Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
60 Komentarzy

ciasto na maslance

Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto. Bez żadnych dodatków, poza wiórkami kokosowymi na wierzchu. Zamiast wiórków kokosowych można użyć również migdałów w płatkach lub drobno posiekanych orzechów. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 450g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml maślanki
  • 100g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 min. na puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć również największą blachę z piekarnika). Ciasto posypać równomiernie wiórkami kokosowymi.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. (Jeśli używacie dużej blachy z piekarnika, ciasto najlepiej sprawdzić po 20 minutach).
  6. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetkera.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

254 kcal/ 1063kJ

Białko: 5g, Tłuszcz: 8g, Węglowodany: 40g

ciasto na maślance

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maua · 6 lat temu
    Moje z orzechami laskowymi [img]http://oi45.tinypic.com/m7urls.jpg
    [/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 6 lat temu
    ... aa bo lubię odmianę, a z tamtego ciasta juz 2 torty zrobiłam Ale może faktycznie tamto będzie lepsze, bo tym razem tort ma mieć dużą średnicę, a być niziutki, więc to ciasto może być za delikatne... U mnie niestety żadne nie wychodzi wilgotne, bo ostatnio nawala mi piekarnik Chyba nie uniknę nasączania, ech... Dziękuję Ci bardzo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Janisiu[/b] to ciasto jest delikatniejsze niż to co użyłam do zrobienia dinozaura. Myślę, że możesz je też użyć. Tylko dlaczego nie chcesz tamtego ciasta? Tamto jest wilgotne, stabilne i bez obaw możesz je porządnie polać ponczem :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 6 lat temu
    Czy to ciasto nadaje się do przełożenia kremem maślano-budyniowym? Chciałabym zrobić tort podobny do tego z Twojego przepisu na Tort-dinozaur, tyle, że nie wiem czy tamto ciasto można zastąpić tym? Wykombinowałam, ze skoro to ciasto polewam śmietanką, to być może nie wymagało by nasączania, które jest dla mnie zawsze problematyczne (panicznie się boję że nasączę za bardzo i na ogół nasączam za słabo ;)) Bardzo proszę o podpowiedź Z góry uprzejmie dziękuję i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Manuo[/b] spróbuj. Zacznij od jakiś lekkich owoców np. maliny czy jagody. Zaobaczysz na ile opadają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maua · 6 lat temu
    Ciasto jest pyszne! A wykonanie? 5 minut!! Poproszę więcej tak szybkich przepisów.
    Zrobiłam z orzechami laskowymi i na mój smak dam mniej cukru i mniej śmietanki następnym razem
    A czy to ciasto można zrobić z owocami? Ułożonymi na górze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ela · 6 lat temu
    Ciasto jest naprawdę banalnie proste i przepyszne. Pół blachy posypałam kokosem, a pozostałe orzechami - sama nie wiem która część lepsza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kasiu[/b] śmietana ma nadać ciastu wilgotności, ale nie jest ona konieczna. Maślanki nie dawaj. Nie wiem co to jest za śmietana, którą masz, ale jeśli jest płynna i słodka to możesz ją użyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Mam takie pytanie. Czy zamiast smietany mozna polac ciasto maslanka? Robie dla mamy przeprosinowy prezent i musze siw wyrobic w czasie gdy bedzie na zakupach wiec raczej nie zdaze kupic smietany. Czy bylaby ewentualnie dobra Smietana Jogo 18% ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 lat temu
    Czy zamiast maślanki może być np kefir???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alicja · 7 lat temu
    Niestety jak dla mnie ciasto za bardzo słodkie, cukier nie chciał mi się rozpuścić już podczas ubijania. A teraz mam wrażenie jakby to był miodowiec... Ciasto jest też jakby gumowe. Czy dodanie nieco tłuszczu coś by pomogło??? Chyba zmodyfikuję ten przepis, bowiem jest bardzo szybkie w przygotowaniu i chciałabym je w przyszłości wykorzystywać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Moniko[/b] jeden 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 lat temu
    254 kcal ma jeden kawałek czy kilka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 7 lat temu
    bomba:) a wygląda tak niewinnie i zwyczajnie, a jak powala na kolana... pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 7 lat temu
    Ciasto przepyszne :)Przepis bardzo prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. A sam pomysł z polaniem ciasta śmietaną- naprawdę dobry,bo dzięki temu w ogóle nie jest suche Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alicja · 7 lat temu
    Ciasto bardzo dobre.
    Piekłam ok.35-40 min do suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika i polałam śmietanką. Wyglądało i pachniało bardzo apetycznie. Kuszona wyglądem i zapachem, rozkroiłam jeszcze ciepłe. Ciasto wydawało mi się niedopieczone, gumowate. ;/ "Rzuciłam" je w kąt rozczarowana.

    Jednak gdy po jakimś czasie (ok.4-5 h) zabrałam się z zamiaem sprzątnięcia "niewypału", dziabnęłam kęsa i... okazało się, że jest DOBRE Widocznie musiało odparować i dojść. Na drugi dzień - jeszcze LEPSZE.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 7 lat temu
    chyba wyszło, polałam śmietaną i zostawiłam do wystygnięcia, ciekawa jestem czy będzie ok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 7 lat temu
    ok:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] piec do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 7 lat temu
    dziękuję:) nie wiem czemu, ale piecze się już 45 min i w środku surowe???

Polub nas na ...

Początek strony