Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
76 Komentarzy
Tort czekoladowy z masą karmelową

Lubicie tradycyjne torty z masą maślaną takie, jakie piekły nasze mamy i babcie? Jeśli tak to mam dla Was współczesną wersję takiego tortu.

Tort jest pyszny i ładnie się prezentuje. Jest zbity, stabilny, idealny do krojenia i transportu (oczywiście w chłodnym miejscu). Ciasto kakaowe jest ciężkie, wilgotne, nie za słodkie i maksymalnie kakaowe. Coś dla hardcore- czekoholików ;-) Masa karmelowa przygotowana jest na bazie szwajcarskiej bezy (czyli z dodatkiem ubitych białek). Dodatek masy krówkowej sprawia, że masa jest słodka i smaczna.

Ograniczyłam ilość użytego cukru w cieście. Zrezygnowałam również z dodatkowej masy do obłożenia tortu, zastępując ją kakao i cienką warstwą gorzkiej czekolady. Wszystko po to, aby poza masą karmelową, która z definicji już jest słodka, reszta nie była przesłodzona. Całość jest bardzo smaczna. Jeśli nie macie nic przeciwko masie maślanej, to polecam wypróbować ten tort. Naprawdę warto. Polecam również pozostawić tort na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Masa będzie wtedy miększa i smaczniejsza, niż taka twarda prosto z lodówki (ale to może kwestia gustu).

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 360 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 180 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 g soli
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 380 ml maślanki
  • 380 ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Masa karmelowa:

  • 600 g masła
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 puszka masy krówkowej (400g lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą. Dokładny opis jak to zrobić znajduje się tutaj:"Domowa masa krówkowa"). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować ciasto kakaowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  4. 1/3 ciasta przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 20 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.**
  5. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to ok. 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
  6. Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boków i góry tortu. Tort wstawić na parę godzin do lodówki. Udekorować według uznania. (Ja posypałam tort z góry kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku, przy użyciu szprycy, zrobiłam kwiatek z reszty masy karmelowej. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady. W tym celu należy roztopić 200 g czekolady w kąpieli wodnej, rozsmarować na pasku papieru do pieczenia trochę szerszym niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu. Pasek z czekoladą należy przykleić do boku tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Następnie ściągnąć papier).

Uwagi:

  • Składniki na ciasto i masę powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
  • ** Krążki można upiec wcześniej. Są zbite i wilgotne, dzięki czemu utrzymają się dłużej niż np. biszkopt.

Źródło: Zmodyfikowany przepis znaleziony na blogu: "Kleiner Kuriositätenladen"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 6 lat temu
    Tort jest rewelacyjny i pyszny!!!!
    Już trzy razy go robiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 6 lat temu
    Czy masło można zastapić margaryną?
    Jaką masę dać na górę tortu zamiast kakao by nadawał się na tort urodzinowy dla dziecka(żeby szprycą można było coś napisac i ozdobić?)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Aga, nie zastępuj masła margaryną. Do mas nie polecam margaryny, a już w ogóle przy tym przepisie, gdzie masło jest podstawowym składnikiem. Na margarynie ta masa będzie niedobra.
      Napis możesz zrobić z tej samej masy. Możesz odłożyć trochę jej do dekoracji i np. dodać kakao, aby uzyskać inny kolor. Możesz użyć również innej masy maślanej lub budyniowej lub bitą śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 6 lat temu
    Pyszny!!!! :-) Robilam ten tort dwa razy, wszystkim bardzo smakuje.. No a przepis na ciasto- Rewelacja. Uzywam go tez do innych ciast..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 6 lat temu
    Zamierzam zrobić tocudo ale mam problem bo mieszkam za granica i nie mogę znaleść maslanki czy kefir będzie zamiast niej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julita · 6 lat temu
    Fantastyczny, niesamowity, meeeega!!!! Po raz pierwszy robiłam go, co prawda, jakiś czas temu (chyba pod koniec października), ale właśnie zabieram się za niego ponownie. Ostatnim razem cała rodzina się zachwycała. Co więcej, nawet ja sama byłam bardzo zadowolona, a muszę przyznać, że jestem najbardziej surowym krytykiem kulinarnym, jeśli chodzi o moje gotowanie. Dzięki za super przepis!!! Szczególne podziękowania za niesamowity ,,przepis" na pasek z czekolady - bomba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 6 lat temu
    Jakiś czas temu znalazłam tę stronę i nie ukrywam,iż zachęca mnie do wypieków. Ten tort czekoladowy z karmelową masą okazał się hitem, jest wspaniały. Robiłam już dwa razy.Naprawdę nie jest trudny,polecam. Sama cukiernikiem nie jestem,a wyszedl przepyszny;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Mam pytanie odnośnie maślanki. Czy ma być to taka "sklepowa" która bardziej przypomina kwaśne mleko, czy taka "prawdziwa" ze zrobionego masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 lat temu
    Mam pytanie odnośnie kakao. Czy to jest ciemne kakao- w biszkopcie?? I czy tym samym jest ten tort posypany??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wojtek · 7 lat temu
    Upiekem ten tort na moje urodziny Jutro się przekonam jak smakuje mi i gościom. Z chęcia napisze jak się wszystkim podoba i jak smakowa. Dla mnie najgorsze byo zrobienie tej "korony czekoladowej" ale i to sie udlo.
    P.S. Joanno muszę przyznać że jest rewelacyjny wszyscy bardzo go zachwalali. Paluszki lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 7 lat temu
    WItam:)
    Czy na górę tortu można zamiast posypki zrobić polewę czekoladową i dodać bezy, czy będzie za słodko?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 7 lat temu
    Czy można ten tort pokryć masa cukrowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 lat temu
    Ten tort to ideał: po pierwsze niebo w gębie a po drugie nie może sie nie udać! Przepis jest prosty i dobrze objasniony ciasto mocno czekoladowe a oprócz tego stabilne nie kruszy sie jak biszkopt; łatwo można je przeniesc;masa toffi rozplywa sie w ustach smaluje kazdemu nawet osobom które za tortami nie przepadają. Robilam to ciasto w wersji okrągłego tortu wybralam je równiez gdy poproszono mnie o upieczenie duzego ciasta na pewna uroczystosc;w prostokątnej formie upiekłam 9 plcków i podwójną porcje masy.Dziękuje za ten idealny przepis Joanno
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 7 lat temu
    Oj, piekłam ten tort. Polecam wszystkim, którzy kochaja ciasto czekoladowe i masę krówkową. Ta wychodzi rewelacyjna.
    Warta jest czasu poświęconego i pieniążków.
    beata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 7 lat temu
    Tort wyszedl rewelacyjny, kazdemu smakowal.Obawialam sie, ze bedzie za slodki ale byl w sam raz. Tylko ja zrobilam mala zmiane i na wierzchu torta byla bita smietana.:)Naprawde polecam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena · 7 lat temu
    Tort wyszedl rewelacyjny! Naprawde godny polecenia przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 7 lat temu
    Napisała Pani że : ''Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. '' a co z masą krówkową, robimy z nią podobnie czy nie musimy robic nic?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 7 lat temu
    Wykorzystałam przepis na masę karmelową, wyszła przepyszna ! Wszyscy zachwalali mój tort, więc jako nowicjuszka w świecie tortów bardzo dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 7 lat temu
    Super naprawdę polecam!!!!
    Wszyscy się zachwycali
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Witam! Dziękuję bardzo za przewspaniały przepis na old-school'owy torcik który smakował wszystkim gościom :-)))) Jestem co prawda laikiem jeśli chodzi o pieczenie słodkości, ale odważyłam się podejść do tego arcydzieła i zgadnijcie co... OPŁACAŁO SIĘ!!! Torcik pierwsza klasa, wcale nie 'przesłodzony' :-))))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 7 lat temu
    Muszę przyznać, że jestem raczej amatorką jeśli chodzi o ciasta i obawiałam się zabierać za ten tort, ale wyszedł świetny, wszystkim smakowało! Naprawdę bardzo dobry i szczegółowy przepis, dziękuję!

Polub nas na ...

Początek strony