Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy

Sernik z puree truskawkowym

Bardzo delikatny sernik upieczony na serku marcarpone z dodatkiem czerwonego budyniu, dzięki któremu masa serowa ma ładny, delikatnie różowy kolor. Sernik pokryty jest grubą warstwą zmiksowanych truskawek.

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń i proszek do pieczenia są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g masła (lub margaryny)
  • 60g cukru
  • 200g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500g serka marcarpone
  • 500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub Quark
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu truskawkowego bez cukru (w zastępstwie inny czerwony lub waniliowy)

Dodatkowo:

  • 300g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 75g masła
  • 120g cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Mascarpone, twaróg, cukier i jajka zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać budyń (proszek).
  4. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 175°C. (Sernik bardzo mocno wyrasta. Należy studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc).
  5. Przygotować puree truskawkowe. Truskawki zmiksować na puree. (Mrożone truskawki wcześniej rozmrozić). Dodać cukier, sok z cytryny i masło. Całość zagotować. Osobno wymieszać budyń z 4 łyżkami wody. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
  6. Puree wyłożyć od razu na sernik. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

50- 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilkanaście godzin
porcje

Liczba porcji:

około 16- 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Sernik z puree truskawkowym

sernik z puree truskawkowym

Sernik z puree truskawkowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MAŁGORZATA GACZYŃSKA · 2 lat temu
    do sernika oraz puree truskawkowego budyń ma być na 1/2 l mleka czy 3/4 litra mleka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joanna j · 3 lat temu
    Ten sernik robie jak sie tylko zaczyna sezon truskawkowy, wychodzi za kazdym razem super. Wszyscy sa zachwycenie, jest tak pyszny nie mozna sie nim przejesc. Czasem pieke ten sernik co tydzien i zawsze miksuje porcje truskawek i zamrazam zebym mogla jesienia albo zima jeszcze raz upiec.
    Ja wkladam maslo zamiast margaryny teperature zmniejszam na 165-170 ºC mam piecyk elektryczny.
    Joanna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zu · 3 lat temu
    Ciasto nie wyszło. Kruche ciasto wyszło zdecydowanie zbyt klejące, twaróg i mascarpone na które wydałam kupę pieniędzy spaliło się w piekarniku po bokach, a w środku było kompletnie płynne a wszystkie składniki dodałam w dokładnie tych samych ilościach, które podane były w przepisie (mam wagę kuchenną). Zmarnowane pieniądze i czas. Może mam dziwny piekarnik...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ata · 4 lat temu
    Sernik jest pyszny. Wyszedł identycznie jak na zdjęciu. Mialam tylko problem z puree truskawkowym - przy gotowaniu zrobiły mi się grudki, ale przetarlam masę przez sito i wyszło super gładkie. Zmieniłam delikatnie proporcje , dałam 75 dag twarogu i 25 dag mascarpone. Wyszło pysznie. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Wankowicz · 4 lat temu
    Serniczek wyszedł przepyszny! Łatwy acz efektowny czyli tak jak lubie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    emilia · 4 lat temu
    Bardzo dobry sernik, delikatny, mało slodki polecam :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 4 lat temu
    Sernik jest przepyszny. Gościł na moim stole podczas świąt wielkanocnych i wszystkich baardzo smakował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 5 lat temu
    Pycha, rewelacja, za rok będzie ponownie u nas gościł. Chyba, że nikt nie wyje truskawek z zamrażarki to zrobię go też zimą. Puree truskawkowe wyszło mi bardziej leiste niż na zdjęciu, ale pycha jak spływało delikatnie na urojone kawałki. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasix · 5 lat temu
    Czy zamiast truskawek mozna uzyc np malin?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    sernik jest naprawdę cudowny! dzięki tej stronie odkryłam swój talent cukierniczy! korzystam tylko z tych przepisów. Proszę o wiecej nowych!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Zrobiam ten sernik i smak ma super tylko nie wiem dlaczego ale mi dość mocno opadl. Pewno coś sknocilam, bo w pieczeniu jestem nowicjuszką:). Ale nie poddam się i spróbuję jeszcze raz zrobić.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Myślę, że wszystko zrobiłaś dobrze. Ten sernik mocno rośnie, a po upieczeniu opada. Ważne, aby studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach, to wtedy równo opadnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Przepis wypróbowany i na pewno zagości na moim stole jeszcze nie jeden raz. Smakuje wybornie:) wiele osób myślalo że jest to sernik na zimno, bez pieczenia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinia · 5 lat temu
    Ten serniczek jest przepyszny, zrobiłam go w zeszłym tygodniu, zniknął błyskawicznie. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Serniczek wygląda cudownie pysznie. Chętnie bym zjadła choć kawałeczek.
    Super!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Jeny, wygląda wspaniale! Zakochałam się
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ann · 5 lat temu
    cudny ten sernik.. ja boje się jeszcze eksperymentować z mascarpone czy ricottą
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Justyna · 1 lat temu
      Nie ma się co bać mascarpone. Ja miałam tak samo, a okazuje się że ten serek jest super i nie zepsułam z nim jeszcze żadnego ciasta. A ten serniczek wygląda super i napewno tez tak smakuje. Będę go testować:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    ŚWIETNY POMYSŁ! na pewno wypróbuje w najbliższym czasie:)

Polub nas na ...

Początek strony