Babka drożdżowa z kruszonką

Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek (które można pominąć) upieczone w formie keksowej z dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki. Dzieci ją uwielbiają. Najważniejsza w całej babce jest dla nich kruszonka. To ona znika z kawałka w pierwszej kolejności :). Babka idealnie pasuje na śniadanie. Jest smaczna z samym masłem lub też z konfiturą.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka, lekko ciepłego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze. Patrz zdjęcie pod punktem 7).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
  5. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Ułożyć kruszonkę.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

2

  1. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wariant Thermomix:

Ciasto drożdżowe:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 g mleka, lekko ciepłego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze).
  2. Przygotować ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2 ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  3. Dodać rodzynki i ponownie zagnieść ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
  5. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Możecie zmiksować wszystko w Thermomixie przez kilka sekund, ale tej kruszonki jest tak mało i łatwo się ją zrobi, że ja robię ją ręcznie;))
  6. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Ułożyć kruszonkę.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  8. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka drożdżowa z kruszonką