Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto na maslance

Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto. Bez żadnych dodatków, poza wiórkami kokosowymi na wierzchu. Zamiast wiórków kokosowych można użyć również migdałów w płatkach lub drobno posiekanych orzechów. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 450g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml maślanki
  • 100g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 min. na puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć również największą blachę z piekarnika). Ciasto posypać równomiernie wiórkami kokosowymi.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. (Jeśli używacie dużej blachy z piekarnika, ciasto najlepiej sprawdzić po 20 minutach).
  6. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetkera.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

254 kcal/ 1063kJ

Białko: 5g, Tłuszcz: 8g, Węglowodany: 40g

ciasto na maślance

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (60)

  1. Marzena

Dziękuję zamelduję czy wyszło

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marzeno tak.

  Załączniki
 
  1. Marzena

Witam serdecznie, czy można dodać mniej cukru do ciasta, np 25 dag? wyjdzie?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kamilo możesz tak zrobić. Śmietana wsiąknie w ciasto. Tylko odwróć całość później tak, aby ta warstwa kokosu była na górze.

  Załączniki
 
  1. kamila

Witam. Mam pytanko. Mam blaszke a raczej foremke gumowa i przewracana. Ta śmietanka musi byc na górze czy mogę ja dać na gorę-czyli po wyciągnięcie ciasta będzie ona znajdowała się na dnie. Nie rozleci się ciacho?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Anno tak, tylko może trzeba będzie je piec troszkę dłużej. Przed wyciągnięciem sprawdź patyczkiem.

  Załączniki
 
  1. Anna

a czy można użyć blachy ok 26/36 bo większej nie mam?

  Załączniki
 
  1. Janisia

ciasto pyszniuteńkie!!!!!!!!! Dziękuję

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu bezpośrednio z opakowania.

  Załączniki
 
  1. Ania

Mam pytanie czy śmietana do polania ma być ubita czy bezpośrednio z opakowania?
Dziękuję i pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony