cienko rozwalkuje to przykleji mi sie do masy maslano-budyniowej lub masy maslanej ( dodam ze nie dodaje zelatyny do tych mas, dlatego niewiem czy mi sie ta masa przykleji) oczywiscie tort ma byc na biszkoptach prosze o porade z gory dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Beato[/b] masę marcepanową rozwałkowuję między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu ściągam papier z góry, przenoszę marcepan na papierze i układam na torcie (papierem do góry). Ściągam delikatnie papier, aby nie porwać marcepanu. Tak samo jak przy masie cukrowej trzeba nabrać trochę wprawy, aby nie robiły się fałdy na bokach.

Polub nas na ...

Początek strony