Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

mazurek makowo-kokosowy

Pomimo, że to ciasto nazywane jest mazurkiem, bardziej powiedziałabym, że jest to ciasto tortowe. Jednocześnie tak jak mazurek jest proste zarówno do przygotowania jak i w smaku. Jest to bardzo dobry przepis na wykorzystanie białek. Potrzeba ich aż 10. Ciasto jest smaczne. Smakuje jak „Białkowiec” przełożony masą kokosową. Przepis jest na szklanki i łyżki, czyli dokładne odmierzanie składników nie jest konieczne.

Przepis pochodzi z książki: „Nowe przepisy siostry Anastazji”. Siostra Anastazja proponuje przygotować masę w ten sposób, aby utrzeć masło z żółtkiem i dodać stopniowo ugotowany budyń. Chcąc uniknąć surowego jajka zmieniłam kolejność, dodając żółtko podczas gotowania budyniu.

W przepisie wykorzystałam kostkę do pieczenia Kasia. Więcej przepisów z Kasią znajduje się na stronie: mojeciasto.pl.

Składniki:
Ciasto:

  • 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kostki do pieczenia Kasia (125g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 200g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru pudru

Do dekoracji:

  • wiśnie kandyzowane
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, dodać stopniowo przestudzoną Kasię, miksując dalej na najwyższych obrotach.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo mąkę z makiem, mieszając tylko do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. Do jednej szklanki mleka dodać kokos, żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, dodać wymieszane mleko z mąką i kokosem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło i cukier puder utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  5. Ciasto przełożyć masą i dowolnie udekorować. (Ja posmarowałam górny blat cienką warstwą masy, a resztę masy dałam do środka).

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

30- 40min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 18- 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

mazurek makowo-kokosowy

mazurek makowo-kokosowy

mazurek makowo-kokosowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (18)

  1. agacia

wygląda przepięknie, na następny rok zrobię taki

  Załączniki
 
  1. Klaudia

Zrobiłam według Twojego przepisu i masa wyszła mi połowa tego co Twoja.

  Załączniki
 
  1. bernadeta

Zrobiłam takie ciasto jakiś czas temu nie znając tego przepisu wzbogaciłam ciasto ponczem kawowym,a wierzch polałam polewa czekoladową.Pycha! ;-)

  Załączniki
 
  1. Barbara

Ciasto bardzo smaczne.Piekłam już kilka razy ponieważ jest proste w pieczeniu,tylko do kremu dodaję budyń lub makę kartoflana.Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Aneta

Mazur wygląda obłędnie :-) Upiekę na święta, dam znać jak wyszło :-)

  Załączniki
 
  1. Ania

Zastanawiają mnie dwie rzeczy w tym cieście. Mianowicie - po ubiciu białek masa była niewyobrażalnie wielka, natomiast po wlaniu margaryny opadła. Podczas pieczenia już nie urosła. I teraz czy wlewana margaryna była za szybko czy jednak coś z...

Zastanawiają mnie dwie rzeczy w tym cieście. Mianowicie - po ubiciu białek masa była niewyobrażalnie wielka, natomiast po wlaniu margaryny opadła. Podczas pieczenia już nie urosła. I teraz czy wlewana margaryna była za szybko czy jednak coś z jajkami było nie tak (temperaturę odrzucam, miała 3 godziny żeby wystygnąć)? Druga sprawa to masa kokosowa - czy nie powinna być tam mąka ziemniaczana? Zrobiłam ją zgodnie z przepisem, ale konsystencję ma gęstej śmietany, bardziej gęste nie chce być :/ Dziękuję za odpowiedź, Ania

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Aniu to normalne, że po wlaniu tłuszczu do białek masa opada. Do masy wystarczy mąka pszenna podana w przepisie, aby masa zgęstniała. Może dodałaś za mało tej mąki, albo za krótko gotowałaś tak, że masa nie zdążyła zgęstnieć?

  Załączniki
 
  1. elżbieta

Ciasto wygląda przepysznie i muszę zrobić następnym razem, ale ponieważ miałam problem z kremem budyniowym, więc wypróbowałam z połowy porcji. Wyszedł pyszny. Do ciasta wrócę i też zrobię ten pierwszy raz. Świetny przepis.Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Klesa

Pomijam fakt, że biszkopt wyrósł na 1 cm, był upieczony, ale bez zakalca. Białka ubite były, że aż wychodziły z miski :-)
Smak tego ciasta ratuje wszystko, nawet początkowy mega-nerw, że ciasto nie urosło jak powinno. Na pewno do niego wrocę;...

Pomijam fakt, że biszkopt wyrósł na 1 cm, był upieczony, ale bez zakalca. Białka ubite były, że aż wychodziły z miski :-)
Smak tego ciasta ratuje wszystko, nawet początkowy mega-nerw, że ciasto nie urosło jak powinno. Na pewno do niego wrocę; mimo wszystko ;-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. ALICJA

Witam.Często zaglądam na Twoją stronę i coś upatrzę do wypróbowania.Tak było z tym mazurkiem,wyszedł pyszny i tak ładny jak Twój na zdjęciu.Smakował rodzince .Wielkie dzięki , :-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony