Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

puszek

Delikatne, lekkie i słodkie ciasto. Ciasto jest w podobnym klimacie co „Ciasto balowe”. Zawiera masę krówkową i bitą śmietanę, tym razem usztywnioną żelatyną, biszkopt na dole, w środku okrągłe biszkopty i pyszne migdały w karmelu. Jak na mój gust, warstwy bitej śmietany są za wysokie i osobiście zmniejszyłabym ilość użytej śmietany. Mój mąż się ze mną nie zgadza, twierdząc, że mało słodka śmietana dobrze harmonizuje ze słodkim, karmelowym spodem. Pozostawiam to do przemyślenia. Niech każdy zrobi pod swój gust ;).

Zmodyfikowany przepis Siostry Anastazji z książki: „100 nowych ciast”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa migdałowa:

  • 150g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 150g masła
  • 300g migdałów w płatkach

Bita śmietana I:

  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • cukier puder do smaku (dałam 1 łyżkę)
  • 3 łyżeczki żelatyny

Bita śmietana II:

  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • cukier puder do smaku (dałam 1 łyżkę)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kakao do koloru (dałam 1,5 łyżki)

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego*
  • okrągłe biszkopty (ok. 110g, 24 sztuki)
  • 3- 4 kostki czekolady do posypania z góry (dałam kakao)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę migdałową. Cukier, mleko, miód i masło przełożyć na garnka. Podgrzewać, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać migdały, wymieszać i podsmażyć, aż masa trochę zgęstnieje.
  4. Na biszkopcie rozsmarować masę krówkową, na nią wyłożyć ciepłą masę migdałową. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować bitą śmietanę I. Żelatynę namoczyć w 60ml (ok. ¼ szklanki) zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na warstwę migdałową.
  6. Kolejno rozłożyć biszkopty.
  7. Przygotować bitą śmietanę II. Żelatynę namoczyć w 60ml (ok. ¼ szklanki) zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, kakao (do uzyskania koloru) i letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopty.
  8. Z góry posypać startą czekoladą. (Wybrałam kakao, żeby już nie dosładzać ciasta).

Smacznego.

Uwaga:
* Polecam puszkę 400 gramową. Na masę krówkową położona jest słodka warstwa migdałowa, więc uważam, że w tym przypadku lepiej użyć mniej karmelu.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Puszek

Puszek

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (31)

  1. Joanna

Kasiu raczej faktycznie za długo gotowałaś.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Ciasto bardzo dobre tylko niestety miałam problem z masa migdałową niestety po ostudzeniu była tak twarda,ze ledwo co dało się ją kroić.Czy ta masa migdałowa jest twarda czy ja po prostu przedobrzyłam z podsmażaniem tych migdałów?

  Załączniki
 
  1. Paula

Ciasto wyszło przepyszne! cała rodzina się zajada aż im się uszy trzęsą

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Pani Joanno,
wczoraj ugotowalam wszystko jest ok, dziś otworzylam puszkę z zawleczki wyszla krówka jak malowana,zaraz robię ciacho,pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sylwio myśle, że nie powinno. Tylko musi to być słodkie mleko.

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Pani Joanno, tu gdzie mieszkam o masie krówkowej mogę zapomnieć, jest natomiast mleko skondensowane ale w puszce z zawleczką czy to mi nie wystrzeli podczas gotowania? Może jest na to jakiś sposób, proszę o poradę, dziękuję i pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Incendio koniecznie w lodówce.

  Załączniki
 
  1. Natasza

Ciasto trzymać w lodówce czy w temp. pokojowej?

  Załączniki
 
  1. Patrycja

bardzo pyszny a przy tym lekki :-) miałam tylko problem z ubiciem śmietany, nie wiem dlaczego, ale dzięki żelatynie nie spłynęła bita

  Załączniki
 
  1. Joanna

Jolka wymiary formy są zawsze podane w tekście (tutaj w pkt. 2).

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony