Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto. Bez żadnych dodatków, poza wiórkami kokosowymi na wierzchu. Zamiast wiórków kokosowych można użyć również migdałów w płatkach lub drobno posiekanych orzechów. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 min. na puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć również największą blachę z piekarnika). Ciasto posypać równomiernie wiórkami kokosowymi.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. (Jeśli używacie dużej blachy z piekarnika, ciasto najlepiej sprawdzić po 20 minutach).
Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetkera.
Ja zrobiłem z 35 dag i wyszło dla mnie ok, a nawet ciut za słodkie, więc jak nie lubisz bardzo słodkiego to myślę, że można spróbować np. z 30 dag na początek.
Witam. Mam pytanko. Mam blaszke a raczej foremke gumowa i przewracana. Ta śmietanka musi byc na górze czy mogę ja dać na gorę-czyli po wyciągnięcie ciasta będzie ona znajdowała się na dnie. Nie rozleci się ciacho?
Komentarze (61)