Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
60 Komentarzy

ciasto na maslance

Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto. Bez żadnych dodatków, poza wiórkami kokosowymi na wierzchu. Zamiast wiórków kokosowych można użyć również migdałów w płatkach lub drobno posiekanych orzechów. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 450g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml maślanki
  • 100g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 min. na puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć również największą blachę z piekarnika). Ciasto posypać równomiernie wiórkami kokosowymi.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. (Jeśli używacie dużej blachy z piekarnika, ciasto najlepiej sprawdzić po 20 minutach).
  6. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetkera.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

254 kcal/ 1063kJ

Białko: 5g, Tłuszcz: 8g, Węglowodany: 40g

ciasto na maślance

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] jeśli jest płynna to tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 7 lat temu
    czy śmietana może być zwykła 12%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Marto[/b] nie, jogurt się tutaj nie nadaje. Śmietana ładnie wsiąknie w ciasto, bo jest bardzo płynna. Jeśli zależy Ci na zredukowaniu kalorii, to po prostu zrezygnuj ze śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 7 lat temu
    a czy mozna zamiast smietany uzyc np. jogurtu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    tak, może :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Myyy · 7 lat temu
    czy ciasto może być wyłożone na papierze do pieczenia i niczym nie smarowane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 7 lat temu
    SLUCHAJCIE!!!! ciasto jest rewelacja!!!! wyszło jak z obrazka, nawet lepiej ha! bo dałam barwione wiórki jest puszyste, smaczne. Mój mąż jest zachwycony, myślę ze nie raz bede nim częstować moich gości. polecam wszystkim !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 7 lat temu
    Ok, napaliłam się na to ciasto. wydaje sie być proste. Uwielbiam ciasta, ale mam skłonność do.. zakalców nie wiem czmu, zupełnie. Moze przez to , ze jestem niecierpliwa? ale spróbuję. Napiszę jak juz upiękę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 7 lat temu
    Wyszło wspaniałe, polecam wszyskim osobom potrzebującym szybko zrobić duży kawał smacznego ciasta!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 7 lat temu
    a czy 450g cukru to nie za dużo jak na taki placek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 7 lat temu
    Było cudne. Z pięknym pęknięciem pośrodku. Z obawy, że klapnie zostawiłam w piekarniku na 10 minut, w związku z czym widocznie łachudra naszła wilgocią i oczywiście klapnęła:-/ Na calutkiej linii. Ale nie poddam się, mowy nie ma, tym bardziej, że raczej dobrze sobie radzę w kuchni:)
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] kupisz w każdym sklepie spożywczym, czy markecie. Może być w kubku lub w kartoniku. Jeśli ma ok. 30% i jak nią potrząśniesz jest płynna, to jest właściwa. Możesz również pominąć całkowicie tą śmietanę jeśli wolisz. Śmietana ma nadać ciastu wilgotności, ale nie jest konieczna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 7 lat temu
    PYCHA! Zrobiłam połowę blaszki z kokosem, a połowę z płatkami migdałowymi.Nie byłam przekonana co do śmietanki, ale wyszło przepyszne!Pozdrawiam serdecznie! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    A gdzie można kupić tą śmietankę albo jakiej firmy? A można bez tylko ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] dowolna. Byle tylko była płynna i słodka ;-) Ja użyłam 30-to procentową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    Może to głupie pytanie ale jaka to śmietanka bo nie jest zbyt doświadczonym " cukiernikiem"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 7 lat temu
    Właśnie upiekłam to kokosowe cudo. Cieplutkie i pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Monciu[/b] już? fajnie, że smakuje :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Moncia · 7 lat temu
    Ciasto jest pyszne..właśnie zrobiłam..polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Pyszne musi być! Mniam:)

Polub nas na ...

Początek strony