Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
43 Komentarzy

Tort orzechowo- karmelowy

Super smaczny tort z karmelem i mnóstwem orzechów włoskich. Orzechy znajdziecie wszędzie- począwszy od ciasta orzechowego, poprzez masę budyniową z orzechami w karmelu, a kończąc na dekoracji zrobionej z karmelowych orzechów. Dominujący smak orzecha uzupełnia nuta karmelu.

Składniki:
Ciasto orzechowe (składniki na dwa krążki):

  • 300g orzechów włoskich
  • 260g cukru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 8 jajek

Masa budyniowa:

  • ok. 120g orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • 250g masła

Dekoracja:

  • orzechy (u mnie ok. 30 połówek)
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • ok. 8 łyżek amaretto lub rumu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dekoracje. Duży kawałek (lub dwa mniejsze) styropianu ułożyć na krawędzi blatu (stołu). Styropian obciążyć czymś z góry, żeby był stabilny. Na podłodze, pod styropianem, rozłożyć gazety. W połówki orzechów wbić ostrożnie wykałaczki. 100g cukru wsypać do niedużej patelni. Rozpuścić na średnim ogniu i następnie skarmelizować za jasno- brązowy kolor. (Uważać, aby cukier się nie przypalił). Orzechy zanurzać w karmelu, wykałaczki wbijać w odstępach w styropian i pozostawić, aż karmel całkowicie zaschnie.

2

  1. Przygotować ciasto orzechowe. Z czterech jajek oddzielić żółtka od białek. 150g orzechów posiekać.

03

  1. Orzechy wymieszać w miseczce z 2 łyżkami bułki tartej.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać orzechy z bułką, 130g cukru i 4 żółtka. Całość wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Miksujemy tylko białka, a resztę mieszany łyżką lub szpatułką).
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
  5. W ten sam sposób upiec drugi krążek orzechowy. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować masę budyniową. 100g cukru skarmelizować. Dodać orzechy i wymieszać. Orzechy z karmelem wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.

04

  1. Kolejno potłuc na małe kawałki (najłatwiej tłuczkiem do mięsa).

05

  1. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać potłuczone orzeszki w karmelu i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką.

06

  1. Jeden krążek ciasta orzechowego ułożyć na paterze. Ciasto skropić 4 łyżkami amaretto. Wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i skropić 4 łyżkami amaretto. Cały tort (góra i bok) posmarować pozostałą masą. 
  2. Tort wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  3. Ściągnąć z wykałaczek orzechy w karmelu i ułożyć je na torcie.
  4. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 2 lat temu
    To drugi Pani tort, który mnie zachwycił i który pragnę upiec Tylko czekam aż będę mieć swoje orzechy A już niedługo będą. Najbardziej zauroczyła mnie ta fenomenalna dekoracja! Mam nadzieję, że mi się uda. Pozdrawiam serdecznie.

    PS: Zapraszam Panią również do mnie. Nie mam tak rewelacyjnych wypieków jak Pani... ale uczę się, ciągle się uczę i na prawdę to kocham <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Basiu[/b] tak. Tak, jak jest napisane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 2 lat temu
    Czy faktycznie robiąc ciasto ubijamy tylko białka a resztę składników mieszamy? Chodzi mi o cukier i żółtka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 2 lat temu
    Tort jest przepyszny! Jeden z najlepszych jakie miałam okazję jeść.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Amelio[/b] jak wolisz. Parę godzin w lodówce wystarczy, ale ze względu na pracochłonność dekoracji lepiej zrobić dzień wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amelia · 3 lat temu
    Witam Czy ten tort lepiej zrobić dzień wcześniej czy w dniu podania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Dario[/b] blaty są na tyle wilgotne, że możesz spokojnie zrezygnować z ponczu. Możesz go również skropić kawą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 3 lat temu
    Dzień dobry! Tort wygląda bardzo smakowicie. Chciałabym go przygotować, ale bez dodatku alkoholu. Czym mogę zastąpić amaretto użyte w przepisie do skropienia ciasta orzechowego, tak aby nie zepsuć jego smaku? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciastOlina · 4 lat temu
    Witam serdecznie,
    to już drugi tort z Pani strony, który zrobiłam (pierwszy był toffifee).
    https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t1/1794521_615456681867748_313235963_n.jpg

    W linku jest zdjęcie - wyszedł bardzo elegancki i efektowny Smak mi akurat nie do końca pasuje, bo całość jest za słodka (wolę kwaskowe lub czekoladowe smaki), ale wszyscy jedzący byli zachwyceni Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze niejeden wykorzystam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Tort jest rewelacyjny, wypróbowałam go rok temu z okazji urodzin męża, i nawet teść nie mógł uwierzyć, że nie jest kupiony w cukierni ! wygląda pięknie, smakuje wspaniale, za chwilę zabieram się za jego pieczenie bo już jutro kolejne urodziny mojego M. dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Madzia[/b] jest podane w opisie pkt. 5.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 4 lat temu
    mam pytanie . na jaką forme ( chodzi o wielkość ) jest ten przepis?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 4 lat temu
    Tort przepyszny Robiłam go w drugi dzień świąt na chrzciny synka. Starczył akurat na 12 osób. Do kremu nie dodałam orzechów, bo mąż mi zjadł:) ale i tak tort wyszedł bardzo dobry. Polecam wszystkim i dziękuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Olu[/b] samym budyniem masy nie zastąpisz. Może to być ewentualnie ugotowany na gęsto budyń utarty z miękki masłem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Czy robioną masę budyniową mozna zastapic gotowym budyniem z torebki? Jezeli tak to ile nalezy go zrobić 1 czy dwie torebki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natii · 5 lat temu
    Bałam się,że przez margarynę popsułam Tort ale nieee Tort wszystkim smakował.
    Następnym razem nie będę eksperymentować i zrobię z MASŁEM pewnie bedzie smakował jeszcze lepiej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Natii[/b] ja wyczuwam margarynę w masach i mi taka osobiście nie smakuje. Preferuję tylko i wyłącznie prawdziwe masło. Skoro jednak ktoś nie lubi masła to nie widzę rozwiązania poza margaryną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natii · 5 lat temu
    zamiast masła użyłam margaryny i w dodatku zwykłej :/
    myślisz ,że przez dwie noce i dzień masa przejdzie wszystkimi dodatkami i nie będzie czuć tej margaryny?
    Nie mogłam użyć masła bo domownik nie lubi.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    Dziekuje Joasiu ja jeszcze w mojej karierze tortow nie robilam wiec stad to moje zmieszanie
    Mam nadzieje ze wyjdzie mi choc w polowie tak pyszny jak smakowicie wyglada
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Gosiu[/b] masa jest budyniowa, ale nie używamy gotowego budyniu w proszku tylko przygotowujemy go sami z mleka, żółtek, cukru i mąki ziemniaczanej. Dokładnie tak jak jest napisane w pkt. 10tym ;-)

Polub nas na ...

Początek strony