Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
135 Komentarzy

Zebra

Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zebra

Zebra

Zebra

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    basia · 5 lat temu
    Pani Joanno,
    chcę upiec to ciasto w formie cupcake.
    Czy jest to dobry pomysl i jak dugo nalezy je piec?
    Z góry dziękuję za odpowiedź:-)

    Basia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    zakalec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 5 lat temu
    Nie wiem czemu ale przed chwila robiłam i zakalec :sigh:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Dziś upiekłam zebrę z tego przepisu, tylko dodałam trochę aromatu migdałowego. Ciasto wyszło przepyszne. :)Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 6 lat temu
    ciasto wyszło wyśmienicie..;)tylko ja też dodałam oranżadę:)dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    BOGUSIA · 6 lat temu
    Joasiu, dzięki ogromne za ten przepis, świetne ciacho. Zastanawiam się, czy można by dodać do zebry trochę mleka, by wyszła bardziej wilgotna - co o tym sądzisz? Pozdrowienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Zebra wyszła świetna :)polecam przepis !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renia · 6 lat temu
    Zebra wyszla przepyszna! Przepieknie wyrosla,bed zadnego zakalca. Wszystkim smakowala. Na pewno bede korzystac z Twojego przepisu ponownie. Dziekuje Joasiu. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Reniu[/b] karpatkę znajdziesz w kategorii "ciasta"/ "parzone"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renia · 6 lat temu
    :lol: Przepis na ,,oko,,musi wyjść dobre ciasto. Gdy tylko wstane zabieram się za pieczenie. Komentarze przekonały mnie :lol:
    Proszę o dobry przepis na karpatkę. Z góry dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 6 lat temu
    wszystkim zmakowała *.* mniam, miam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Alicjo[/b] ja piekę na grzałce góra- dół, ale możesz dać na termoobieg, tylko pewnie ciasto będzie się piekło krócej. Piecz do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 6 lat temu
    piec na termoobiegu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasienia · 6 lat temu
    Dziś upiekłam. Wyszła pięknie, nie popękała. Mąż zasugerował, że warto byłoby dodać następnym razem trochę aromatu lub cukru waniliowego. Dzieci uważają, że jest troszkę gorzkie, polecam więc dodać troszkę mniej kakao. Ale przepis naprawdę dobry. Dziękuję i gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 6 lat temu
    Miałam zrobić zebrę według Ewy Wachowicz, ale Karoliny komentarz mnie przekonała, że Twoje przepisy się udają.
    Zebra wyrosła super, wręcz idealnie:) i jeszcze te pochwały od chłopaka (jak ja to lubię, oczywiście Twoje przepisy się do tego przyczyniają:))
    Zamiast wody dałam sprite.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kubo[/b] gratuluję :-) Ja też swoją przygodę z pieczeniem zaczynałam właśnie od zebry ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuba · 6 lat temu
    Ciasto pyszne zamiast wody dodałem 7up.Mam zaledwie 12 lat a wyszło wyśmienite :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kovalski2 · 6 lat temu
    Ja zamiast 1 szklani oleju daje 3/4 i zawsze z czymś gazowanym (oranżada, woda) i pięknie wyrasta (nigdy nie trafił mi się zakalec).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 6 lat temu
    Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta 60 minut( z wyjatkiem sernika) ale zaryzykowałam i udało sie pieknie. 55 minut piekłam a nastepnie wylaczylam piekarnik i zostawilam jeszcze na 10 minut w uchylonym piekarniku. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 6 lat temu
    [quote]Niestety wyrósł pięknie ,po wyłączeniu piekarnika opadł i jest zakalec...szkoda.[/quote]
    Ja zamiast wody dodaję oranżadę białą.ciasto wtedy nie opada

Polub nas na ...

Początek strony