Lubisz ten przepis? Udostępnij na
60 Komentarzy

Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto. Bez żadnych dodatków, poza wiórkami kokosowymi na wierzchu. Zamiast wiórków kokosowych można użyć również migdałów w płatkach lub drobno posiekanych orzechów. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 4 jajka
- 450g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 450g mąki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300ml maślanki
- 100g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 200g słodkiej, płynnej śmietany
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 min. na puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć również największą blachę z piekarnika). Ciasto posypać równomiernie wiórkami kokosowymi.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. (Jeśli używacie dużej blachy z piekarnika, ciasto najlepiej sprawdzić po 20 minutach).
- Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetkera.
 |
Czas przygotowania:
|
około 20 min. |
 |
Czas pieczenia:
|
około 30- 35 min. |
 |
Liczba porcji:
|
około 24 |
 |
Trudność: |
łatwe |
 |
Koszt: |
niski |
 |
Wartości odżywcze (porcja): |
254 kcal/ 1063kJ
Białko: 5g, Tłuszcz: 8g, Węglowodany: 40g
|

Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane