Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
168 Komentarzy
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej*
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  4. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  5. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  8. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta. Ważne jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite, a ubita piana z białek była sztywna.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka piaskowa Babka piaskowa Babka piaskowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 miesięcy temu
    Witam
    Robilam pierwszy raz i wyszla bardzo dobra tylko czy można zmniejszyc ilosc cukru np. na 150 g?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 miesięcy temu
    Przepis jest wadliwy dwa razy upiekłam ściśle trzymając się przepisu i za każdym razem zakalec nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 3 miesięcy temu
    Udał się!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    W · 4 miesięcy temu
    Zakalec, nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 4 miesięcy temu
    Ładnie się upiekła i wyrosła, ale sucha. Ta 1 godz. w piekarniku, to zdecydowanie za długo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 4 miesięcy temu
    Babka wyszła super, robiłam pierwszy raz w życiu babkę piaskową i jestem dumna z siebie , że się udała a przepis jest sprawdzony. Mam jedną uwagę. Piekłam na 160 stopni góra-dół ale musiałam wydłużyć czas pieczenia do około 1h20 min. Nie piekłam na termoobiegu, bo w przeposie tego nie ma. Po 1 h babka wyglądała na nieupieczoną choć nie otiwerałam piekarnika. Była blada. Wydluzylam czas pieczenia o 15 min, potem jeszcze o 5 min i juz bylo super. Kolor i byla sucha w srodku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 miesięcy temu
    Mam pytanie: W przepisie jest skrobia ziemniaczana czy jednak powinnam użyć mąki ziemniaczanej? To są różne produkty, nigdy nie piekłam na skrobi ziemniaczanej i boję się co z tego wyjdzie. W komentarzach czytałam, że niektóre z was użyły mąki a nie skrobi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 4 miesięcy temu
    Czy też przepis można użyć do foremki okrągłej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 4 miesięcy temu
    dzień dobry,
    czy zamiast masła lub margaryny mogę dodać 1 szklankę oleju kujawskiego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 5 miesięcy temu
    Witam czy mąkę kokosową można jakoś użyć w tym przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 miesięcy temu
    Super ciasto Juz połowy nie ma
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 5 miesięcy temu
    Dziś zrobiona wg.tego przepisu dziś spróbowana normalnie niebo w gębie może zbyt słodka ale to nie problem polecam wypróbować ten przepis nie pożałujesz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 miesięcy temu
    Robiłam według przepisu, bez proszku. Proporcja mąki ziemniaczanej 200g, pszennej 100g. Babka pyszna bez zakalca. POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 miesięcy temu
    Super przepis, dzisiaj z niego skorzystałam i babka wyszła mega dobra, dodałam jednak łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 6 miesięcy temu
    Super przepis, realizacja bardzo czytelnie przedstawiona.
    Ciasto jest pyszne. Dziękuję bardzo za przepis,oraz cenne wskazówki,
    serdecznie pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 6 miesięcy temu
    Nie wyrasta ładnie niestety, dałam pół łyżeczki proszku do pieczenia i to mnie „trochę” uratowało. Jak ktoś nie chce ryzykować zakalca to niech da cała.

Polub nas na ...

Początek strony