Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik z puree truskawkowym

Bardzo delikatny sernik upieczony na serku marcarpone z dodatkiem czerwonego budyniu, dzięki któremu masa serowa ma ładny, delikatnie różowy kolor. Sernik pokryty jest grubą warstwą zmiksowanych truskawek.

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń i proszek do pieczenia są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g masła (lub margaryny)
  • 60g cukru
  • 200g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500g serka marcarpone
  • 500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub Quark
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu truskawkowego bez cukru (w zastępstwie inny czerwony lub waniliowy)

Dodatkowo:

  • 300g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 75g masła
  • 120g cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Mascarpone, twaróg, cukier i jajka zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać budyń (proszek).
  4. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 175°C. (Sernik bardzo mocno wyrasta. Należy studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc).
  5. Przygotować puree truskawkowe. Truskawki zmiksować na puree. (Mrożone truskawki wcześniej rozmrozić). Dodać cukier, sok z cytryny i masło. Całość zagotować. Osobno wymieszać budyń z 4 łyżkami wody. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
  6. Puree wyłożyć od razu na sernik. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

50- 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilkanaście godzin
porcje

Liczba porcji:

około 16- 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Sernik z puree truskawkowym

sernik z puree truskawkowym

Sernik z puree truskawkowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (21)

  1. MAŁGORZATA GACZYŃSKA

do sernika oraz puree truskawkowego budyń ma być na 1/2 l mleka czy 3/4 litra mleka

  Załączniki
 

We wszystkich przepisach na mojej stronie zawsze 1 opakowanie budyniu jest na 500ml mleka

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. joanna j

Ten sernik robie jak sie tylko zaczyna sezon truskawkowy, wychodzi za kazdym razem super. Wszyscy sa zachwycenie, jest tak pyszny nie mozna sie nim przejesc. Czasem pieke ten sernik co tydzien i zawsze miksuje porcje truskawek i zamrazam zebym...

Ten sernik robie jak sie tylko zaczyna sezon truskawkowy, wychodzi za kazdym razem super. Wszyscy sa zachwycenie, jest tak pyszny nie mozna sie nim przejesc. Czasem pieke ten sernik co tydzien i zawsze miksuje porcje truskawek i zamrazam zebym mogla jesienia albo zima jeszcze raz upiec.
Ja wkladam maslo zamiast margaryny teperature zmniejszam na 165-170 ºC mam piecyk elektryczny.
Joanna.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Zu

Ciasto nie wyszło. Kruche ciasto wyszło zdecydowanie zbyt klejące, twaróg i mascarpone na które wydałam kupę pieniędzy spaliło się w piekarniku po bokach, a w środku było kompletnie płynne a wszystkie składniki dodałam w dokładnie tych samych...

Ciasto nie wyszło. Kruche ciasto wyszło zdecydowanie zbyt klejące, twaróg i mascarpone na które wydałam kupę pieniędzy spaliło się w piekarniku po bokach, a w środku było kompletnie płynne a wszystkie składniki dodałam w dokładnie tych samych ilościach, które podane były w przepisie (mam wagę kuchenną). Zmarnowane pieniądze i czas. Może mam dziwny piekarnik...

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. ata

Sernik jest pyszny. Wyszedł identycznie jak na zdjęciu. Mialam tylko problem z puree truskawkowym - przy gotowaniu zrobiły mi się grudki, ale przetarlam masę przez sito i wyszło super gładkie. Zmieniłam delikatnie proporcje , dałam 75 dag twarogu...

Sernik jest pyszny. Wyszedł identycznie jak na zdjęciu. Mialam tylko problem z puree truskawkowym - przy gotowaniu zrobiły mi się grudki, ale przetarlam masę przez sito i wyszło super gładkie. Zmieniłam delikatnie proporcje , dałam 75 dag twarogu i 25 dag mascarpone. Wyszło pysznie. Polecam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika Wankowicz

Serniczek wyszedł przepyszny! Łatwy acz efektowny czyli tak jak lubie

  Załączniki
 
  1. emilia

Bardzo dobry sernik, delikatny, mało slodki polecam :roll:

  Załączniki
 
  1. Ula

Sernik jest przepyszny. Gościł na moim stole podczas świąt wielkanocnych i wszystkich baardzo smakował.

  Załączniki
 
  1. Daria

Pycha, rewelacja, za rok będzie ponownie u nas gościł. Chyba, że nikt nie wyje truskawek z zamrażarki to zrobię go też zimą. Puree truskawkowe wyszło mi bardziej leiste niż na zdjęciu, ale pycha jak spływało delikatnie na urojone kawałki. Polecam

  Załączniki
 
  1. Kasix

Czy zamiast truskawek mozna uzyc np malin?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasix

Tak, można.

  Załączniki
 
  1. Karolina

sernik jest naprawdę cudowny! dzięki tej stronie odkryłam swój talent cukierniczy! korzystam tylko z tych przepisów. Proszę o wiecej nowych!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony