Tort bezowy z kremem czekoladowym

Delikatne blaty bezowe, chrupiące z zewnątrz, a piankowe i ciągnące w środku, przełożone kremem czekoladowym z gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. Całość udekorowana jest świeżymi malinami, które doskonale pasują do słodkiej bezy i czekolady. Zamiast malin można użyć również innych owoców sezonowych jak np. porzeczki, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny, ziarenka granatu.

Blaty bezowe i krem najlepiej przygotować dzień (lub dwa) przed złożeniem tortu. Gotowe blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu.

Składniki:

2 blaty bezowe:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

  • 500 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 300 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 125 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi. Papier odwrócić na drugą stronę.
  4. Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  5. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Można pozostawić tak bezę na noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie ciągnąca).

2

  1. Schłodzony krem czekoladowy ubić mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  2. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Udekorować połową kremu, wyciskając kleksy jeden koło drugiego. (Można również krem rozłożyć łyżką).
  3. Nałożyć drugi blat bezowy i udekorować resztą kremu. Ozdobić malinami.
  4. Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pomimo, że jest to tort bezowy nie musi zostać zjedzony w dzień przygotowania. Jest trwały i utrzymuje się ok. 2- 3 dni w lodówce).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort bezowy z kremem czekoladowym Tort bezowy z kremem czekoladowym Tort bezowy z kremem czekoladowym