Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
132 Komentarzy

cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia.
Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest się mu oprzeć ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 70g masła
  • 100g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  4. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  6. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

0r2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

0r3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

0r4

  1. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

0r5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

0r6

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

0r7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Przepis znaleziony na stronie: www.usa-kulinarisch.de

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 3 lat temu
    Ciasto jest wspaniałe - pyszne, cudnie wygląda i wbrew pozorom jest łatwe!!! Polecam. Z pewnością, tym ciastem zachwycicie wszystkich!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kate · 3 lat temu
    Super. Robie już drugi raz i wychodzi obłędne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Borzdyńska · 3 lat temu
    Witam, upiekłam to ciasto. Ma bardzo efektowny wygląd oraz świetnie smakuje. Pani przepisy są rewelacyjne, w związku z tym postanowiłam, że zawsze co tydzień będę piekła jakieś ciasto lub ciasteczka Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 3 lat temu
    Dzień dobry, bardzo chciałabym upiec to ciasto, mam jednak dziecko, które nie może spożywać masła i margaryny. Czy dałoby się to maso czymś zastąpić np. jakimś dobrym olejem (kokosowym?)? Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alex · 3 lat temu
    Przepis i pomysł na lepienie po prostu super, za każdym razem wychodzi obłędne. Do cukru z cynamonem dodawałam również cukru z wanilią (nie wanilinowego!).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tatiana · 4 lat temu
    Po raz kolejny zawitałam na tej stronie i znowu rewelacja. Babka jest wspaniała. Łatwa do zrobienia. Kolejny świetny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    basia · 4 lat temu
    Witam,mam pytanie,czy zamiast cukru można dodać syrop klonowy? Tylko wtedy już chyba cynamon sie nie nada,bo to dwa inne smaki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 4 lat temu
    Chyba najlepsze ciasto drożdżowe, które jadałam.Już trzeci raz będę je robiła w ciągu 2 tygodni. Ciasto wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje. Moja rodzina się nim zachwyciła.Przepis łatwy i produkty ogólnodostępne. Po prostu super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    doris · 4 lat temu
    Witam ciasto rewelacyjne ktore mozna rowniez robic z drobno siekanymi orzechami czekolada w proszku powidlami sliwkowymi wyprobowalam te warianty za kazdym razem wyszlo super dziekuje za pyszny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sophina · 4 lat temu
    wygląda smacznie na pewno spróbuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    doda · 4 lat temu
    ile moze miec kalorii jeden kawałek(kromka)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 4 lat temu
    Przepis jest super właśnie wyjełam z piekarnika .Bardzo polecam pychota.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Jedno z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych ciast zawsze wychodzi, bardzo pomysłowo złożone. Dla urozmaicenia czasem daję rodzynki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Pierwszy raz w życiu piekłam ciasto drożdżowe i wyszło rewelacyjne rozpływa się w ustach .Zrobiłam z podwójnej porcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Wyszło wspaniałe polecam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łukasz · 4 lat temu
    Polecone od koleżanki
    WYŚMIENITE
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    ciasto zrobiłyśmy dzisiaj z córką i wyszło boskie... u nas z podwójnej porcji składników... mniamm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 4 lat temu
    Zawsze robię to ciasto z podwójnej porcji, jedno praktycznie zjadam sama od razu po upieczeniu :-* praktycznie nie można powstrzymać się od skubniecia kolejnego kawałeczka i kolejnego... bardzo polecam dla ludzi którzy szukają ciekawych smaków-będziecie zachwyceni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 lat temu
    Ciasto wyszło pyszne, robię je kolejny raz i dodaję przepis do ulubionych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiunia · 4 lat temu
    ŚWIETNE! naprawdę proste. Niby " zwykłe drożdżowe a jak elegancko podane. I przepyszne co najważniejsze :-)duży plus za bardzo dokładny opis. Mniam :-)

Polub nas na ...

Początek strony