Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
17 Komentarzy

mazurek makowo-kokosowy

Pomimo, że to ciasto nazywane jest mazurkiem, bardziej powiedziałabym, że jest to ciasto tortowe. Jednocześnie tak jak mazurek jest proste zarówno do przygotowania jak i w smaku. Jest to bardzo dobry przepis na wykorzystanie białek. Potrzeba ich aż 10. Ciasto jest smaczne. Smakuje jak „Białkowiec” przełożony masą kokosową. Przepis jest na szklanki i łyżki, czyli dokładne odmierzanie składników nie jest konieczne.

Przepis pochodzi z książki: „Nowe przepisy siostry Anastazji”. Siostra Anastazja proponuje przygotować masę w ten sposób, aby utrzeć masło z żółtkiem i dodać stopniowo ugotowany budyń. Chcąc uniknąć surowego jajka zmieniłam kolejność, dodając żółtko podczas gotowania budyniu.

W przepisie wykorzystałam kostkę do pieczenia Kasia. Więcej przepisów z Kasią znajduje się na stronie: mojeciasto.pl.

Składniki:
Ciasto:

  • 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kostki do pieczenia Kasia (125g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 200g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru pudru

Do dekoracji:

  • wiśnie kandyzowane
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, dodać stopniowo przestudzoną Kasię, miksując dalej na najwyższych obrotach.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo mąkę z makiem, mieszając tylko do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. Do jednej szklanki mleka dodać kokos, żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, dodać wymieszane mleko z mąką i kokosem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło i cukier puder utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  5. Ciasto przełożyć masą i dowolnie udekorować. (Ja posmarowałam górny blat cienką warstwą masy, a resztę masy dałam do środka).

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

30- 40min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 18- 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

mazurek makowo-kokosowy

mazurek makowo-kokosowy

mazurek makowo-kokosowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agacia · 2 lat temu
    wygląda przepięknie, na następny rok zrobię taki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 3 lat temu
    Robiłam, jest pyszne, POLECAM ale troche zmodyfokowałam przepis, mianowicie przy masie budyniowej zamiast dodawać cukier puder do masła, dodałam zwykły cukier do gotującego się mleka, zapobiega to powstawaniu grudek w masie a jeśli chodzi o ciasto to przy łączeniu mąki i piany z białek polecam wymieszać to ręcznie żeby ciasto było nadal puszyste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 lat temu
    Zrobiłam według Twojego przepisu i masa wyszła mi połowa tego co Twoja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bernadeta · 4 lat temu
    Zrobiłam takie ciasto jakiś czas temu nie znając tego przepisu wzbogaciłam ciasto ponczem kawowym,a wierzch polałam polewa czekoladową.Pycha! ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 4 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne.Piekłam już kilka razy ponieważ jest proste w pieczeniu,tylko do kremu dodaję budyń lub makę kartoflana.Dziękuję za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 4 lat temu
    Mazur wygląda obłędnie :-) Upiekę na święta, dam znać jak wyszło :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Zastanawiają mnie dwie rzeczy w tym cieście. Mianowicie - po ubiciu białek masa była niewyobrażalnie wielka, natomiast po wlaniu margaryny opadła. Podczas pieczenia już nie urosła. I teraz czy wlewana margaryna była za szybko czy jednak coś z jajkami było nie tak (temperaturę odrzucam, miała godziny żeby wystygnąć)? Druga sprawa to masa kokosowa - czy nie powinna być tam mąka ziemniaczana? Zrobiłam ją zgodnie z przepisem, ale konsystencję ma gęstej śmietany, bardziej gęste nie chce być :/ Dziękuję za odpowiedź, Ania
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Aniu to normalne, że po wlaniu tłuszczu do białek masa opada. Do masy wystarczy mąka pszenna podana w przepisie, aby masa zgęstniała. Może dodałaś za mało tej mąki, albo za krótko gotowałaś tak, że masa nie zdążyła zgęstnieć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elżbieta · 5 lat temu
    Ciasto wygląda przepysznie i muszę zrobić następnym razem, ale ponieważ miałam problem z kremem budyniowym, więc wypróbowałam z połowy porcji. Wyszedł pyszny. Do ciasta wrócę i też zrobię ten pierwszy raz. Świetny przepis.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klesa · 5 lat temu
    Pomijam fakt, że biszkopt wyrósł na 1 cm, był upieczony, ale bez zakalca. Białka ubite były, że aż wychodziły z miski :-)
    Smak tego ciasta ratuje wszystko, nawet początkowy mega-nerw, że ciasto nie urosło jak powinno. Na pewno do niego wrocę; mimo wszystko ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ALICJA · 5 lat temu
    Witam.Często zaglądam na Twoją stronę i coś upatrzę do wypróbowania.Tak było z tym mazurkiem,wyszedł pyszny i tak ładny jak Twój na zdjęciu.Smakował rodzince .Wielkie dzięki , :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DeserekTV · 5 lat temu
    Fantastyczne ciasto Musze zrobić na święta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    amaranthrose · 5 lat temu
    Pyszny mazurek.
    Śliczne zdjęcia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 5 lat temu
    pięknie wygląda a chęcią bym się poczęstowała
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata G · 5 lat temu
    Wyglada przepysznie Zrobie go na swieta :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pyra · 5 lat temu
    Fantastycznie wygląda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Na coś takiego na Wielkanoc czekałam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Wygląda pięknie ! Mój mąż uwielbia mazurka makowego ( trochę innego niż Twój ;)), ale nie wiem czy w tym roku nie postawię na jakiegoś innego

Polub nas na ...

Początek strony