Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
42 Komentarzy

ciasto czekoladowo-bananowe

Wilgotne ciasto babkowe o smaku czekoladowym i bananowym. Smaki są raczej wyrównane. Dobrze wyczuwalne są zarówno banany jak i czekolada. Ilość czekolady w cieście nie jest zbyt duża, przez co ciasto nie jest mocno czekoladowe. Jest delikatne i dość długo pozostaje świeże. Ciasto jest szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:

  • 250g cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 40g czekolady (u mnie gorzka)
  • 4 dojrzałe banany

Polewa:

  • czekolada (u mnie gorzka)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Banany ugnieść dobrze widelcem lub zmiksować blenderem.
  2. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cukier, miękkie masło (margarynę), jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 minuty. (Masa będzie niejednolita, jakby była zwarzona).
  4. W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i dodać, w dwóch porcjach, składniki wymieszane w misce,  mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  6. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut w temperaturze 180°C.  Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką.
  8. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Najlepiej pozostawić je na całą noc do ostygnięcia.
  9. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana. 
Smacznego.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis pochodzi z magazynu: „For me”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasto czekoladowo-bananowe

ciasto czekoladowo-bananowe

ciasto czekoladowo-bananowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klara · 1 miesięcy temu
    :)super przepis , bardzo łatwy i pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michaska · 2 lat temu
    Ciasto dzisiaj upieczone, pierwszy raz nie zrobił mi się zakalec przy cieście bananowo czekoladowym. Przepis rewelacja a ciacho wyszło pyszne!! Bedę do niego wracać:):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mateusz · 3 lat temu
    Robiłem wczoraj z moją dziewczyną, wyszło bez problemów za pierwszym razem, wszystkim bardzo smakowało, dziękuję za super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Rewelacja! szybciutko się robi, doskonale smakuje! dałam więcej bananów, żeby były bardziej wyczuwalne. Wilgotne, pyszne ciacho:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Jeden z moich ulubionych przepisów. Pyszny, delikatny, wilgotny, idealny do kawy. Delektuję się nim za każdym razem, a robiłam już kilka razy. Taki niepozorny placek, a taki doskonały w swojej prostocie.
    Ps. Najlepszy na drugi dzień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atlanta · 4 lat temu
    To najszybsze ciasto jakie do tej pory piekłam. Bardzo dobre w smaku. Mąż jedynie marudził, że za mało słodkie. Może następnym razem zrobię z czekoladą mleczną. Bardzo dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne i proste do wykonania - tak zasmakowało rodzinie że robiłam je trzy razy z rzędu Naprawdę bardzo polecam. Smak bananów delikatny, a ciasto wilgotne i bardzo czekoladowe. Jeden z moich ulubionych przepisów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Adino[/b] tak, całą miękką margarynę należy zmiksować z cukrem, jajkami i bananami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adina · 4 lat temu
    hej pierwszy raz robię ciasto i nie bardzo rozumiem. "miękkie masło(margarynę) zmiksować mikserem" czyli dodać całą margarynę i to miksować czy jak ? a może ją rozpuścić i dodać ? przepraszam za głupie pytanie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agacia · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne, wilgotne, takie jak lubię tylko nie czułam wcale bananów. Właśnie piekę drugi raz, z większą ilością bananów. Dzięki za super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Agaciu[/b] ewentualnie lekko ciepłe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agacia · 4 lat temu
    Czy muszę czekać, aż ciasto ostygnie zanim poleje je polewą? Czy mogę polać jeszcze ciepłe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Malwino[/b] Spirytus się nie nadaje. Aromaty uważam za zbędne, ale jak chcesz to możesz spróbować np. z rumowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malwina · 5 lat temu
    witam, czy jakiś zapach albo trochę spirytusu można dodać do tego ciasta??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cela · 5 lat temu
    Mi masa nie wyszła zbyt ciemna, tak ma być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 5 lat temu
    To moje ciasto z tego bloga jest bardzo dobre, nie za słodkie z odczuwalnym posmakiem banana i czekolady, miękkie,biorę się za następne ciacho.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hagar · 5 lat temu
    rewelacyjny przepis! ciasto mieciutkie, rozplywa sie w ustach. Wlalam do dwoch waskich 30 cm keksowek, z jednej by sie ciasto wylalo. Nastepnych razem zrobie z mniejsza iloscia cukru, jak dla mnie ciut za slodki. Dziekuje za wspanialy przepis!Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lusinda · 5 lat temu
    Ciasto rewelacja. Przepis doskonaly. I najlepiej smakuje na drugi dzien.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika8507 · 5 lat temu
    Przepyszne ciasto! A robi je sie w granicach 10 minut. Ja swoje dodatkowo posypalam wiórkami kokosowymi dodalo mu to jeszcze fajnego smaczku. Z pewnoscią jeszcze nie raz sięgne po ten przepis. Pieklam na termoobiegu w 180 stopniach i byl gotowy po 60 minutach. Polecam Wszystkim i dziękuje Joannie za kolejny wspaniały przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Super przepis. Moje ciasto raczej do jutra nie wytrzyma

Polub nas na ...

Początek strony