deser z kaszą manną

Szybki i prosty deser bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie zrobiły się grudki po dodaniu kaszy manny, ale z tym też nie powinno być specjalnie problemu.

Deser smakuje jak zimny budyń czekoladowy z dodatkiem kaszy manny. Wiem, że w składzie nie ma budyniu, ale tak mi właśnie ten deser smakuje ;). Wydawał mi się za prosty w smaku, dlatego dodałam do niego garść posiekanych orzechów włoskich. Mogłam dodać nawet więcej. Szczególnie polecam do niego sos owocowy, który w tym wypadku bardzo wzbogaca smak.

Przepis pochodzi z programu: „Ewa gotuje”.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 kostka masła (dałam 250g)
  • herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220g)
  • garść orzechów włoskich lub migdałów

Sos owocowy:

  • owoce sezonowe (u mnie truskawki)
  • trochę cukru do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuje, dodać mleko z kaszą, szybko mieszając. Gotować przez ok. 3- 4min. (Całość zgęstnieje). Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.
  3. Połowę herbatników rozłożyć w formie. (Skorzystałam z rozciąganej formy i użyłam 15 herbatników na jedną warstwę. Liczba herbatników zależy od wielkości formy). Wylać gorącą masę, wyrównać i przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, kolejno wstawić do lodówki.

02

  1. Deser jest gotowy po ok. 2 godzinach, ale najlepiej jest go pozostawić na noc w lodówce.
  2. Owoce zmiksować z cukrem. (Cukru dodać do smaku). Podawać do deseru.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

deser z kasza manna

deser z kaszą manną

deser z kasza manna