Tort kawowy z wiśniami

Delikatny tort dla wielbicieli kawy. Pyszna, aksamitna masa kawowa z delikatnym, kawowym biszkoptem nasączonym kawą. Cały tort jest bardzo delikatny, poza cienkim, chrupiącym ciastem kruchym znajdującym się na samym spodzie. Dodatkowo dla przełamania smaku kawy dodawał smak wiśniowy. W torcie znajdziecie wiśnie z kompotu, dżem wiśniowy i kwaskową galaretkę przygotowaną na soku z wiśni. Całość jest pyszna, delikatna, nie za słodka i rozpływająca się w ustach.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 90 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 60 g masła

Biszkopt kawowy:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Poncz:

  • ok.1,5 szklanki posłodzonej kawy*

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500 ml mleka)
  • 4 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4,5 płaskich łyżeczki żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 4 łyżek dżemu wiśniowego (lub innego kwaśnego np. leśnego)
  • podłużne lub okrągłe biszkopty
  • 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 720 ml)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (lub 3 listki żelatyny)
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao lub rozpuszczalna kawa zbożowa do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, cukier puder, żółtko i pokrojone na kawałki zimne masło zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić na dnie formy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować biszkopt. Kawę rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach gorącej wody. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. W miseczce wymieszać skrobię z mąką (i proszkiem do pieczenia, jeśli go dodajemy, ale nie jest konieczny). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy i odwrócić wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 2 blaty.
  5. Przygotować poncz. Ostudzić.
  6. Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku. Odmierzyć 250 ml soku z wiśni.
  7. Ciasto kruche ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Na cieście kruchym rozsmarować dżem.
  8. Część ponczu przelać do głębokiego talerza. Biszkopty zanurzać na krótko w kawie i układać na dżemie.
  9. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Ok. 1 ½ szklanki mleka zagotować z 2 łyżeczkami kawy. (Dokładnie mieszać, aby kawa się rozpuściła). Budyń w proszku wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować jeszcze ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając delikatnie i krótko od czasu do czasu. (Budyń powinien być chłodny i lekko tężejący). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do chłodnego budyniu.
  10. Połowę masy wyłożyć na biszkopty. Przykryć jednym krążkiem biszkoptu kawowego. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę pozostałej masy, ułożyć parę odsączonych wiśni (dałam 30 sztuk) i na nie resztę masy. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Biszkopt nasączyć ponczem. Tort wstawić do lodówki.
  11. W tym czasie przygotować galaretkę wiśniową. W tym celu namoczyć 2 łyżeczki żelatyny w proszku w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Odmierzone 250 ml soku z wiśni mocno podgrzać. Wymieszać dokładnie z żelatyną, aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć, rozprowadzić na górze tortu.
  12. Tort wstawić ponownie do lodówki na parę godzin lub na noc.
  13. 300 g śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Ściągnąć obręcz i boki tortu posmarować bitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować wierzch tortu. Brzegi można oprószyć kakao lub rozpuszczalną kawą zbożową.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250 ml.
  • Na 1 szklankę wody dałam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort kawowy z wiśniami Tort kawowy z wiśniami Tort kawowy z wiśniami