Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tort smok

Czekoladowy tort urodzinowy w kształcie smoka. Do jego przygotowania wykorzystałam przepis na znany czekoladowy Tort Sachera. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej zastępując jedynie zwykłą mąkę pszenną, mąką bezglutenową. Ciasto pokryłam najpierw kakaową masą budyniową, a następnie marcepanem.

Pomimo, że tort smok jest raczej tortem chłopięcym, ja przygotowałam go na wspólną imprezę urodzinową dla moich dzieci. Córka i jej koleżanki przebrały się za księżniczki, a syn ze swoimi kolegami za rycerzy. Motyw tortu był już tydzień wcześniej ustalony. Musiał pasować do tematu no i odpowiadać zarówno dziewczynce jak i chłopcu.

Tort najlepiej postawić wysoko w lodówce, aby nie był narażony na ciekawskie małe paluszki solenizantów :D

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 140g masła
  • 160g cukru
  • 180g czekolady gorzkiej
  • 8 jajek
  • 30g cukru pudru
  • 140g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • ok. 2 łyżek konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej
  • ok. 500- 600g masy marcepanowej
  • barwniki spożywcze
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna).
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy.
  6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej proszę posypać formę mąką bezglutenową).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Można ciasto lekko ostudzić, a następnie odwrócić je do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Wtedy otrzymamy płaski tort. Jeśli ciasto podczas pieczenia lekko pęknie, wtedy również dobrze jest odwrócić je do góry dnem).

02

  1. W cieście obciąć brzeg o szerokości ok. 3- 3,5cm.

03

  1. Wyciągnąć koło ze środka i przeciąć je po średnicy.

04

  1. Połówki położyć koło siebie, średnicą w dół.

05

  1. Konfiturę podgrzać i posmarować nią połówki ciasta, sklejając je ze sobą.
  2. Brzeg przeciąć jak na poniższych zdjęciach. W ten sposób otrzymamy głowę i szyję smoka.

0607

08

09

  1. Z pozostałej części należy odciąć nieduży kawałek, równy szerokości głowy. Obcięty kawałek umieścić na głowie, wypukłą stroną do przodu.

010

011

012

  1. Cześć, która pozostała to będzie ogon.
  2. Z niego należy odciąć jeszcze raz mały kawałek, który jest potrzebny do zrobienia łap.

013

  1. Kawałek przeciąć tak, aby jedna część była troszkę większa od drugiej.

014

  1. Kawałki obrócić i przyłożyć do tułowia smoka.

015

  1. Następnie zaokrąglić je nożem.

016

  1. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmiksować kakao.
  2. Ciasto posmarować masą. (Pozostało mi trochę niewykorzystanej masy, którą posmarowałam później deskę, na której leży smok).

017

  1. Troszkę marcepana odłożyć na bok. (Będzie potrzebny na oczy, ogień, usta, nos, pazury i rogi). Masę marcepanową zagnieść z niebieskim barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. (Możecie użyć również innego koloru. Smok może być również czerwony, zielony lub żółty. Do zabarwionego na niebiesko marcepana dodałam jeszcze na końcu trochę barwnika niebieskiego, który tylko chwilę zagniotłam z marcepanem po to, aby masa nie była całkiem jednolita. Widać to na zdjęciach. Niektóre kółka mają ciemniejszy kolor). Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko.
  2. Kieliszkiem wykrawać kółka i układać je ściśle na torcie, zakładając troszkę jedno kółko na drugie. Gdy cały tort będzie pokryty niebieskimi łuskami, należy zrobić pozostałe części.

018

  1. Nos, rogi, źrenice, buzia i pazury to marcepan zagnieciony z kakao. Marcepan przeznaczony na ogień zabarwić na czerwono, rozwałkować i wyciąć w kształt płomienia.
  2. Kolce i skrzydła to pozostała niewykorzystana niebieska masa marcepanowa zagnieciona z dość dużą ilością kakao. (Dzięki temu otrzymamy prawie czarny kolor). Skrzydła zostały umocowane na dwóch patyczkach do szaszłyków, które na samym końcu zostały wbite w grzbiet smoka.

019

Smacznego.

tort smok

tort smok

tort smok

tort smok

tort smok

tort smok

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony