Szwajcarskie ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe z dużą ilością migdałów. Upieczone bez użycia mąki. Zastępują ją zmielone sucharki i migdały. Ciasto zwarte i wilgotne. Godne wypróbowania. Smaczne samo, posypane cukrem pudrem lub wzbogaconej wersji z sosem waniliowym.

aaaaa

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

  • 250 g zmielonych migdałów ze skórką
  • 50 g sucharków (ok. 5 sztuk)
  • 120 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 4 łyżki wody
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Sucharki zmielić na proszek (w malakserze, blenderem) lub włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć. Wymieszać z migdałami.
  3. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
  5. Oddzielić białka od żółtek.
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. (Miksować na wysokich obrotach ok. 10 minut). Dalej miksując, dodać powoli kawę i następnie chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  7. Następnie wmieszać sucharki z migdałami.
  8. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy.
  9. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Źródło: Przepis dostałam od znajomej. Oryginalna nazwa to "Susannas Schweizer Schokoladenkuchen".

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Szwajcarskie ciasto czekoladowe Szwajcarskie ciasto czekoladowe