Sernik z polewą truskawkową

Bardzo delikatny sernik upieczony na serku marcarpone i twarogu. Sernik pokryty jest grubą warstwą truskawkową.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego i pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
  • 500 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 100 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)

Polewa truskawkowa:

  • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 75 g masła
  • 120 g cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z mascarpone i twarogu. Mascarpone, twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Masę serową wylać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  5. Przygotować polewę truskawkową: Truskawki zmiksować na puree. (Mrożone truskawki wcześniej rozmrozić). Przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i masło. Całość zagotować, mieszając. Osobno wymieszać budyń w proszku z 4 łyżkami wody. Do gotujących się truskawek dodać, mieszając trzepaczką, rozmieszany budyń. Gotować, mieszając, ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  6. Polewę truskawkową wyłożyć od razu na sernik. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń i proszek do pieczenia są bezglutenowe.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik z polewą truskawkową Sernik z polewą truskawkową Sernik z polewą truskawkową