Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
77 Komentarzy
Tort czekoladowy z masą karmelową

Lubicie tradycyjne torty z masą maślaną takie, jakie piekły nasze mamy i babcie? Jeśli tak to mam dla Was współczesną wersję takiego tortu.

Tort jest pyszny i ładnie się prezentuje. Jest zbity, stabilny, idealny do krojenia i transportu (oczywiście w chłodnym miejscu). Ciasto kakaowe jest ciężkie, wilgotne, nie za słodkie i maksymalnie kakaowe. Coś dla hardcore- czekoholików ;-) Masa karmelowa przygotowana jest na bazie szwajcarskiej bezy (czyli z dodatkiem ubitych białek). Dodatek masy krówkowej sprawia, że masa jest słodka i smaczna.

Ograniczyłam ilość użytego cukru w cieście. Zrezygnowałam również z dodatkowej masy do obłożenia tortu, zastępując ją kakao i cienką warstwą gorzkiej czekolady. Wszystko po to, aby poza masą karmelową, która z definicji już jest słodka, reszta nie była przesłodzona. Całość jest bardzo smaczna. Jeśli nie macie nic przeciwko masie maślanej, to polecam wypróbować ten tort. Naprawdę warto. Polecam również pozostawić tort na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Masa będzie wtedy miększa i smaczniejsza, niż taka twarda prosto z lodówki (ale to może kwestia gustu).

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 360 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 180 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 g soli
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 380 ml maślanki
  • 380 ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Masa karmelowa:

  • 600 g masła
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 puszka masy krówkowej (400g lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą. Dokładny opis jak to zrobić znajduje się tutaj:"Domowa masa krówkowa"). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować ciasto kakaowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  4. 1/3 ciasta przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 20 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.**
  5. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to ok. 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
  6. Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boków i góry tortu. Tort wstawić na parę godzin do lodówki. Udekorować według uznania. (Ja posypałam tort z góry kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku, przy użyciu szprycy, zrobiłam kwiatek z reszty masy karmelowej. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady. W tym celu należy roztopić 200 g czekolady w kąpieli wodnej, rozsmarować na pasku papieru do pieczenia trochę szerszym niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu. Pasek z czekoladą należy przykleić do boku tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Następnie ściągnąć papier).

Uwagi:

  • Składniki na ciasto i masę powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
  • ** Krążki można upiec wcześniej. Są zbite i wilgotne, dzięki czemu utrzymają się dłużej niż np. biszkopt.

Źródło: Zmodyfikowany przepis znaleziony na blogu: "Kleiner Kuriositätenladen"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiktoria · 5 lat temu
    Pani Joanno, chcę uniknąć dodawania kawy do tego ciasta, ale chciałabym dodać rumu. Jeżeli tak, to w jakich proporcjach z wodą albo mlekiem, żeby ilość płynów się zgadzała?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    Biszkopty już gotowe, wyszły super- piekłam w tortownicy 21cm- pomnożyłam wszystkie składniki *0,7 :-)
    Tort ma być podany jutro. Moje pytanie- lepiej przygotować krem i przełożyć tort dziś, i sru do lodówy? Czy może zrobić wszystko popołudniem, tak żeby już nie leżakował w lodówce? Co Pani sądzi, Pani Joasiu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Agato, blaty przełóż już dzisiaj. (Każdy tort przygotowuję co najmniej dzień wcześniej, poza wyjątkami jak np. tort bezowy).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    RAFII44 · 5 lat temu
    Witam, czym mogę zastąpić maślankę. Czy może być mleko lub śmietana? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Joanno, czy do przełożenia blatów mogę wykorzystać masę ze słonecznikowca (takie połączenie byłoby idealne na tort urodziwony dla męża). Czy zamiast kawy parzonej mogę użyć rozpuszczalnej? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucky · 6 lat temu
    Dobry wieczór. Czy to ciasto jest wilgotne? Nie wymaga nasączania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Czy to ciasto można przełożyć masą śmietanową, czy jednak jest ono zbyt ciężkie do delikatnych mas?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emma · 6 lat temu
    Dobry wieczór. Czy do masy można użyć masła osełkowego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Noemi · 6 lat temu
    Mam takie dosyć dziwne pytanie, ale czy myśli Pani, że dodanie do masy prażonych płatków migdałowych, może być dobrym pomysłem? Serdecznie pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 6 lat temu
    Witam, a ja mam pytanie odnośnie ciasta na ten tort. Lubię tradycyjnie nasączone torty, czy ten też jest : "mokry"?Bo nie ma tu ponczu w przepisie. Czy jest tak mocno czekoladowy- wilgotny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Basiu, ciasto jest inne niż klasyczny biszkopt do tortu, który lepiej nasączyć. To ciasto jest mocno czekoladowe i zbite. Nie musi być nasączone, choć jeśli lubisz mocno wilgotne ciasta to możesz dodatkowo zrobić poncz, nie zaszkodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 6 lat temu
    a czy w kremie zamiast masła mogę wykorzystać margarynę, np.kasie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Sylwio, nie radzę. Osobiście nie dałabym margaryny do tak mocno maślanej masy. Jej smak by mi przeszkadzał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 6 lat temu
    Czy można zamiast piec osobno 3 blaty ciasta, jedno a potem je przekroić na 3 części?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Mieszkam za granicą nie mogę znaleźć sody może być bez
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kami · 6 lat temu
    Przepis bardzo fajny, jednak polecam wziąć nieco większą blachę (u mnie na blaszce 26cm krążki wyrosły b.wysokie i musiałam je ścinać). Wczoraj użyłam tortownicy o śr.30cm i było idealnie!:) polecam ten tort również z czekoladą na wierzchu- ja tarkuję po 2 tabliczki białej i mlecznej i obsypuję górę mleczną, a bok białą czekoladą:) ale to już wersja dla maksymalnych smakoszy czekolady! W mojej wersji nasączam także krążki mieszanką kawy i amaretto, a na pierwszy krążek od spodu kładę warstwę musu lub dżemu malinowego i na to dopiero krem:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 6 lat temu
    Witam chcę zrobić ten tort na ur mojego narzeczonego i się zastanawiam nad tym kremem bo nie wiem czy źle zrozumiałam czy dobrze,ale w kapieli wodnej mają być połączone ze sobą białka cukier,sok z cytryny i szczypta soli tak??w jednej misce????nie mieszać wcześniej jakoś białek???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 6 lat temu
    Postanowiłam upiec ten tort z okazji urodzin męża i urodzin naszej córeczki. Do pieczenia nastrajałam się od niemal tygodnia. Wczoraj upiekłam ciasto, żeby pogodzić pracę zawodową z pracą w kuchni. Dziś, a w zasadzie wczoraj, wzięłam się za krem. I tu nastąpiła kompletna klapa. Najpierw nie ubiła się piana z białek i cukru. Może teściowa zaczarowała,bo jak tylko zobaczyła przepis,powiedziała, że się nie uda. Zmarnowałam 8 jaj. Nic,pomyślałam, zrobię drugi raz. Kolejne 8 jaj zmarnowane,bo masa po dodaniu masła i kajmaku,zwarzyła się.. Jutro wielka impreza, a ja jestem w rozpaczy,bo nie wiem co podam gościom
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Wiolu, masa po dodaniu masła się zwarzy i jest to normalne i chwilowe. Po dalszym ubijaniu zrobi się kremowa. Jest o tym napisane w opisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł · 6 lat temu
    Tort z wygladu jest wspanialy dalem go w prezencie wiec nie powiem jak smakuje male problemy napotkalem przy kremie ale ze lubie pichcic to wiem jak uratowac krem pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Włodzimierz · 6 lat temu
    zrobiłem z połowy składników ciasto i jest ŚWIETNE, tylko bardzo brzuchate i po przekrojeniu na pół gimnastyka- może da się temu zapobiec ? Czy można takie ciasto zrobić nie czekoladowe a np śmietankowe ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      W przepisie jest napisane: "Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie". W jasnej wersji to już byłby całkowicie inny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mirka · 6 lat temu
    Wlasnie jestem w trakcie robienia tego cuda! I mam pare niezbednych pytan.
    1. Czy "kapiel" jest bardzo potrzebna czy te skladniki mozna wymieszac bez niej?
    2. Jak dlugo trzeba mieszac ta maslo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Mirko, kąpiel wodna jest bardzo ważna i konieczna. Miękie masło należy utrzeć mikserem, aż zrobi się jasne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daga · 6 lat temu
    Planuje go zrobic na urodziny chłopaka, ale mam pytanie. Czy mogę uzyc innego przepisu na biszkopt,bardziej tradycyjnego w smaku? BO nie wiem czy do tej masy karmelowej nie bedzie za slodko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 6 lat temu
    Tort zrobiłam na urodziny Męża, wszyscy byli zachwyceni. Wspaniałe i udane przepisy.

Polub nas na ...

Początek strony