Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
58 Komentarzy
Apple pie

Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Nie miałam okazji spróbować, jak smakuje oryginalna wersja, ale jeśli smakuje tak jak ta z tego przepisu, to jest ona godna swojej sławy. Przepis znalazłam w książce „Cynthia Barcomi´s Backbuch”. Cynthia to Amerykanka z pochodzenia, więc pomyślałam sobie, że będzie miała z pewnością dobry przepis na to ciasto. Nie myliłam się. Ciasto jest bardzo smaczne. Szczególnie smakuje mi ciasto kruche. Wiem, że zawiera dużo masła, ale dzięki niemu jest tak smaczne i maślane. Dlatego nie polecam, zastępować go margaryną.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 420g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330g zimnego masła
  • ok. 160ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych)
  • 35g mąki pszennej
  • ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek (daję nie więcej niż 70g)
  • szczypta cynamonu (lub więcej, jeśli lubicie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).
  2. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować robotem kuchennym lub mikserem (używając haków do wyrabiania ciasta), aż całość będzie przypominać kruszonkę.
  3. Dodać 140ml bardzo zimnej wody i tak długo miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Resztę wody dodać tylko wtedy, gdy ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).
  4. Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Pod koniec chłodzenia, przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
  6. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm* lub innej formy o niskim brzegu. Cynthia nie poleca tortownicy, ponieważ ma ona za wysoki brzeg).
  7. Na cieście rozłożyć jabłka.
  8. Drugą połowę ciasto również rozwałkować na grubość 2- 3 mm. Teraz mamy dwie możliwości. Pierwsza to nałożenie całego ciasta na jabłka. Brzegi należy dobrze skleić. Ciasto dowolnie naciąć. (Można zrobić dowolne wzory lub po prostu ponakłuwać widelcem. Chodzi o to, żeby powstały dziury, dzięki którym para ze środka będzie mogła wydostać się na zewnątrz). Druga możliwość, którą ja zastosowałam, to pocięcie ciasta na paski o szerokości ok. 2cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Wystające końcówki obciąć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 210°C (piekę przy ustawieniach góra- dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50 minut. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor. (Piekłam szarlotkę kilka razy i po zmniejszeniu temperatury do 190°C piekę 1 godzinę, następnie ściągam folię aluminiową i piekę dalej, aż ładnie się zarumieni).

Uwaga:

  • Surowe ciasto nadaje się do mrożenia. Można je przechowywać przez parę miesięcy.
  • * Według mnie ciasto rozwałkowane na 2- 3 mm wystarcza na większą formę niż 26cm. Można użyć większej formy lub z niewykorzystanego ciasta zrobić ciasteczka, rozwałkowując ciasto na blacie posypanym mąką i wykrawając foremkami dowolne kształty.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Apple pie Apple pie Apple pie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cathi · 6 lat temu
    Osobiście nie przepadam za tartami, ale moi domownicy byli nią zachwyceni. Zrobiłam więcej ciasta i część zamroziłam. Po rozmrożeniu było w smaku identyczne jak za pierwszym razem. Dobrze mieć takie pod ręką gdy wpadną niezapowiedziani goście:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agniecha · 6 lat temu
    Witam serdecznie pani Joanno! Dzisiaj skorzystałam z pani przepisu i upiekłam Aplle pie:) Tak naprawdę myślałam że z mojej roboty nic nie wyjdzie ponieważ na samym początku kiedy zaczęłam robić ciasto pierwsze składniki dodałam do siebie wszystkie na raz łącznie z wodą którą powinnam dodawać stopniowo i nie koniecznie wszystko!:) Cóż zrobiła mi się ciapa... dodałam duuużo mąki (inaczej ciasto się kleiło za mocno) resztę zrobiłam tak jak w pani przepisie, prócz cynamonu- nie lubię:) Podczas pieczenia zastanawiałam się jak będzie smakował mój "zakalec" ale wcale nie wyszedł zakalec tylko przepyszne chrupiące ciasto!:) Napewno jeszcze nie raz skorzystam z pani strony! SUPER SPRAWA! Już mam w planach zrobić tort samolot na święta dla synka na 3 urodzinki:) Serdecznie dziękuje i pozdrawiam z Gdańska, Agnieszka:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    [quote]Mam pytanie do pkt. 3: jakim sposobem 330 g masła (ok 1,5 kostki) i 420 g mąki (ok. 2,5 szklanki) ma sprawić, że ciasto może być suche? przecież to samo masło... w życiu to nie będzie suche. tak ma być naprawdę?[/quote]
    Jest sporo więcej mąki więc wychodzi suche ale jest pyszne Robie juz drugi raz. Wychodzi genialne. Dzieki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edyta · 6 lat temu
    Mam pytanie do pkt. 3: jakim sposobem 330 g masła (ok 1,5 kostki) i 420 g mąki (ok. 2,5 szklanki) ma sprawić, że ciasto może być suche? przecież to samo masło... w życiu to nie będzie suche. tak ma być naprawdę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Wszystko jest dobrze. Jak zmiksujesz mąkę z masłem (ale musi być bardzo zimne) to wyjdzie Ci jakby kruszonka. Jak dodasz 140ml wody to składniki się ładnie połączą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Shorea · 7 lat temu
    jeszcze mam jedno pytanie, jak mam taki piecyk który nagrzewa się tylko do 190 stopni to jak mam piec ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      To nagrzej do 190 stopni i piecz ok. 20 minut bez przykrycia, następnie przykryj folią i piecz dalej, aż ciasto będzie miało złoto- brązowy kolor.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Shorea · 7 lat temu
    A czy jak zetrę jabłka na tarce (duże oczka)to nie będzie lepiej ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Będziesz miała inną konsystencję. Przy plasterkach wyraźnie wyczuwalne są kawałki jabłek. Jeśli chcesz je zetrzeć na tarce, to musisz je potem odcisnąć z soku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tonieja · 7 lat temu
    Czy w przepisie na ciasto faktycznie nie ma jajka??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 lat temu
    Prze-pysz-ne wyszło świetne. Ja dodałabym więcej jabłek, żeby wyszedł bardziej hmm krągły (sprobuje nastepnym razem) posmarowałam na wierzchu białkiem żeby się błyszczał ślicznie.
    Wyszedł genialnie. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna-gość · 7 lat temu
    To moja ulubiona tarta, nigdy nie lubiłam wysokich szarlotek z paćką z jabłek, a ta krucha tarta jest idealna!!
    Lubię dużo cynamonu, masła daję 285
    Dziękuję za ten przepis i za kopiec kreta- ulubione ciasto mojej drugiej połowy !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 7 lat temu
    Czy mogę zrobić ciasto i wstawić je na całą noc do lodówki?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 7 lat temu
    dziewczyny piec na termoobiegu czy nie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaśka · 7 lat temu
    Ciasto fantastyczne ! Proste, szybkie, zniknęło w mgnieniu oka. Polecam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 7 lat temu
    Ciasto wyszło świetnie.
    Dałam mniej masła - niecałe 30 dkg, i tak było aksamitne i maślane, a następnym razem planuję dać 25dkg, żeby je trochę odchudzić.
    Użyłam jabłek odmiany Elstar, są lekko kwaskowe i bardzo aromatyczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dusia · 7 lat temu
    ale pięknie wyszło! idealne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Smaczny Dom · 7 lat temu
    Idealna tarta jablkowa. Sliczne wyszla:) eh..ale bym ja zjadla:)

    ps. prawda, ze kratka jest mila do zrobienia?:) ja po tarcie sliwkowej, z checia robie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zufik · 7 lat temu
    Ales sie kobieto naplotła tych warkoczy!:) piekne!pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 7 lat temu
    Piękna szarlotka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Pięknie wygląda, bardzo kusząco!:)
    Śliczna krateczka:)

Polub nas na ...

Początek strony