Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy

Bienenstich

Bienenstich należy do klasyków wśród niemieckich wypieków. Ciasto drożdżowe pokryte jest pyszną, skarmelizowaną polewą migdałowo- miodową i przełożone delikatną masą budyniową. Nietypowe nadzienie jak na ciasto drożdżowe prawda? Ciasto jest drożdżowe. Natomiast na nadzienie istnieje wiele różnorodnych przepisów.  Może to być bita śmietana, masa maślana lub budyniowa. Najczęściej spotykaną wersją jest budyń z dodatkiem bitej śmietany. Wszędzie, gdzie jadłam to ciasto, masa była dość luźna. Dlatego i ja starałam się uzyskać taką masę. Jeśli ktoś woli bardziej zwartą może dodać więcej masła i zrezygnować z bitej śmietany lub dodać żelatynę. Ze względu na luźną konsystencję masy, górna część ciasta musi zostać pokrojona, zanim zostanie nałożona na masę. Inaczej nie dałoby się ciasta pokroić. Ciasto jest bardzo smaczne i na pewno godne wypróbowania.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 50g masła

Polewa migdałowa:

  • 5 łyżek miodu
  • 100g masła
  • 125g cukru
  • 200g migdałów w płatkach

Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 750ml mleka
  • 80g cukru
  • 100g masła
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajka i roztopione masło. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Przygotować polewę. Miód, masło i cukier podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać migdały, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (ok. 30x 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć polewę migdałową.
  4. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ciasto pociąć na 4 części (raz na pół wszerz i raz wzdłuż). Każdą część przeciąć na pół, oddzielając górną od dolnej części ciasta. (Można od razu całe ciasto przeciąć na pół, oddzielając górną od dolnej części, ale ponieważ całe ciasto jest bardzo duże, najłatwiej jest go podzielić najpierw na 4 części i dopiero przeciąć na pół). Górną część ciasta (z polewą migdałową) pokroić na kawałki.
  5. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy.
  6. Dolne części ciasta posmarować masą. Na masie ułożyć, pocięte na kawałki, górne części ciasta z polewą. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  7. Kolejno ciasto pokroić na kawałki.

Smacznego.

Przepis na ciasto drożdżowe i polewę pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 20- 30 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Bienenstich

Bienenstich

Bienenstich

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]mycho[/b] klasyczny Bienenstich jest na cieście drożdżowym, ale można również upiec (jak piszesz) biszkopt lub ciasto ucierane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mycha 87 · 3 lat temu
    Pieke od lat i wiele przepisow z tego bloga mi sie udalo. To ciasto wyglada oblednie, tylko strasznie ciasto drozdxowe sie wysuszylo na drugi dzien. Nie wiem, czemu, jest bardzo twarde i suche. Czy moglabym zrobic ten przepis na bazie biszkoptu???????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marzena · 3 lat temu
    upiekłam to cudo , wstawiłam do lodówki , jutro bedę degustować ale juz wiem , ze to jest wspaniałe ciasto, szukałam tego przepisu, kiedys jadłam drozdzówkę z migdałam w cukierni bydgoskiego mistrza Sowy, wygladem bardzo przypominała mi to wykwintne ciasto , chociaz tamto było bez masy , tęskniłam za tym smakiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Agato[/b] sposób przygotowania jest taki sam. Tylko należy użyć ok. 9g drożdży suszonych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    Witam Niestety nie posiadam świeżych drożdży, tylko suszone, czy w takim wypadku zmieni się sposób wyrobu ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Zrobię jak mówisz Dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kasiu[/b] zrób dzień wcześniej. Masa musi poleżeć w lodówce, żeby zgęstniała. Ciasto nie straci na smaku. Będzie smaczne na drugi dzień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Cześć
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie i chyba się skuszę żeby je upiec. Ale mam pytanie czy struktura ciasta następnego dnia po leżakowaniu w lodówce będzie dalej mięciutka? W lodówce nigdy drożdżowego nie przechowywałam (i może to mój błąd), ale pamiętam, że w kolejnym dniu po upieczeniu moje zawsze było takie przeschnięte. Czy jeśli zależy mi na świeżości powinna upiec je i podać tego samego dnia?
    Pozdrawiam Kasia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AleMańka · 6 lat temu
    Wygląda wspaniale! Chyba się skuszę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kachna · 6 lat temu
    ciasto wygląda wręcz obłędnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Toczka · 6 lat temu
    Mmm, wygląda pysznie. Ostatnio zaczynam się troszkę przekonywać do niemieckiej kuchni. Na razie tylko do wypieków, ale może z czasem dania obiadowe też zaczną do mnie przemawiać. Próbowałam rożków orzechowych, prawdziwa pycha. A taka drożdżówka z masą budyniową i karmelizowanymi migdałami... brzmi co najmniej dobrze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 6 lat temu
    Świetne ciasto;) na pewno u mnie ląduje na świątecznym stole w tym roku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majka · 6 lat temu
    Pieknie u Ciebie wyglada. Uwielbiam to ciasto. Jest przepyszne!

    Pozdrawiam cieplo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    amaranthrose · 6 lat temu
    Pyszne, zapisuje przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 6 lat temu
    zapisuję, bo ciasto genialne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Zgłodniałam. Wygląda pieknie!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiek · 6 lat temu
    Wygląda bardzo pysznie!!
Początek strony