Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
22 Komentarzy

Brownie z mascarpone

Pyszny, mocno czekoladowy spód pokryty jest delikatnym kremem serowym. Do całości pasują idealnie kwaśne owoce. Porzeczki czerwone, według mnie, sprawdzą się tutaj najlepiej. Brownie jest mocno czekoladowe. Po zjedzeniu kawałka gwarantuję, że ochota na czekoladę zostanie zaspokojona ;). Smakuje tak intensywnie czekoladowo, jakbyśmy jedli prawie samą czekoladę.

Na dole przepisu znajdziecie wersję bezglutenową.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej

Krem serowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g serka śmietankowego, quarku lub twarogu z wiaderka
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 250g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 190°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej wstawić zimne ciasto na noc do lodówki). 
  5. Przygotować krem. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Krem rozsmarować łyżką na cieście.
  6. Porzeczki omyć, osuszyć, oberwać z szypułek i ułożyć na kremie.

Uwaga: Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku. Po upieczeniu ciasto może być w środku lekko wilgotne.

 

Wersja bezglutenowa:
Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g gorzkiej czekolady (bez dodatku glutenu)
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki zmielonych migdałów

Krem serowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g serka śmietankowego, quarku lub twarogu z wiaderka
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 250g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:
jak powyżej

Przepis z magazynu: "Landlust".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Brownie z mascarpone

Brownie z mascarpone

Brownie z mascarpone

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlena · 7 lat temu
    Zrobiam to ciasto i jest przepyszne!Wykorzystalam czarną porzeczkę. Niesamowite polączenie smaku slodkiego i odrobinę kwaśnego.Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Wspaniale wygląda. Uwielbiam brownie i porzeczki też. Całość musi smakować wspaniale!
    Pozdrowienia:)

Polub nas na ...

Początek strony