Babka tulipan

Kolorowa babka składająca się z czterech warstw: waniliowej, kakaowej, wiśniowej i makowej. Dodatkowo babkę wzbogaca dodatek wiśni, ale nie jest on konieczny. Babka jest smaczna, efektowna z wyglądu i łatwa w wykonaniu.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1 łyżka kakao
  • kisiel wiśniowy bez cukru*
  • ⅓ szklanki suchego maku
  • ok. 15 sztuk wiśni z kompotu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. 1,5 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać wymieszaną mąkę na przemian z olejem. (Miksować tylko do połączenia się składników).
  4. Ciasto podzielić na 4 części.
  5. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą.
  6. Do pierwszej części ciasta wmieszać delikatnie 2 łyżki mąki i 3 żółtka. Ciasto wyłożyć do formy.
  7. Do drugiej części wmieszać kakao i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na pierwszą warstwę.
  8. Do trzeciej części wmieszać kisiel w proszku i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na drugą warstwę.
  9. Do czwartej części wmieszać mak. Ciasto wyłożyć na trzecią warstwę.
  10. Wzdłuż ciasta, przez środek, ułożyć odsączone wiśnie i wcisnąć je w ciasto. W przypadku braku wiśni można ciasto przeciąć nożem wzdłuż formy.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 65 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  12. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Osoby mieszkające w Niemczech mogą użyć np. Rote Grütze Himbeer Geschmack Dr. Oetker

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka tulipan Babka tulipan

Powiązane przepisy