Orzechowe brownies

Ciężkie, mocno czekoladowe, zbite ciasto z dużą ilością posiekanych orzechów. Ciasto pieczone jest bez mąki, a więc również dla bezglutenowców. Zastępują ją mielone orzechy i kakao. Ciasto ozdobiłam kakaową masą serową i posypałam orzechami.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 130g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany
  • 50g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 100g posiekanych, mieszanych orzechów

Masa serowa:

  • 300g serka kremowego, twarogu śmietankowego, Quark itp.
  • cukier puder do smaku (dałam 30g)
  • 1 łyżeczka kakao
  • orzechy i kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo zimną, roztopioną czekoladę.
  3. Osobno w miseczce wymieszać kakao i zmielone orzechy. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kakao z orzechami na przemian ze śmietaną. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą posiekane orzechy.
  4. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 15x 30cm, wysmarowanej margaryną. (Można użyć np. formy żaroodpornej o podobnej wielkości. Ja użyłam formy o wymiarach 18x 27cm).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Serek wymieszać z cukrem i kakao. Masę rozsmarować na cieście, posypać kakao i posiekanymi orzechami.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Orzechowe brownies

Orzechowe brownies

Orzechowe brownies