Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto serowo-kawowe

Delikatne ciasto biszkoptowe z delikatną masą serowo- kawową. Całe ciasto jest lekkie, delikatne, nie za słodkie. Biszkopt nasączony jest kawą, dzięki której nie jest suchy. Spokojnie można ukroić sobie większy kawałek. Ciasto jest bardzo smaczne.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowo- kawowa:

  • 30ml mocnej kawy
  • 500g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 2 łyżki rumu
  • 6 łyżek cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Poncz:

  • 200ml mocnej kawy (posłodzonej według uznania)

Dodatkowo:

  • drobno zmielona kawa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  2. Przygotować masę. Twaróg, cukier i rum utrzeć mikserem na jednolitą masę.
  3. 4 płaskie łyżeczki żelatyny zalać 30ml kawy i 2 łyżkami wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
  4. Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. (Jeśli masa będzie za rzadka, można miskę z masą włożyć na chwilę do zimnej wody, aż masa zacznie tężeć).
  5. Dolny blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. (Kawa powinna być zimna). Wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.
  7. Ciasto posypać z góry zmieloną kawą.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto serowo-kawowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony