Ciasto czekoladowo- bananowe

Wilgotne ciasto babkowe o smaku czekoladowym i bananowym. Smaki są raczej wyrównane. Dobrze wyczuwalne są zarówno banany, jak i czekolada. Ilość czekolady w cieście nie jest zbyt duża, przez co ciasto nie jest mocno czekoladowe. Jest delikatne i dość długo pozostaje świeże. Ciasto jest szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 40 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 4 dojrzałe banany

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Banany zmiksować blenderem lub rozgnieść dobrze widelcem.
  3. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Cukier, miękkie masło, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 minuty. (Masa będzie niejednolita, mocno zwarzona).
  5. W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
  6. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w dwóch porcjach suche składniki z miski, mieszając chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 70 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  9. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For me".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowo- bananowe Ciasto czekoladowo- bananowe