Ciasto pyzie

Kolejne ciasto siostry Anastazji z książki: "100 nowych ciast". Ciasto jest bardzo delikatne, piankowe i ładnie kolorowe. Dobrze się prezentuje i ma wiele smaków. Zmieniłam trochę przepis, robiąc mój klasyczny biszkopt, redukując cukier i zamiast biszkoptów używając delicji.

Składniki na formę ok. 35x 24 cm::

Biszkopt:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka dowolnego koloru (u mnie malinowa)
  • 1 łyżka masła

Masa jogurtowa:

  • 1 litr jogurtu owocowego (może być z kawałkami owoców lub bez. Użyłam brzoskwiniowego z kawałkami owoców)
  • 1 opakowanie galaretki koloru jogurtu (u mnie cytrynowa)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Bita śmietana:

  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 24 sztuk okrągłych biszkoptów lub ciasteczek delicji

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować biszkopt: W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. (Najlepiej jeszcze przesiać). Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie wodę. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. (Dodając mąkę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  3. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotować masę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aby masa ostygła.
  5. Chłodną masę wyłożyć na biszkopt. Na masie jabłkowej ułożyć delicje lub biszkopty. (Biszkopty wypukłą stroną do góry, a delicje czekoladą do góry). Ciasto wstawić do lodówki.

2

  1. W tym czasie przygotować masę jogurtową: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody. Jogurt wymieszać z chłodną lub lekko ciepłą galaretką. (Czyt. uwaga). Gdy masa jogurtowa zacznie tężeć, wylać ją na delicje (biszkopty). Wstawić do lodówki.
  2. Gdy masa stężeje, przygotować bitą śmietanę na górę: W tym celu rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w ¼ szklanki gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i letnią żelatynę. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić kleksy na górze ciasta.
  3. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin lub noc.

Uwaga:

  • Jeśli ktoś miałby problem, tak jak ja, z rozpuszczeniem galaretki i żelatyny w tak małej ilości wody, proponuję dodać do tego ok. 500 ml jogurtu i całość ciągle mieszając podgrzewać w kąpieli wodnej, aż galaretka i żelatyna dokładnie rozpuści się w jogurcie. (Uważać, żeby przypadkowo jogurt się nie zwarzył). Ściągnąć z pieca, dodać resztę jogurtu, wymieszać i jak całość zacznie tężeć, wylać do formy.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto pyzie Ciasto pyzie