Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort z masą marcepanową

Tort biszkoptowy przełożony delikatną masą budyniową. Masa budyniowa jest bardzo lekka, zrobiona z budyniu z dodatkiem żelatyny i bitej śmietany, nadającej budyniowi puszystości. Cały tort jest bardzo puszysty i lekki. Całość obłożyłam masą marcepanową, pod którą znajduje się cienka warstwa masy czekoladowej, dzięki której marcepan dobrze przylega do biszkoptu.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej. Proszę upewnić się, że pozostałe produkty są również bezglutenowe.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu wiśniowego, malinowego lub innego o kolorze czerwonym (opakowanie na 500ml mleka)
  • 500ml mleka (do przygotowania budyniu)
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa czekoladowa:

  • 100g białej czekolady
  • 150g masła

Poncz:

  • 1 szklanka wody
  • trochę soku z cytryny
  • cukier do smaku (daję 2 łyżeczki)

Dekoracja:

  • masa marcepanowa (ok. 400- 500g)
  • barwniki spożywcze* do zabarwienia masy marcepanowej
  • cukier puder
  • trochę kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, dodając w międzyczasie wodę.(Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką (w wersji bezglutenowej mąką kukurydzianą).
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  9. Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu lub włożyć do tortownicy. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
  10. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  11. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki. (Przed obłożeniem masą marcepanową najlepiej wyciągnąć tort trochę wcześniej z lodówki, aby masa była lekko miękka, wtedy marcepan dobrze przyklei się do masy).
  12. Tort udekorować masą marcepanową według uznania. Wersja z myszką Minnie: Większość masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej jest przenieść marcepan razem z papierem, ułożyć go na cieście (marcepan w stronę masy, papier do góry) i na końcu ściągnąć papier. Do resztek pozostałych po obłożeniu tortu dodać jeszcze trochę czerwonego barwnika i zrobić kokardę i język. Z odłożonej masy marcepanowej zrobić twarz. (Najlepiej przygotować sobie wcześniej szablony i odrysować je na rozwałkowanym marcepanie). Trochę masy marcepanowej pozostawić na oczy i kropki na kokardzie. Resztę zagnieść z kakao i zrobić wszystkie ciemne elementy.

Uwaga:

1 szklanka= 250ml

* Do zrobienia takiej dekoracji jak na zdjęciach potrzebny jest tylko barwnik czerwony.

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (33)

  1. Joanna

Anno tak, lukier plastyczny też możesz oczywiście użyć. Musisz jednak kupić dwa opakowania.

  Załączniki
 
  1. Anna

Witam serdecznie widziałam w lidlu cos takiego jak czerwony lukier plastyczny. Czy można go użyć zamiast masy marcepanowej i czy uważa Pani że 250 gram starczy na obłożenie tortu?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kasiu zawsze robię masę maślaną. Czytałam kiedyś, że pod masę cukrową dżem się nie nadaje.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Kasiu może za długo miksowałaś migdały, jeśli masa wyszła za tłusta?


Joasiu pewnie tak,bo bałam się ,że wyjdą grudki w takim razie muszę krócej miksować.
Chciałam zapytać czy robisz też dekoracje z masy lukrowej jeżeli tak , to czy tort przed...

Kasiu może za długo miksowałaś migdały, jeśli masa wyszła za tłusta?


Joasiu pewnie tak,bo bałam się ,że wyjdą grudki w takim razie muszę krócej miksować.
Chciałam zapytać czy robisz też dekoracje z masy lukrowej jeżeli tak , to czy tort przed położeniem masy mogę również posmarować dżemem.Dziękuję i pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Kasiu może za długo miksowałaś migdały, jeśli masa wyszła za tłusta?

  Załączniki
 
  1. Kasia

Witaj Joasiu ! Zrobiłam masę marcepanową i Mini oczywiście na próbę, bo urodzinki mojej wnusi dopiero za tydzień Mini wyszła bardzo ładna ale mam pytanie co mogłam zrobić nie tak,bo masa marcepanowa jest tłusta ..czy ona ma być taka ? może czegoś...

Witaj Joasiu ! Zrobiłam masę marcepanową i Mini oczywiście na próbę, bo urodzinki mojej wnusi dopiero za tydzień Mini wyszła bardzo ładna ale mam pytanie co mogłam zrobić nie tak,bo masa marcepanowa jest tłusta ..czy ona ma być taka ? może czegoś za dużo albo za mało dałam ale robiłam w/g Twojego przepisu tylko zamiast soku różanego dałam nektar ananasowy z kartonika > Pozdrowionka

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Kasia

Joasiu bardzo dziękuję za odpowiedzi mam nadzieję,że teraz sobie poradzę.W listopadzie na pewno zawitam tu i pochwalę się moim tortem Minie :-)
Pozdrawiam bardzo gorąco i jeszcze raz dziękuję za porady :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kasiu masa marcepanowa nie "zastyga". Ona pozostaje miękka.
Może być dżem pod masę marcepanową.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Joasiu bardzo dziękuję szybką odpowiedź i przesłanie szablonu Mini bardzo mi to pomoże bo robiąc pierwszy raz to będą trzęsły mi się ręce mam jeszcze jedno pytanie ...czy wykańczając tort masą marcepanową trzeba się spieszyć ...chodzi o to czy...

Joasiu bardzo dziękuję szybką odpowiedź i przesłanie szablonu Mini bardzo mi to pomoże bo robiąc pierwszy raz to będą trzęsły mi się ręce mam jeszcze jedno pytanie ...czy wykańczając tort masą marcepanową trzeba się spieszyć ...chodzi o to czy masa szybko zastyga bo masę będę robiła krótko przed dekorowaniem czyli na ostatni moment jak tort będzie już złożony, i czy mogę ostatnią warstwę tortu i brzegi posmarować dżemem czy masa marcepanowa się przyklei i nie będzie odchodziła .

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony