Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy

Brownies light

Pyszne, czekoladowe brownies, a zarazem mało kaloryczne. Możliwe? Tak. Jest naprawdę smaczne i pomimo że jest mało kaloryczne, wcale nic mu nie brakuje. Jeden kawałek ciasta ma tylko 157 kcal. Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki dodatkowi jabłek, a orzechy wzbogacają dodatkowo jego smak.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 120g brązowego cukru
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g masła o mniejszej zawartości tłuszczu (można zastąpić zwykłym)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 120g jogurtu naturalnego (1,5% tłuszczu)
  • 200g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać.
  2. Jabłka umyć, obrać, pociąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małą kostkę.
  3. 60g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać posiekane orzechy i jabłka. Karmelizować, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Odstawić na bok do ostygnięcia.

02

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Jajka ubić z 60g cukru na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo jogurt i roztopioną masę czekoladową (chłodną, ale płynną). Dodać szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać jabłka z orzechami.
  3. Formę o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec na środkowej szynie piekarnika ok. 30 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 160°C). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na 20 kawałków.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Das Genießer- Koch- & Backbuch für Diabetiker”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja): 157 kcal, Białko: 4g, Tłuszcz: 8g, Węglowodany: 15g

Brownies light

Brownies light

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    carveza30 · 4 lat temu
    często jakoś zaglądam na ta stronę i to ciacho przykuło moja uwagę zmodyfikowałam go kilkukrotnie oblewając lukrem lub czekolada i dodając raz więcej bakalii. Na święta polecam z posiekam czym się da czyli orzechy migdały śliwki suszone morele i obowiązkowo zurawina. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Soll · 6 lat temu
    No to ciasto też uważam, że nie jest dietetyczne, a to dlatego, że ma masło, cukier i mąkę. No i niestety, zarówno dużo tłuszczu jak i węgli (generalnie dietetyczne rzeczy powinny mieć albo przewagę tłuszczy albo węgli, nie powinny być te wartości równe). Co nie zmienia faktu, że na pewno byłoby pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidzik · 6 lat temu
    fajny przepis, szkoda tylko ze skladniki odmierzone w gr a nie szlankach - zawsze sie trzeba naszukac przelicznikow
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hagar · 6 lat temu
    Dziekuje z przepis! Rewelacja! Brownies wyjatkowo light, pyszne, roplywa sie w ustach.Podpisuje sie pod komentarzem Joasi,siega sie po nastepny kawalek bez wyrzutow sumienia. Przepis godny polecenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    A ja dodałam czekoladę 76 procent kakao (tylko taką miałam pod ręką) i wyszło trochę za mocne/gorzkie... Ale w ogólnym rozrachunku i tak fajne. Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    cobytuzjesc · 6 lat temu
    Ja uważam jak Kaś :lol: zresztą co to jest 157 kalorii :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Chocoholiczka · 6 lat temu
    Hmm... muszę wypróbować, bo jestem wielbicielką brownies i jeżeli okazałoby się, że mogę je jeść prawie bezkarnie, to byłby przełom XD
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    [i]Uwielbiam brownies. Piekne jest to Twoje.Pozdrowienia:)[/i]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sue · 6 lat temu
    Podpisuję się po komentarzem Kaś. Takie ciacho przyciąga!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    duśka · 6 lat temu
    pyszniutkie kosteczki czekoladowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kaś[/b] u mnie tak właśnie było, że bez wyrzutów sięgałam po kolejny kawałek :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 6 lat temu
    biorę w ciemno!
    chociaż wiem, że i tak są genialne ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 6 lat temu
    świetnie się prezentuje;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kachna · 6 lat temu
    to musi być pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaś · 6 lat temu
    chyba by mi się nie udało poprzestać tylko na 157 kaloriach

Polub nas na ...

Początek strony