Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

mazurek musli

Ciasto napakowane jest dużą ilością musli, orzechami oraz suszonymi i kandyzowanymi owocami. W smaku przypomina batoniki musli oblane czekoladą. Mazurek jest smaczny, słodziutki i prosty do przygotowania.

W przepisie wykorzystałam kostkę do pieczenia Kasia. Więcej przepisów z Kasią znajduje się na stronie: mojeciasto.pl.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g kostki do pieczenia Kasia
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350g musli*
  • 1 szklanka suszonych lub kandyzowanych owoców
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • 40g płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki miodu

Polewa:

  • 100g czekolady
  • 1/3 szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Suszone i kandyzowane owoce posiekać na nieduże kawałki. Odstawić na bok.
  2. Kasię roztopić.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Następnie wlać cienkim strumieniem roztopioną Kasię.
  6. Dodać musli i pokruszone na mniejsze kawałki płatki kukurydziane. Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. Dodać miód, orzechy oraz suszone i kandyzowane owoce (odkładając na bok trochę do dekoracji) i ponownie wymieszać.
  7. Formę prostokątną o wymiarach ok. 22x 27cm (u mnie 24x 35cm) wsmarować tłuszczem i wyłożyć koniecznie papierem do pieczenia. (Inaczej mazurek może się mocno przykleić do formy i nie będzie można go z niej wyciągnąć).
  8. Ciasto przełożyć do formy i ugnieść. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 170°C. (Piekłam w 180°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Czekoladę połamać na małe kawałki i razem ze śmietanę podgrzewać, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita polewa.
  10. Ciasto wyciągnąć z formy. Polać polewą i udekorować odłożonymi orzechami i owocami.

Smacznego.

Uwaga:
1 szklanka= 250ml
* dowolne, zwykłe musli najlepiej z różnymi płatkami. (Tylko nie takie słodkie posklejane miodem, czekoladą itp).

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

mazurek musli

mazurek musli

mazurek musli

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. Basia

Jaką dać czekoladę? Mleczną czy gorzką? Czy jak dam mleczną ciasto nie będzie zbyt słodkie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Basia

Basiu lepiej gorzką. Ciasto jest słodkie.

  Załączniki
 
  1. nowa

Dzieło sztuki! Wyszło wspaniałe, tylko muszę dodać, że znacznie zmniejszyłam ilość cukru, a jako, że wyszło słodkie to do polewy nie dodawałam już śmietany .

  Załączniki
 
  1. Piotr

Powiem tak: wahałem się z napisaniem komentarza, bowiem nie bardzo wiedziałem jak dobrać słowa. Zrobilem wszystko dokładnie jak w przepisie. Brak slow - ciasto jak glut, zbyt słodkie. Jedym słowem - porazka. Przykro mi.

  Załączniki
 
  1. Iwcia

Wstawilam do piekarnika...zobaczymy co z tego bedzie...dziekuje za przepis :lol:

  Załączniki
 
  1. aga

Co można dac zamiast orzechów by taniej wyszło(szklanka orzechów droga)?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony