Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

babka tulipan

Składniki:

  • ¾ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Kisiel wiśniowy bez cukru
  • 1/3 szklanki maku
  • Wiśnie z kompotu (około 15-20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.
  2. Ciasto podzielić na 4 części.
    • Do pierwszej części dodać 2 łyżki mąki i 3 żółtka. Wylać ciasto do formy keksowej (o długości 30cm, albo dłuższej) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
    • Do drugiej części dodać kakao i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na pierwszą warstwę.
    • Do trzeciej części dodać kisiel wiśniowy i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na drugą warstwę.
    • Do czwartej części dodać mak. Ciasto wyłożyć na trzecią warstwę.
  3. Wzdłuż ciasta, przez środek, ułożyć wiśnie jedna za drugą i wcisnąć je w ciasto. W przypadku braku wiśni można ciasto przekroić nożem wzdłuż formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 65 min w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 65 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

babka tulipan

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony