Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort orzechowo- czekoladowy

Przepis na tort orzechowo- czekoladowy. Tort jest mocno orzechowy z dodatkiem czekolady. Jest ciężki, soczysty ze zwykłą masą budyniową z dodatkiem prażonych orzechów.

Składniki:

  • 450g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 75g mąki pszennej
  • 100g mlecznej czekolady
  • 160g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g zmielonych orzechów laskowych
  • 120g całych orzechów laskowych
  • budyń czekoladowy (na 500ml mleka)
  • 500 ml mleka
  • ewentualnie: słodka śmietana 30% i 1-2 łyżki słodkiego kakao np. Nesquik

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. (Włożyć garnuszek z pokruszoną czekoladą do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Czekoladę należy mieszać od czasu do czasu podczas roztapiania).
  2. 200g masła utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając, dodać nieco ostudzoną czekoladę i 100g cukru pudru. Kolejno dodać 3 żółtka i 3 całe jajka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodać do ubitej masy, dalej miksując.
  4. Ubić 3 pozostałe białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.
  5. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 180˚C.
  6. Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć obręcz tortownicy. Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  7. Do nagrzanego piekarnika wstawić formę z całymi orzechami na około 10 min (aż skórka zacznie pękać). Po ostudzeniu, orzechy obrać ze skórki. Odłożyć 16 orzechów do dekoracji a resztę potłuc na drobne kawałki.
  8. Przygotować budyń według przepisu podanego na opakowaniu.
  9. Pozostałą resztę masła i cukru pudru ubić mikserem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo zimny budyń. Odłożyć ¼ kremu do dekoracji. Do reszty masy dodać potłuczone orzechy. 2/3 masy z orzechami rozsmarować na jednym krążku ciasta i przykryć drugim. Resztę masy rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Udekorować tort odłożoną masą i orzechami.
    (Tort można również udekorować bitą śmietaną ze słodkim kakao. W tym celu ubić słodką śmietanę i pod koniec ubijania dodać kakao.)
  10. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Smacznego.

Przepis wzorowany jest na przepisie z książki "Domowe wypieki".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort orzechowo- czekoladowy

Tort orzechowo- czekoladowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony