Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
84 Komentarzy

deser z kaszą manną

Szybki i prosty deser bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie zrobiły się grudki po dodaniu kaszy manny, ale z tym też nie powinno być specjalnie problemu.

Deser smakuje jak zimny budyń czekoladowy z dodatkiem kaszy manny. Wiem, że w składzie nie ma budyniu, ale tak mi właśnie ten deser smakuje ;). Wydawał mi się za prosty w smaku, dlatego dodałam do niego garść posiekanych orzechów włoskich. Mogłam dodać nawet więcej. Szczególnie polecam do niego sos owocowy, który w tym wypadku bardzo wzbogaca smak.

Przepis pochodzi z programu: „Ewa gotuje”.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 kostka masła (dałam 250g)
  • herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220g)
  • garść orzechów włoskich lub migdałów

Sos owocowy:

  • owoce sezonowe (u mnie truskawki)
  • trochę cukru do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuje, dodać mleko z kaszą, szybko mieszając. Gotować przez ok. 3- 4min. (Całość zgęstnieje). Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.
  3. Połowę herbatników rozłożyć w formie. (Skorzystałam z rozciąganej formy i użyłam 15 herbatników na jedną warstwę. Liczba herbatników zależy od wielkości formy). Wylać gorącą masę, wyrównać i przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, kolejno wstawić do lodówki.

02

  1. Deser jest gotowy po ok. 2 godzinach, ale najlepiej jest go pozostawić na noc w lodówce.
  2. Owoce zmiksować z cukrem. (Cukru dodać do smaku). Podawać do deseru.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

deser z kasza manna

deser z kaszą manną

deser z kasza manna

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kru · 2 lat temu
    Przed chwila zrobilam deser, jednak wedlug zmodyfikowanej proporcji: na 0,7 l mleka 6 lyzek kaszki ( czyli ok pol szklanki). Wedlug mnie cala szklanka to o wiele za duzo... Dodalam kaszke w momencie gdy mleko bylo jeszcze nie calkiem gorace i mieszalam do zagotowania. Wyszlo idealnie geste. Zmniejszylam tez ilosc tluszczu do pol kostli. Moze komus moje uwagi sie przydadza, deser nie ucierpial na modyfikacji a zawsze to troche mniej kalorii... pozdtawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aneta · 2 lat temu
    Nie te ciasto nie nazywa sie Stefanka tylko Kaszak robie je od kilku lat a przepis dostalam od cioci jest pycha POZDRAWIAM :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 2 lat temu
    Witam.Tak sobie wymyslilam,ze skoro ciasto z kaszki moze byc kakaowe to moze byc tez krowkowe.Tylko jakie proporcje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Wiolu[/b] prawdziwe masło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiola · 2 lat temu
    A do tego przepisu jes prawdziwe maslo czy margaryna zwykla?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 3 lat temu
    Robię od lat Na wierzch daję polewę czekoladową i czasem posypuję wiórkami. Niezapomniany smak. Mój mąż nie je zbyt dużo słodkości, ale to ciacho zajada jak szalony
    Ps. znam je pod nazwą "Stefania"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Pani Joanno, jakie są wymiary blachy aby zrobić 15 porcji? Nie ukrywam, że to pierwsze co zrobię po wejściu jutro do kuchni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tamara · 3 lat temu
    Mmmm....Pycha naprawde dobre polecam Tamara
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zośka · 3 lat temu
    Pychotka naprawdę świetny deser, do masy dodałam jeszcze pokruszone petiberki rewelacja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 lat temu
    Świetny i szybki deser. Polałam ciasteczko truskawkami i zrobiło furrorę. Niebo w gębie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karla12 · 3 lat temu
    ciasto super, tylko zamiast sosu na herbatniki na spodzie dałam dżem wiśniowy pycha!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roksana · 4 lat temu
    Ciasto jest przepyszne i bardzo proste. Polecam Wam ten przepis. Musicie go spróbować :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Zrobiłam, wyszło pyszne, bezproblemowe i naprawdę smaczne, pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Te ciasto jest przepyszne :-) kiedyś robiłam je i zapomniałam jak się je robi i tu natknęłam się na przepis dziękuje za wspomnienie jak się go robi . Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 4 lat temu
    Naprawdę dobre ciasto z kaszką manną pierwszy raz je jadłam we Francji i teraz zawsze robię w domu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Moja mama go robila,jest pycha. Nie moglam znalez przepisu. Teraz juz mam, dziekuje. Mozna tez go polac polewa czekoladowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mateusz · 4 lat temu
    Gorąco polecam , ciasto jest szybkie i tak samo szybko znika z talerza:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 4 lat temu
    Ciasto pyszne, smakuje podobnie do czekoladowego budyniu Mam małą radę dla tych którzy zabierają się za to ciastko - używajcie tylko dobrych, twardych herbatników. Użyłam raz "podrobionych" herbatników - zaczęły się wyginać i odklejać od ciasta :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 4 lat temu
    Super......polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 4 lat temu
    przepis na to ciasto którego nie da się zepsuć dostałam od koleżanki robie je od kilku lat pychotka i naprawde można zrobic w ostatniej chwili przed przybyciem gości

Polub nas na ...

Początek strony