Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
50 Komentarzy

Tort skrzynia ze skarbem

Mam dla Was kolejną propozycję na urodzinowy tort dla dziecka. Tort w kształcie skrzyni ze skarbami. Do przygotowania takiego tortu potrzebne jest dowolne, ulubione ciasto babkowe (u mnie czekoladowe) upieczone w formie keksowej o dowolnej długości. Ja wybrałam długą na 30cm, aby uzyskać więcej kawałków. Ciasto musi przecież zostać podzielone pomiędzy wszystkich gości ;). Oczywiście można użyć krótszej formy. Pewnie wtedy skrzynia będzie jeszcze zgrabniejsza.

Ciasto przełożyłam znanym już Wam kremem maślanym z masą krówkową z przepisu na „Tort czekoladowy z masą karmelową”. Masa maślana jest stabilna i idealnie nadaje się pod marcepan, którego użyłam do obłożenia tortu.

Co do trudności wykonania tortu. Tort może nie jest trudny, ma prostą budowę, jednak trochę wprawy i cierpliwości potrzeba do obłożenia go marcepanem. Dolna część ciasta nie sprawia żadnego problemu, natomiast najtrudniej jest zrobić pokrywę skrzyni. Aby obłożyć ją marcepanem, należy najpierw posmarować ją z każdej strony masą, schłodzić, a następnie zawinąć w rozwałkowany marcepan. Nie musicie idealnie rozkładać marcepan z każdej strony. Wystarczy, że góra i boki pokrywy będą ładnie pokryte marcepanem, natomiast wewnętrzna strona jest raczej bez znaczenia. Nie będzie jej widać.

Do środka skrzyni można powkładać ulubione słodycze. Ja użyłam czekoladowych pieniędzy i kolorowych żelek.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 250g miękkiego masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150g creme fraiche lub jogurtu greckiego
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do piecznia
  • 2 łyżki kakao

Masa karmelowa:

  • 300g masła
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50g cukru
  • 1/2 puszki masy krówkowej (250g) lub ½ puszki słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • ok. 400g masy marcepanowej
  • dowolne słodycze
  • kakao
  • ewentualnie posypka cukrowa- złote perełki

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Do przygotowania masy będzie potrzebne 250g masy krówkowej).
  2. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Masło (margarynę), cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Kolejno dodać creme fraiche (jogurt) i przestudzoną czekoladę.
  4. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać stopniowo do ciasta i wymieszać, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 °C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować masę karmelową. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to z 7- 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
  7. Ciasto przeciąć dwukrotnie, tak aby powstały 3 placki.

02

  1. Cześć masy wyłożyć na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem. Trochę masy wyłożyć na drugi placek. Całe ciasto i pokrywę wysmarować z każdej strony pozostałą masą. Na czas przygotowania marcepanu, wstawić ciasto do lodówki, układając osobno pokrywę i dół skrzyni.

03

  1. Odłożyć kawałek marcepanu na bok. (Będzie potrzebny do zrobienia pasków na skrzyni). Resztę masy marcepanowej zagnieść z kakao. Podzielić na dwie części: jedną większą na dół skrzyni i drugą mniejszą na pokrywę. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej jest przenieść marcepan razem z papierem, ułożyć go na cieście (marcepan w stronę masy, papier do góry) i na końcu ściągnąć papier. (Pokrywę ułożyłam na rozwałkowanym marcepanie górą pokrywy do dołu i „zawinęłam” ją w marcepan).
  2. Na dolnej części skrzyni ułożyć słodycze. (Nie za grubo). Z góry nałożyć pokrywę.
  3. Z odłożonej masy marcepanowej wyciąć paski i zamek. Paski ułożyć na pokrywie i dole skrzyni. Dla uzyskania efektu starej skrzyni, należy nabrać trochę kakao na palec i rozsmarować go na paskach. W paski można powciskać złote perełki.
  4. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego.

Tort skrzynia ze skarbem

Tort skrzynia ze skarbem

Tort skrzynia ze skarbem

Tort skrzynia ze skarbem

Tort skrzynia ze skarbem

Tort skrzynia ze skarbem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Anusiu[/b] zamiast marcepanu z kakao możesz zrobić masę cukrową i pofarbować ją brązowym barwnikiem spożywczym (można zamówić go przez internet) lub zrobić lub kupić czekoladę plastyczną. Jeśli to za dużo zachodu, to zrób jak w przepisie (jeśli reszta domowników zje marcepan), a solenizantowi ściągniesz marcepan z kawałka. Mogę się założyć, że synek i tak będzie najbardziej zainteresowany słodyczami w środku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anusia · 7 lat temu
    Wyglada super! Sprobuje go zrobic na 3 urodziny synka, bo sie interesuje skarbami i piratami:)
    Czy mase marcepanowa mozna czyms zastapic??Moj maly nie lubi migdalow ani zadnych ich pochodnych:)
    Dziekuje!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Ewo[/b] tak, nawet trzeba go trzymać w lodówce ze względu na masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 7 lat temu
    Witam, tort jest SUPER! Mam zamiar go zrobić na 6 urodziny synka, już większość rzeczy kupiłam :-) Mam pytanko, czy można go trzymać w lodówce po zrobieniu? Czy nic nie będzie tej masie marcepanowej? Bo zamierzam go robić w sobotę, a przyjęcie jest w niedzielę.
    Pozdrawiam i dziękuję za tak cudowny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] radzę zrobić na próbę. Obłożenie tortu masą marcepanową nie jest takie proste, szczególnie ta część górna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    Nigdy nie robiłam sama tortu, ale bardzo chciałabym zrobić tę skrzynię. Czy początkujący da sobie radę? Czy trzeba zrobić próbę generalną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylka28 · 7 lat temu
    superrrrr na pewno pyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 7 lat temu
    wygląda super ,ale za dużo pracy i nie wiem czy umiałabym takie cudo zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    maleslodkosci · 7 lat temu
    obłędny jest ten tort, sam pomysł i wykonanie - rewelacja, gratuluję!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Serdecznie dziękuję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 lat temu
    Jestem w szoku !!tort boski,wyglada jak prawdziwa skrzynia ,Jezuuu jak Ty to robisz,masz taki talent ,ze powinnas sie do tv zglosic !!! Gratuluje takiego talentu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 7 lat temu
    Weszłam przypadkiem na tę stronę w poszukiwaniu jakiegoś przepisu na ciacho z rabarbarem i wmurowało mnie, jak zobaczyłam ten tort: TOŻ TO CUUUUDO!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malinkiwkuchni · 7 lat temu
    Boski po prostu!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabrysia · 7 lat temu
    Jesteś wielka. Córka wysłała mnie na Twoja stronkę i widzę, że nie bez powodu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 7 lat temu
    Niesamowity!! Ja nie wiem jak Ty to robisz:) i skad te wszystkie pomysly?! Wyglada przepieknie..zreszta jak kazdy wypiek na tej stronie :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Bardzo Wam dziękuję. Przyjemnie jest czytać takie miłe komentarze :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aciri · 7 lat temu
    Przepiękny. Sama bym taki chciała dla siebie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Jejkuuuuu, ale cuuuuudo! Jestem pod ogromnym wrażeniem i mnie zatkało . NIe wiem co powiedzieć.
    Ten tort wygląda jak z bajki!
    Masz talent!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 7 lat temu
    naprawde świetny!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    moje pasje · 7 lat temu
    matko !!!!! cudny!!!!! rany... tyle pracy!!!! Piękny jest

Polub nas na ...

Początek strony