Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy

piernik litewski

Przepis na piernik litewski z bakaliami. Smaczny, miękki, wilgotny piernik z dużą ilością bakalii. Piernik jest miękki zaraz po upieczeniu, ale zawinięty w ściereczką i włożony do worka zachowa świeżość spokojnie przez tydzień. Bardzo smaczny. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Polecam upiec go już kilka dni przed świętami.

Przepis znalazłam w kalendarzu wyrywanym na rok 2011. Sposób przygotowania według  oryginału wydawał mi się trochę dziwny, dlatego też zmieniłam go całkowicie, robiąc go po mojemu ;).

Składniki:

  • 220g mąki pszennej (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 220g mąki żytniej (oryginał: 1,5 szklanki) *
  • 150g masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki cukru (oryginał: 1 szklanka)
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 250g miodu
  • 3 jajka (średniej wielkości)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 150g bakalii (np. po 50g orzechów laskowych, migdałów* i rodzynek)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bakalie. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5 minut, następnie odlać wodę i rodzynki dokładnie osuszyć. Orzechy laskowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Prażyć w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 160°C, aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut. Migdały obrać ze skórki i osuszyć. Wszystkie bakalie posiekać, przełożyć do miski i odstawić na bok.
  2. Miód roztopić z masłem. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąki wsypać do miski. Jedną łyżkę odłożyć i wymieszać ją z bakaliami. Mąki wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.
  4. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać ostudzony miód z masłem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki na przemian z kefirem. Mieszać tylko do połączenia składników.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą bakalie.
  6. Ciasto przełożyć na formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 160°C. Po 15min. pieczenia zwiększyć temperaturę do 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).

Smacznego.

Uwaga:
* Typ mąki żytniej nie ma tutaj specjalnego znaczenia. Możecie wybrać dowolną mąkę żytnią. Piekłam ten piernik na mące żytniej typu 997 oraz mące żytniej pełnoziarnistej (razowej typ 2000). Oba pierniki wyszły prawie identyczne. Jeśli użyjecie mąki żytniej o wyższym typie to piernik będzie lekko ciemniejszy i ewentualnie troszkę bardziej zwarty.
* Polecam kupić gotowe migdały siekane lub w słupach (i te trochę posiekać). Skrócimy w ten sposób trochę czas przygotowania piernika.

1 szklanka = 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

piernik litewski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Słuchajcie piernik piekłam już 3 razy..wychodzi wspaniale smakuje wyśmienicie..udaje się za każdym razem.Mąkę stosuję pszenną i same rodzynki,wychodzi super pieczcie i próbujcie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lida · 4 lat temu
    Zrobiłam na święta. Bardzo dobry. Ładnie wyrósł, długo zachowywał świeżość, tylko był ciut za mało słodki. Następnym razem dam cała szklankę cukru. Teraz dałam 2/3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Alu[/b] w 160st. pieczesz przez pierwsze 15min, a później w 180st.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 5 lat temu
    Wlasnie piernik zostal wyciagniety z piekarnika i wyglada mi to na zakalec. 160st.?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 5 lat temu
    [quote][b]Wiktorio[/b] użyj trzepaczki.[/quote]
    dziekuje, uzylam i upieklam... keks. glownie z powodu braku przyprawy piernikowej, ta krora kupilam okazala sie byc z kakalem, a kakao w prawdziwym pierniku jest dla mnie nie do pomyslenia. a keks tez z pani strony, wyszedl calkiem smaczny, mozetroche za ciezki, nastepnym razem sprobuje uzyc mniej jajek.
    pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 5 lat temu
    Zrobiłam!!! UDAŁ SIĘ WSPANIALE!!!, mimo tego, że zmieniłam skład i proporcje- nie mogłam kupić m.żytniej to wsypałam 2szkl.pszennej 450, zapomniałam kupić kefir więc wlałam mleko i jeszcze dodałam cukier waniliowy i 1 i 1/2 łyżki kakao. Piernik jest, tzn. był!!! fajny wilgotny i taki jak u Mamy... :-P
    Pozdrawiam. Polecam i smacznego. S.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Wiktorio[/b] użyj trzepaczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 6 lat temu
    Witam, przymierzam sie właśnie do zrobienia pierniki litewskiego i mam w związku z tym pytanie, pewnie bardzo śmieszne, ale jestem kompletną dyletantką w kuchni. Zaczęłam piec ze względu na dzieci i ciagle coś mi nie wychodzi. W przepisie pisze Pani o użyciu miksera. Mam taki duży robot kuchenny Kenwood Chef. Czy zeby był z ńiego mikser mogę użyć mieszadla, które nazywa sie " K"?
    Bardzo przepraszam, za to żenujące pytanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Zufiku[/b] możesz zrobić polewę czekoladową lub lukier. Ja zrobiłam lukier kawowy. Robiłam go na oko. Mniej więcej tak: łyżeczkę kawy rozpuszczalnej rozpuścić w łyżce wody. Dodać tyle cukru pudru, aby wyszła odpowiednia konsystencja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zufik · 6 lat temu
    Może coś nie doczytałam, jaka polewa tu się sprawdzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Grazino[/b] według oryginału:"Miód rozpuścić z masłem. Wystudzić. Dodać jajka ubite z cukrem, bakalie i przyprawę piernikową. Mieszając wlewać kefir i partiami dosypywać mąkę z sodą." Ja wolałam to zrobić w mikserze i w takiej kolejności jak podałam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grazina · 6 lat temu
    Piękna strona, Joanno, i bardzo ładne zdjęcia :o) Liknęłam Cię również na Facebooku.

    Ciekawa jestem, co było takiego dziwnego w tym przepisie, że go zmieniłaś? Twój piernik wygląda wspaniale, kolor jest śliczny. Ja mam kilka starych ulubionych i sprawdzonych przepisów, a ostatnio znalazłam na jednej z polskich stron "piernik który zawsze się udaje", bardzo łatwy, udał się świetnie.

    Jeśli chcecie mieć pyszny piernik, utrzyjcie przyprawę piernikową w moździerzu (ja jestem leń, nie chce mi się ucierać za każdym razem, więc przygotowuję na zapas na parę ciast, używam jej również o ciasta imbirowego)
    Idę pobobrować po Twojej stronie, na pewno znajdę więcej wspaniałych przepisów.

    pozdrowienia ze słonecznej Australii
    GA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Justyno[/b] można by było użyć pełnoziarnistej bezglutenowej. Tylko niestety nie wiem jak ten piernik wyjdzie, bo tutaj musimy zastąpić obie mąki, a ich jest spora ilość. Jeśli podejmiesz się i go upieczesz to proszę daj mi znać jak wyszedł. Ja na razie chcę zrobić piernikowe ludziki w wersji bezglutenowej, bo Łucja strasznie chce te pierniczki. W zeszłym roku jadła jeszcze te glutenowe :sad:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 lat temu
    Chcialam zrobić taki piernik, ale w związku z tym iż moje dziecko też choruje na celiakie to mam pytanie, czym mogala bym zastąpić mąkę żytnią? Jakąś ciemną bezglutenową? Ma Pani może jakiś pomysl?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    [i]Wygląda wspaniale! Nie ma to jak dobry piernik :)[/i]

Polub nas na ...

Początek strony