Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
60 Komentarzy

ciasto na maslance

Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto. Bez żadnych dodatków, poza wiórkami kokosowymi na wierzchu. Zamiast wiórków kokosowych można użyć również migdałów w płatkach lub drobno posiekanych orzechów. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 450g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml maślanki
  • 100g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 min. na puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć również największą blachę z piekarnika). Ciasto posypać równomiernie wiórkami kokosowymi.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. (Jeśli używacie dużej blachy z piekarnika, ciasto najlepiej sprawdzić po 20 minutach).
  6. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetkera.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

254 kcal/ 1063kJ

Białko: 5g, Tłuszcz: 8g, Węglowodany: 40g

ciasto na maślance

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 3 lat temu
    Dziękuję zamelduję czy wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Marzeno[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 3 lat temu
    Witam serdecznie, czy można dodać mniej cukru do ciasta, np 25 dag? wyjdzie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Igor · 8 miesięcy temu
      Ja zrobiłem z 35 dag i wyszło dla mnie ok, a nawet ciut za słodkie, więc jak nie lubisz bardzo słodkiego to myślę, że można spróbować np. z 30 dag na początek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Kamilo[/b] możesz tak zrobić. Śmietana wsiąknie w ciasto. Tylko odwróć całość później tak, aby ta warstwa kokosu była na górze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kamila · 3 lat temu
    Witam. Mam pytanko. Mam blaszke a raczej foremke gumowa i przewracana. Ta śmietanka musi byc na górze czy mogę ja dać na gorę-czyli po wyciągnięcie ciasta będzie ona znajdowała się na dnie. Nie rozleci się ciacho?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Anno[/b] tak, tylko może trzeba będzie je piec troszkę dłużej. Przed wyciągnięciem sprawdź patyczkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    a czy można użyć blachy ok 26/36 bo większej nie mam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 3 lat temu
    ciasto pyszniuteńkie!!!!!!!!! Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Aniu[/b] bezpośrednio z opakowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Mam pytanie czy śmietana do polania ma być ubita czy bezpośrednio z opakowania?
    Dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 4 lat temu
    Ciasto wielbione przez moją rodzinkę baaardzo - właśnie się piecze na imprezę sylwestrową, bo i wśród przyjaciół znajduje wieeelkich amatorów
    Do tej pory (a piekę już któryś raz) zawsze wychodziło - raz tylko przelałam śmietanę - dałam za dużo...
    No i zawsze piekę dłużej, około godziny - na oko, ale po 35 minutach zawsze sprawdzam
    Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aneta · 4 lat temu
    trochę za słodkie i piekłam o wiele dłużej niż 35 min pewnie około godziny bo cały czas było surowe w środku. w tym momencie chłodzę ponieważ teraz ciasto jest takie gumowate ale wyczytałam w komentarzach ze dobre jest jak ostygnie wiec czekam spokojnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Andziu[/b] ja dałam słodką, płynną śmietanę 30%.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    andzia · 5 lat temu
    Nie wiem jaka to ma byc słodka śmietana
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 5 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis ciasto robi się naprawdę szybko i jest bardzo puszyste i smaczne jak dla mnie odrobinę za słodkie ale to rzecz gustu :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łukasz · 5 lat temu
    Cześć!
    Jest to drugie ciasto w moim życiu...muszę Ci podziękować bo jest świetne! Jeszcze nie ostygło do końca ale postanowiłem spróbować. Mimo,iż jest lekko ciepłe, smakuje obłędnie. Tym bardziej, że jak wspomniałem jest to mój drugi wypiek. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Ciasto jest przepyszne..genialne w swojej prostocie Idealne, kiedy ma się dość ciężkich ciast z masą do kawy czy herbaty akurat ładnie wyrasta ponieważ mój Ukochany nie lubi kokosu, posypuję płatkami migdałowymi - pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    CIASTO PYSZNE, SZYBKIE I TANIE ! :-) BUDYŃ DO NIEGO PASUJE .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa R · 5 lat temu
    Upiekłam to ciasto z truskawkami. Pychota!!
    Jak juz sa owoce to nie potrzebna jest smietanka, bez tego cisto bylo wystarczajaco wilgotne. I mozna dac troszke mniej wiorkow.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 5 lat temu
    Bardzo dobre. Polecam

Polub nas na ...

Początek strony