Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
134 Komentarzy

cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia.
Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest się mu oprzeć ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 70g masła
  • 100g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  4. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  6. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

0r2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

0r3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

0r4

  1. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

0r5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

0r6

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

0r7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Przepis znaleziony na stronie: www.usa-kulinarisch.de

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 7 lat temu
    !! Ciasto jest pycha , oczywiście połowy już nie ma !! Dziekuje serdecznie za przepis ! My również będziemy piec je ponownie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    oryginalnie wyglądające, pyszne i niesamowicie aromatyczne ciasto. na pewno upiekę je jeszcze nie raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 7 lat temu
    PYCHOTA!!!!!!!!!!!!!!nic dodać nic ująć, POLECAM i DZIEKUJĘ za FAJNY Przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorcia · 7 lat temu
    Ciasto rewelacyjne!!!Nie przetrwało nawet godziny po upieczeniu Będę dalej kombinowała z masami w środku- mam w planach migdałową i orzechową Polecam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zuzia · 7 lat temu
    ciasto wyszlo suuuper:) fajnie smakuje, jest wilgotne. Balam się trochę drożdży, bo po raz pierwszy robilam ciasto drożdżowe, ale się udalo. Polecam ten przepis :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 7 lat temu
    Bardzo ciekawe, oryginalne i przeepyyyszne! Dziękuję za udostepnienie tego przepisu (;
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zuzia · 7 lat temu
    :-) ciasto wlaśnie siedzi w moim piekarniku, pachnie cuuudnie! jak skosztujemy to sie odezwiemy :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MAŁGORZATA · 7 lat temu
    Świetne przepisy , już kilka razy korzystałam i rewelacja.Piekłam ciasto drożdżowe ze śliwkami - świetne, polecam. Bardzo dobry przepis na szarlotkę - wyśmienita - zawłaszcza na ciepło z lodami.Dziś będę piekła odrywańca cynamonowego . Jak skończę i oderwę kawałek to napiszę. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 7 lat temu
    UWIELBIAM CYNAMON.....napewno wypróbuje to ciasto...wyglada apetycznie....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Mniam, mam chęć je zjeść.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Inka T · 7 lat temu
    Bardzo ciekawe ciasto i z cynamonem mmm... poezja...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Brenia · 7 lat temu
    Ale cudne ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Astheart · 7 lat temu
    Ale mnie kusi! Musze zrobic! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aaaledobre · 7 lat temu
    To jeden z moich ulubionych sposobów na drożdżówkę, publikowałam kiedyś na swoim blogu takiego odrywańca, ale z lemon curd. Od dawna chodzi za mną odrywaniec cynamonowy, po odwiedzinach Twojego bloga z pewnością upiekę go prędko! ;-)

Polub nas na ...

Początek strony