Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto serowo-kawowe

Delikatne ciasto biszkoptowe z delikatną masą serowo- kawową. Całe ciasto jest lekkie, delikatne, nie za słodkie. Biszkopt nasączony jest kawą, dzięki której nie jest suchy. Spokojnie można ukroić sobie większy kawałek. Ciasto jest bardzo smaczne.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowo- kawowa:

  • 30ml mocnej kawy
  • 500g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżki rumu
  • 6 łyżek cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Poncz:

  • 200ml mocnej kawy (posłodzonej według uznania)

Dodatkowo:

  • drobno zmielona kawa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  2. Przygotować masę. Twaróg, cukier i rum utrzeć mikserem na jednolitą masę.
  3. 4 płaskie łyżeczki żelatyny zalać 30ml kawy i 2 łyżkami wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
  4. Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. (Jeśli masa będzie za rzadka, można miskę z masą włożyć na chwilę do zimnej wody, aż masa zacznie tężeć).
  5. Dolny blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. (Kawa powinna być zimna). Wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  7. Ciasto posypać z góry zmieloną kawą.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto serowo-kawowe

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Joanna

Klaudio obojętne.

  Załączniki
 
  1. klaudia

Jakiego rumu należy użyć??

  Załączniki
 
  1. Joanna

Basiu możesz. W tym wypadku możesz zmiejszyć ilość żelatyny np. o połowę.

  Załączniki
 
  1. Basia

Witam. Proszę mi powiedzieć czy moge użyć serka philadelphia zamiast twarogu? z góry dziękuje za odpowiedz
Ps : super strona, czytelna z super przepisami

  Załączniki
 
  1. Basia

Ciasto jest bardzo dobre i łatwe do zrobienia.Nie starczyło mi jednak masy na wierzchnią warstwę,mimo to poradziłam sobie w inny sposób.Gorąco polecam.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolino jak się zwarzyła to dobrze zrobiłaś, że ją ponownie ogrzałaś. To normalne, że zrobi się rzadka. Teraz musisz schłodzić masę, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miała odpowiednią konsystencję.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Witam Joanno,
Mam pytanie dotyczące masy kawowej. Nie widziałam takiej u Ciebie na stronie ale nie mam kogo spytać. Masę zrobiłam z jajek na parze ucieranych z cukrem pudrem i kawa. Potem to ostudziłam i dodawalam powoli otarte masło. I wsytsko...

Witam Joanno,
Mam pytanie dotyczące masy kawowej. Nie widziałam takiej u Ciebie na stronie ale nie mam kogo spytać. Masę zrobiłam z jajek na parze ucieranych z cukrem pudrem i kawa. Potem to ostudziłam i dodawalam powoli otarte masło. I wsytsko szło dobrze az nagle sie zważyło. Więc sposobem babcinym z powrotem na parę . i było by dobrze tylko teraz ta masa jest strasznie zadka. Poradz mi co mam zrobić i gdzie popełniłam bląd. To już moja druga masa do trgo jednego tortu.
Dziękuje

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ala

Czy można by zamiast twarogu z wiaderka zmielić zwykły ser biały i wtedy nie dodawać żelatyny?

  Załączniki
 
  1. dorota

Witam, czy ser twarogowy można zastąpić serkiem mascarpone?

  Załączniki
 
  1. nadziana

Prześliczne zdjęcia i ciasta, wyglądają jak kupne!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony