Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
45 Komentarzy

tort smok

Czekoladowy tort urodzinowy w kształcie smoka. Do jego przygotowania wykorzystałam przepis na znany czekoladowy Tort Sachera. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej zastępując jedynie zwykłą mąkę pszenną, mąką bezglutenową. Ciasto pokryłam najpierw kakaową masą budyniową, a następnie marcepanem.

Pomimo, że tort smok jest raczej tortem chłopięcym, ja przygotowałam go na wspólną imprezę urodzinową dla moich dzieci. Córka i jej koleżanki przebrały się za księżniczki, a syn ze swoimi kolegami za rycerzy. Motyw tortu był już tydzień wcześniej ustalony. Musiał pasować do tematu no i odpowiadać zarówno dziewczynce jak i chłopcu.

Tort najlepiej postawić wysoko w lodówce, aby nie był narażony na ciekawskie małe paluszki solenizantów :D

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 140 g masła (lub margaryny)
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 190 g cukru
  • 8 jajek (rozmiar M)
  • 160 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej zastąpić mąkę pszenną i skrobię 160 g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • ok. 2 łyżek konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej
  • ok. 500- 600g masy marcepanowej
  • barwniki spożywcze
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W tym czasie wymieszać mąkę ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić białka o żółtek.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo połowę cukru. Odstawić na bok.
  6. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać chłodną, ale płynną czekoladę z masłem, miksując do połączenia.
  7. Wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka. (Dodają pianę w 3 porcjach).
  8. Do masy czekoladowej przesiać wymieszaną mąkę z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
  9. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 minut w formie, następnie oddzielić nożem od formy, ściągnąć obręcz tortownicy i odwrócić ciasto na kratkę kuchenną lub na blat wyłożony papierem do pieczenia do góry dnem. (Ciasto wyrasta do góry. Tym sposobem otrzymamy płaskie ciasto).

02

  1. W cieście obciąć brzeg o szerokości ok. 3- 3,5cm.

03

  1. Wyciągnąć koło ze środka i przeciąć je po średnicy.

04

  1. Połówki położyć koło siebie, średnicą w dół.

05

  1. Konfiturę podgrzać i posmarować nią połówki ciasta, sklejając je ze sobą.
  2. Brzeg przeciąć jak na poniższych zdjęciach. W ten sposób otrzymamy głowę i szyję smoka.

0607

08

09

  1. Z pozostałej części należy odciąć nieduży kawałek, równy szerokości głowy. Obcięty kawałek umieścić na głowie, wypukłą stroną do przodu.

010

011

012

  1. Część, która pozostała to będzie ogon.
  2. Z niego należy odciąć jeszcze raz mały kawałek, który jest potrzebny do zrobienia łap.

013

  1. Kawałek przeciąć tak, aby jedna część była troszkę większa od drugiej.

014

  1. Kawałki obrócić i przyłożyć do tułowia smoka.

015

  1. Następnie zaokrąglić je nożem.

016

  1. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmiksować kakao.
  2. Ciasto posmarować masą. (Pozostało mi trochę niewykorzystanej masy, którą posmarowałam później deskę, na której leży smok).

017

  1. Troszkę marcepana odłożyć na bok. (Będzie potrzebny na oczy, ogień, usta, nos, pazury i rogi). Masę marcepanową zagnieść z niebieskim barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. (Możecie użyć również innego koloru. Smok może być również czerwony, zielony lub żółty. Do zabarwionego na niebiesko marcepana dodałam jeszcze na końcu trochę barwnika niebieskiego, który tylko chwilę zagniotłam z marcepanem po to, aby masa nie była całkiem jednolita. Widać to na zdjęciach. Niektóre kółka mają ciemniejszy kolor). Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko.
  2. Kieliszkiem wykrawać kółka i układać je ściśle na torcie, zakładając troszkę jedno kółko na drugie. Gdy cały tort będzie pokryty niebieskimi łuskami, należy zrobić pozostałe części.

018

  1. Nos, rogi, źrenice, buzia i pazury to marcepan zagnieciony z kakao. Marcepan przeznaczony na ogień zabarwić na czerwono, rozwałkować i wyciąć w kształt płomienia.
  2. Kolce i skrzydła to pozostała niewykorzystana niebieska masa marcepanowa zagnieciona z dość dużą ilością kakao. (Dzięki temu otrzymamy prawie czarny kolor). Skrzydła zostały umocowane na dwóch patyczkach do szaszłyków, które na samym końcu zostały wbite w grzbiet smoka.

019

Smacznego.

tort smok

tort smok

tort smok

tort smok

tort smok

tort smok

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marzena · 5 lat temu
    super pomysl!!! patrzac na zdjecie efektu koncowego ma sie wrazenie, ze na smoka poszlo niewiadomo ile ciasta- a tu niespodzianka! bardzo zgrabne "rozcwiartkowanie" na poszczegolne czesci ;-) sama cos tam "pichce" i staram sie zrobic cos fajnego, ale przyznam sie szczerze, ze uzywam foremek i wycinaczy np. do masy cukrowej, barwnikow itd- po prostu ulatwiaczy zycia w kuchni :oops:
    jeszcze raz moje "complimenti" za bardzo ladny torcik i pomyslowe rozwiazanie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    czy łuski można też zrobić z masy cukrowej - czy koniecznie muszą być z marcepanowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    czy ciacho można czymś przełożyć? krem? śmietana? owoce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 5 lat temu
    Mam pytanie, czy te poszczególne części można czymś nasączyć, czy raczej niekoniecznie...?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Paulo ciasto przygotowałam, jak do tortu Sachera, którego się nie ponczuje. Możesz oczywiście zrobić poncz, tylko dużo on nie da, bo części są za grube.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Zrobiłam, wyszedł pyszny i było duże wow super przepis tylko trzeba trochę ograniczyć cukier bo bardzo slodki wychodzi pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kamila · 5 lat temu
    A jak duza decha potrzebna zeby smok sie na niej zmiescil? Bo wyglada na dosyc dlugiego z tym ogonem i cala reszta. Jutro pieczenie Acha i jeszcze jedno pytanie.
    Czy łuski to lepiej zaczac nakladac od głowy do ogona czy odwrotnie? Ma to jakiś wpływ na efekt wizualny całości?
    Dzięki z góry
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Deska, na której leży smok ma wymiar 30x 40cm. Łuski układaj jak Ci najlepiej. Ja zaczęłam od ogona, po nim zabrałam się za głowę, poźniej szyja i reszta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 5 lat temu
    szczena mi opadła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosik · 5 lat temu
    Tort jest cudowny! robi ogromne wrazenie. Mam pytanie czy jak zrobilabym go np. w nocy a ur sa nastepnego dnia ok poludnia to czy ta masa nie stwardnieje ? czy tort czyms przykryc ?
    jeszcze raz gratuluje jest przepiekny!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nic nie stwardnieje i niczym go nie przykrywaj. Możesz zrobić tak jak napisałaś, tylko zastanów się czy chcesz go robić w nocy i nie spać Lepiej zrób go dwa dni wcześniej
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Gosik · 1 lat temu
        aha ok dobrze.rozplanuje sobie tak abym sie wyspala a mam jeszcze pytanie..te kolce czy oczy sa do tych lusek czyms przyklejone ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 5 lat temu
    REWELACJA, NIESTETY MAM DZIEWCZYNKĘ ALE JEŚLI BĘDĘ MIAŁA KIEDYŚ SYNKA Z PEWNOŚCIĄ ZAJRZĘ TU I SKORZYSTAM Z PRZEPISU. GRATULUJĘ TALENTU. JESTEM ZACHWYCONA!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Viki · 5 lat temu
    no cudo...piękne..nie mogę się napatrzeć:)
    też chce takie zrobić dla synka na urodziny!!
    a gdzie się kupuje taką masę marcepanową? jakiś konkretny rodzaj? producent? coś polecasz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 5 lat temu
    Pani Joanno,
    Mam pytanie czy zamiast masy marcepanowej można by użyć czegoś innego?
    Chcę spróbować zrobić taki tort w sobotę na urodziny, ale u mnie w domu tylko ja lubię marcepan.
    Z góry dziękuję za radę:) !
    A co do tortu piękny! mam nadzieję, że mi chociaż w połowie tak ładny wyjdzie.
    Jeszcze jedno pytanie o czas wykonania?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Asiu możesz zrobić masę cukrową, albo posmarować go tylko masą zabarwioną na dowolny kolor.
      Możesz zrobić również smoka w polewie czekoladowej jak tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/532-przepis-na-tort-smok-czekoladowy"]"Tort smok czekoladowy"[/url].
      Czas przygotowania jest długi. Przy takich tortach nie podaję czasu przygotowania, bo trudno go oszacować. Takie torty zawsze robię w spokoju i na raty. Ciasto upiekłam wieczorem (pół godz. na przygotowanie ciasta) a wykrawałam i dekorowałam rano. Przeznaczyłam na to całe dopołudnie, jak dzieciaki były w przedszkolu ;-) Tak więc lepiej zaplanuj sobie parę godzinek. Powodzenia :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Dzieło sztuki Przepiękny tort przepiękne kolory te szczegóły i detale mistrzostwo....:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    milk_chocolate84 · 5 lat temu
    WOW! Jest super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania-rudix · 5 lat temu
    piekny torcik,upieke na ur syna....mam stresa ze nie uda mi sie.dzieło sztuki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    O mamuniu... To jest normalnie dzieło sztuki! Nie mogę się napatrzeć na to cudo...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 5 lat temu
    Torcik jest super!!!!!!
    Muszę kiedyś taki zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 5 lat temu
    SUPER! jaki PRZEPIĘKNY!!! nie mogę się napatrzeć.... no przeszłaś samą siebie Joanno!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagienka · 5 lat temu
    ale piękny! Boże ile roboty ale naprawdę warto było! genialny pomysł!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justka2712 · 5 lat temu
    O matko! Toż to arcydzieło! Podziwiam talent i ogrom pracy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    BOSKI-muszę zapamiętać i w październiku pozwolę sobie skorzystać z przepisu-ale będzie radość!!!!

Polub nas na ...

Początek strony