Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

tort zajączek

Tort w kształcie wielkanocnego zajączka. Bardzo łatwy do zrobienia tort, który można przygotować z dowolnego ciasta i dowolnej masy. Tort jest bardzo duży. Tak naprawdę są to dwa połączone torty: jeden cały w środku i drugi podzielony na uszy i kokardę.

Ciasto można udekorować dowolnie. Zdecydowałam się tym razem zrezygnować z masy cukrowej i marcepanowej i zrobić tort bardzo delikatny, na bitej śmietanie. Do takiego tortu bardzo dobrze pasuje dekoracja z wiórków kokosowych. Nadzienia są lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Polecam spróbować szczególnie karmelową bitą śmietanę. Jest pyszna.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej zastępując mąkę pszenną, mąką kukurydzianą.

Składniki:
Biszkopt jasny:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Karmelowa bita śmietana:

  • 100g cukru
  • 500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Budyń jabłkowy:

  • 2 jabłka
  • 250ml soku jabłkowego
  • 100g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Krem z mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • ok. 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 2 łyżek cukru pudru

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • barwniki spożywcze
  • czekolada
  • masa marcepanowa
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godz, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować jasny i ciemny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny”. Po ostygnięciu jasny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  3. Ciemny biszkopt przeciąć tak, jak na poniższym zdjęciu.

2

  1. Przygotować budyń jabłkowy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniem (z proszkiem). W garnku wymieszać cukier, resztę soku jabłkowego i sokiem z połowy cytryny. Zagotować. Dodać wymieszany z sokiem budyń i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka.
  2. Pierwszy krążek jasnego biszkoptu ułożyć na desce. Gotowy budyń z jabłkami wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimny budyń jabłkowy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem.
  4. Przygotować krem z mascarpone. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i płatki migdałowe. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się migdałów. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Mascarpone i śmietanę zmiksować razem na puszystą masę. Wmieszać delikatnie zimne migdały.
  6. Biszkopt przeznaczony na uszy i kokardę przeciąć na dwie lub trzy części. (Uszy przecięłam na 3 części, a kokardę na pół). Biszkopt przełożyć kremem z mascarpone.

4

  1. 500ml śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do smaku trochę cukru pudru. Cały tort posmarować bitą śmietaną.
  2. Tort włożyć do lodówki i w tym czasie przygotować dekoracje. Do dekoracji użyłam głównie wiórków kokosowych. Część zafarbowałam czerwonym barwnikiem spożywczym. Oczy, nos, buzię i wąsy zrobiłam z marcepanu i kakao. Boki kokardy obsypałam płatkami czekoladowymi.

Smacznego.

tort zajączek

tort zajączek

tort zajączek

tort zajączek

tort zajączek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Czy mogę napaczowac biszkopt przed położeniem masy, i jeśli tak to czy są jakieś przeciwskazania czym to mogę zrobić?
    Czy mogę obłożyć ciasto gotowym lukrem do wałkowania? (Nie wiem jak to się nazywa po polsku).
    Dziękuje za odpowiedz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko biszkopty możesz nasączyć dowolnym ponczem.
      Lukier plastyczny nie nadaje się do położenia na śmietanę. Musisz zamiast bitą śmietaną pokryć tort masą na bazie masła i na nią nałożyć lukier.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Niestety tort wyszedł nam suchy :-( Zarówno ciemna jak i jasna część. Pewnie jakiś błąd w pieczeniu biszkoptów, ale nie wiem jaki - jestem początkująca...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Witam,
    ile, mniej więcej, wiórków kokosowych "schodzi" na dekorację w wersji zaprezentowanej na zdjęciach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beciak · 5 lat temu
    Czy do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Biszkopty upieczone i wykrojone ok, budyń jabłkowy wystudzony leży ale pomocy masa karmelowa od 20 minut nie chcę się ubić ?? Stanęłam na początku tortu i nie wiem co dalej co teraz????
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Karolino powinna się ubić jak normalna bita śmietana. Coś nie tak ze śmietaną. Może spróbuj dodać śmietan- fix.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Jeszcze jak być mi mogła powiedzieć jakiego rozmiaru miała twoja tortownic bo ja myślę 24cm śr. lub 21 ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    No rewelacja to mam tort na urodziny chłopców ... o ile mi wyjdzie Super przepiękny dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jutka · 5 lat temu
    Tak jak napisałaś tort można robić z dowolnego ciasta, masy, z dowolną dekoracją. Jednak nie jest to nowy pomysł na tort - taki tort robiła mi mama na urodziny w dzieciństwie, a było to dwadzieścia kilka lat temu. Na kokardzie znajdowały się świeczki - cały rok czekałam na taki tort
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mili · 5 lat temu
    Witam, robiłam już kilka ciast z Twoich przepisów i wychodziły pyszne, zawsze udane:) czekałam na taką propozycje tortu, ponieważ do wcześniejszych używałaś masy marcepanowej, a za marcepanem nie przepadam. Ten na pewno jest pyszny i z pewnością go zrobię:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Joanno myślę zrobić ten tort na święta tylko powiedz mi czy cały tort zmieści się na takiej dużej blaszce z piekarnika?Bo nie mam żadnej większej deseczki. I czy wiesz może ile centymetrów ma tak mniej więcej razem z uszami?pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko tort ma długość ok. 47cm. Ledwo zmieścił się w lodówce ;);-) Ja wyciągnęłam półkę z lodówki i na niej ułożyłam tort (widać na zdjęciu ;)) Nie miałam takiej dużej deski Można zrobić również ten sam tort używając mniejszej tortownicy, wówczas ciasto będzie mniejsze

Polub nas na ...

Początek strony