Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort kawowy z wiśniami

Delikatny tort dla wielbicieli kawy. Pyszna, aksamitna masa kawowa z delikatnym, kawowym biszkoptem nasączonym kawą. Cały tort jest bardzo delikatny, poza cienkim, chrupiącym ciastem kruchym znajdującym się na samym spodzie. Dodatkowo dla przełamania smaku kawy dodawał smak wiśniowy. W torcie znajdziecie wiśnie z kompotu, dżem wiśniowy i kwaskową galaretkę przygotowaną na soku z wiśni. Całość jest pyszna, delikatna, nie za słodka i rozpływająca się w ustach.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 90 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 60 g masła

Biszkopt kawowy:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Poncz:

  • ok.1,5 szklanki posłodzonej kawy*

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500 ml mleka)
  • 4 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4,5 płaskich łyżeczki żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 4 łyżek dżemu wiśniowego (lub innego kwaśnego np. leśnego)
  • podłużne lub okrągłe biszkopty
  • 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 720 ml)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (lub 3 listki żelatyny)
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao lub rozpuszczalna kawa zbożowa do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, cukier puder, żółtko i pokrojone na kawałki zimne masło zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić na dnie formy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować biszkopt. Kawę rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach gorącej wody. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. W miseczce wymieszać skrobię z mąką (i proszkiem do pieczenia, jeśli go dodajemy, ale nie jest konieczny). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy i odwrócić wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 2 blaty.
  5. Przygotować poncz. Ostudzić.
  6. Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku. Odmierzyć 250 ml soku z wiśni.
  7. Ciasto kruche ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Na cieście kruchym rozsmarować dżem.
  8. Część ponczu przelać do głębokiego talerza. Biszkopty zanurzać na krótko w kawie i układać na dżemie.
  9. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Ok. 1 ½ szklanki mleka zagotować z 2 łyżeczkami kawy. (Dokładnie mieszać, aby kawa się rozpuściła). Budyń w proszku wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować jeszcze ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając delikatnie i krótko od czasu do czasu. (Budyń powinien być chłodny i lekko tężejący). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do chłodnego budyniu.
  10. Połowę masy wyłożyć na biszkopty. Przykryć jednym krążkiem biszkoptu kawowego. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę pozostałej masy, ułożyć parę odsączonych wiśni (dałam 30 sztuk) i na nie resztę masy. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Biszkopt nasączyć ponczem. Tort wstawić do lodówki.
  11. W tym czasie przygotować galaretkę wiśniową. W tym celu namoczyć 2 łyżeczki żelatyny w proszku w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Odmierzone 250 ml soku z wiśni mocno podgrzać. Wymieszać dokładnie z żelatyną, aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć, rozprowadzić na górze tortu.
  12. Tort wstawić ponownie do lodówki na parę godzin lub na noc.
  13. 300 g śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Ściągnąć obręcz i boki tortu posmarować bitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować wierzch tortu. Brzegi można oprószyć kakao lub rozpuszczalną kawą zbożową.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250 ml.
  • Na 1 szklankę wody dałam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort kawowy z wiśniami Tort kawowy z wiśniami Tort kawowy z wiśniami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Ania

Zrobilam to ciasto i musze przyznac ze moj maz nie byl nim zachwycony;( w przeciwienstwie do innych ciast z masa maslana nie posiada ono wyrazistego smaku, byc moze zrobienie budyniu z maslem i oddzielnej warstwy ze smietana 35% daloby lepszy efekt.

  Załączniki
 
  1. Anna

jeszcze dodam że ciasto musi postać całą noc aby ciasto kruche, które jest nas spodzie zmiękło pod wpływem dźemu i dobrze się kroiło

  Załączniki
 
  1. Anna

Tort zrobiłam wyszedł jak na zdjęciu (mój pierwszy w życiu tort) oprócz galaretki ale to z mojej winyzle zrobiłam przedłużenie tortownicy i galaretka wyciekła:. Dekoracje zrobiłam z bitej śmietany i czekolady. Ludzie byli zachwyceni tortem, gdyż...

Tort zrobiłam wyszedł jak na zdjęciu (mój pierwszy w życiu tort) oprócz galaretki ale to z mojej winyzle zrobiłam przedłużenie tortownicy i galaretka wyciekła:. Dekoracje zrobiłam z bitej śmietany i czekolady. Ludzie byli zachwyceni tortem, gdyż jest mało słodki i bardzo delikatny. Dziękuję za ten przepis!

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Marta

Tort zrobiłam na urodziny męża i zamierzam wszystkich zaskoczyć bo mimo, że jestem niewprawioną jeszcze kucharką wygląda na to, że udał się świetnie Mąż uwielbia kawę więc mam nadzieję sprawie mu przyjemność. Dziękuję za możliwość zaskoczenia...

Tort zrobiłam na urodziny męża i zamierzam wszystkich zaskoczyć bo mimo, że jestem niewprawioną jeszcze kucharką wygląda na to, że udał się świetnie Mąż uwielbia kawę więc mam nadzieję sprawie mu przyjemność. Dziękuję za możliwość zaskoczenia całej mojej rodziny

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Anna

Witam, Chce ten tort zrobić na urodziny mojego małżonka? Czy tort nie jest za słodki ani mdły? Czy robiąc go powinnam jeszcze ograniczyc cukier?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Anna

Aniu, tort nie jest ani za słodki, ani mdły. Jest lekki i delikatny.

  Załączniki
 
  1. Gabi

przepis świetny! oprócz tego, że masa budyniowa trochę mi nie wyszła, był naprawdę dobry

  Załączniki
 
  1. Gabi

mam pytanie... czy zamiast robionej przeze mnie galaretki na sam wierzch mogę zrobić galaretkę zwykłą?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gabi

Tak, oczywiście. Najlepiej użyć wiśniową

  Załączniki
 
  1. Anastazja

Zabieram się za pieczenie! Mam nadzieję, że wyjdzie... :]

  Załączniki
 
  1. Panna Malwinna

Prawdziwe dzieło sztuki

  Załączniki
 
  1. Majana

Niesamowity jest! Wygląda wspaniale
Pozdrawiam.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony