piernik litewski

Przepis na piernik litewski z bakaliami. Smaczny, miękki, wilgotny piernik z dużą ilością bakalii. Piernik jest miękki zaraz po upieczeniu, ale zawinięty w ściereczką i włożony do worka zachowa świeżość spokojnie przez tydzień. Bardzo smaczny. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Polecam upiec go już kilka dni przed świętami.

Przepis znalazłam w kalendarzu wyrywanym na rok 2011. Sposób przygotowania według  oryginału wydawał mi się trochę dziwny, dlatego też zmieniłam go całkowicie, robiąc go po mojemu ;).

Składniki:

  • 220g mąki pszennej (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 220g mąki żytniej (oryginał: 1,5 szklanki) *
  • 150g masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki cukru (oryginał: 1 szklanka)
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 250g miodu
  • 3 jajka (średniej wielkości)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 150g bakalii (np. po 50g orzechów laskowych, migdałów* i rodzynek)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bakalie. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5 minut, następnie odlać wodę i rodzynki dokładnie osuszyć. Orzechy laskowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Prażyć w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 160°C, aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut. Migdały obrać ze skórki i osuszyć. Wszystkie bakalie posiekać, przełożyć do miski i odstawić na bok.
  2. Miód roztopić z masłem. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąki wsypać do miski. Jedną łyżkę odłożyć i wymieszać ją z bakaliami. Mąki wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.
  4. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać ostudzony miód z masłem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki na przemian z kefirem. Mieszać tylko do połączenia składników.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą bakalie.
  6. Ciasto przełożyć na formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 160°C. Po 15min. pieczenia zwiększyć temperaturę do 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).

Smacznego.

Uwaga:
* Typ mąki żytniej nie ma tutaj specjalnego znaczenia. Możecie wybrać dowolną mąkę żytnią. Piekłam ten piernik na mące żytniej typu 997 oraz mące żytniej pełnoziarnistej (razowej typ 2000). Oba pierniki wyszły prawie identyczne. Jeśli użyjecie mąki żytniej o wyższym typie to piernik będzie lekko ciemniejszy i ewentualnie troszkę bardziej zwarty.
* Polecam kupić gotowe migdały siekane lub w słupach (i te trochę posiekać). Skrócimy w ten sposób trochę czas przygotowania piernika.

1 szklanka = 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

piernik litewski