Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
31 Komentarzy
Tort bezowy z kremem czekoladowym

Delikatne blaty bezowe, chrupiące z zewnątrz, a piankowe i ciągnące w środku, przełożone kremem czekoladowym z gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. Całość udekorowana jest świeżymi malinami, które doskonale pasują do słodkiej bezy i czekolady. Zamiast malin można użyć również innych owoców sezonowych jak np. porzeczki, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny, ziarenka granatu.

Blaty bezowe i krem najlepiej przygotować dzień (lub dwa) przed złożeniem tortu. Gotowe blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu.

Składniki:

2 blaty bezowe:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

  • 500 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 300 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 125 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi. Papier odwrócić na drugą stronę.
  4. Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  5. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Można pozostawić tak bezę na noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie ciągnąca).

2

  1. Schłodzony krem czekoladowy ubić mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  2. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Udekorować połową kremu, wyciskając kleksy jeden koło drugiego. (Można również krem rozłożyć łyżką).
  3. Nałożyć drugi blat bezowy i udekorować resztą kremu. Ozdobić malinami.
  4. Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pomimo, że jest to tort bezowy nie musi zostać zjedzony w dzień przygotowania. Jest trwały i utrzymuje się ok. 2- 3 dni w lodówce).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort bezowy z kremem czekoladowym Tort bezowy z kremem czekoladowym Tort bezowy z kremem czekoladowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 6 lat temu
    A ja niestety nie mam termoobiegu w piekarniku:( W jakiej temperaturze mogę zatem upiec bezę? Osobiście gratuluję pięknego wypieku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Wyszedl przepyszny tort! Pierwszy raz robiam tort bezowy i nie zawiodlam sie na tym przepisie. Goraco polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 6 lat temu
    Zjadłabym to ciacho w całości, wygląda przepysznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 6 lat temu
    jak rozpuściłam tą czekoladę w smietanie, to mam tą mieszankę ubić? O.o
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kassai · 6 lat temu
    Chyba za duzo wrzucilam czekolady do smietany (dziecko porwalo papier z opakowania a ja mam wage kuchenna popsuta), bo mi masa po schlodzeniu po prostu zastygla.
    Druga, ktora zrobilam okazala sie rewelacyjna, dodalam do smietany bialej czekolady.
    Rezultat wyszedl wysmienity: posmarowalam ta "nieudana" masa czekoladowa beze, a na niej zrobilam kleksy z bialej czekolady masa.
    Niestety nie zdazylam zrobic zdjecia, bo jak poszlam po aparat, to torcik zostal podzielony na 4 czesci i skonsumowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bernadeta · 6 lat temu
    cudny, ciasto idealne a zdjecia genialne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Piękny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basjula · 6 lat temu
    Piękny ten tort:) Wygląda niesamowicie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Skarbiec Kulinarny · 6 lat temu
    Wygląda wprost obłędnie smakowicie. Aż szkoda jeść
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    amaranthrose · 6 lat temu
    Cudownie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kassai · 6 lat temu
    mniam mniam, juz wiem co bede piekla na dlugi weekend.

    Pani blog jest czarodziejski, wszystko co z niego upieke udaje i sie i oblednie smakuje

Polub nas na ...

Początek strony