Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tort kwiatek

Tort urodzinowy w kształcie kwiatka może być prezentem dla małej księżniczki jak również dla dorosłej kobiety ;) Tort składa się z kakaowego biszkoptu i dwóch mas budyniowych: jednej bardzo delikatnej do środka tortu, a drugiej z dodatkiem masła do obłożenia tortu.

Całość ozdobiona jest dwuwarstwową masą cukrową. Aby zapobiec sklejeniu się tych dwóch warstw i pobrudzeniu masy cukrowej masą budyniową, należy podczas przygotowywania tortu wykorzystać folię spożywczą lub papier do pieczenia, które mają pełnić funkcję separatora.

Tort można przygotować w wersji bezglutenowej lub z mąką pszenną.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej (kukurydzianej) powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń koloru czerwonego np. malinowy (może być również waniliowy lub czekoladowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Masa cukrowa:

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze
  • posypka cukrowa- srebrne perełki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. (W wersji bezglutenowej proszę wysypać formę mąką bezglutenową np. kukurydzianą).
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  6. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  8. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny. (Ciasto przełożyć masą w tortownicy lub zacisnąć obręcz do tortu).
  9. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  10. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Pozostałą masę odłożyć na bok.
  11. Tort wstawić do lodówki.
  12. Przygotować masę cukrową.
  13. Niedużą część masy zabarwić czerwonym barwnikiem na intensywny kolor.
  14. Z folii spożywczej wyciąć koło o średnicy ok. 18cm. Folię ułożyć na torcie.

k2

  1. Zabarwioną masę cukrową rozwałkować i ułożyć na górze tortu. Wystający nadmiar masy obciąć nożem tak, aby masą cukrową była pokryta tylko góra tortu. (Na masie cukrowej mogą pojawić się wybrzuszenia w miejscach, gdzie leży ona na folii).
  2. Z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy ok. 15,5cm. Posmarować go z obu stron cienką warstwą oleju, naciąć pośrodku i ułożyć na torcie.

k3

  1. Obciętą masę zagnieść z resztą masy cukrowej na różowy kolor, jaśniejszy niż ten co jest już na torcie. (Z białej masy można odłożyć kawałek, aby zrobić później z niego trawę).
  2. Różową masę rozwałkować i ułożyć na torcie. (Artykuł o masie cukrowej, jej przygotowaniu, rozwałkowaniu i układaniu na torcie znajduje się tutaj).
  3. Ostrym nożem naciąć masę cukrową w trójkąty, jak na poniższym zdjęciu.

k4

  1. Trójkąty odwinąć do tyłu i wyciągnąć delikatnie papier do pieczenia.

k5

  1. W ten sam sposób naciąć drugą masę cukrową (uważając, aby nacięcia zrobić pośrodku podstawy odwiniętych trójkątów).
  2. Trójkąty odwinąć do tyłu i wyciągnąć delikatnie folię (najłatwiej pęsetą).

k6

  1. Odłożoną masę budyniową przełożyć do rękawa cukierniczego albo szprycy z okrągłą końcówką i wyciskać małe kleksy, jeden koło drugiego, na środku tortu.
  2. Ozdobić srebrnymi perełkami.
  3. Odłożoną masę cukrową zabarwić na zielono i obłożyć nią wystającą poza tort paterę.
  4. Tort wstawić do lodówki.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Tort kwiatek

tort kwiatek

tort kwiatek

tort kwiatek

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony