Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Apple pie

Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Nie miałam okazji spróbować, jak smakuje oryginalna wersja, ale jeśli smakuje tak jak ta z tego przepisu, to jest ona godna swojej sławy. Przepis znalazłam w książce „Cynthia Barcomi´s Backbuch”. Cynthia to Amerykanka z pochodzenia, więc pomyślałam sobie, że będzie miała z pewnością dobry przepis na to ciasto. Nie myliłam się. Ciasto jest bardzo smaczne. Szczególnie smakuje mi ciasto kruche. Wiem, że zawiera dużo masła, ale dzięki niemu jest tak smaczne i maślane. Dlatego nie polecam, zastępować go margaryną.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 420g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330g zimnego masła
  • ok. 160ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych)
  • 35g mąki pszennej
  • ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek (daję nie więcej niż 70g)
  • szczypta cynamonu (lub więcej, jeśli lubicie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).
  2. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować robotem kuchennym lub mikserem (używając haków do wyrabiania ciasta), aż całość będzie przypominać kruszonkę.
  3. Dodać 140ml bardzo zimnej wody i tak długo miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Resztę wody dodać tylko wtedy, gdy ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).
  4. Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Pod koniec chłodzenia, przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
  6. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm* lub innej formy o niskim brzegu. Cynthia nie poleca tortownicy, ponieważ ma ona za wysoki brzeg).
  7. Na cieście rozłożyć jabłka.
  8. Drugą połowę ciasto również rozwałkować na grubość 2- 3 mm. Teraz mamy dwie możliwości. Pierwsza to nałożenie całego ciasta na jabłka. Brzegi należy dobrze skleić. Ciasto dowolnie naciąć. (Można zrobić dowolne wzory lub po prostu ponakłuwać widelcem. Chodzi o to, żeby powstały dziury, dzięki którym para ze środka będzie mogła wydostać się na zewnątrz). Druga możliwość, którą ja zastosowałam, to pocięcie ciasta na paski o szerokości ok. 2cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Wystające końcówki obciąć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 210°C (piekę przy ustawieniach góra- dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50 minut. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor. (Piekłam szarlotkę kilka razy i po zmniejszeniu temperatury do 190°C piekę 1 godzinę, następnie ściągam folię aluminiową i piekę dalej, aż ładnie się zarumieni).

Uwaga:

  • Surowe ciasto nadaje się do mrożenia. Można je przechowywać przez parę miesięcy.
  • * Według mnie ciasto rozwałkowane na 2- 3 mm wystarcza na większą formę niż 26cm. Można użyć większej formy lub z niewykorzystanego ciasta zrobić ciasteczka, rozwałkowując ciasto na blacie posypanym mąką i wykrawając foremkami dowolne kształty.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Apple pie Apple pie Apple pie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (74)

  1. Nikola

Można cukier zastąpić cukrem pudrem?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Nikola

Tak.

  Załączniki
 
  1. KITA

Wszystko fajnie ale strasznie niska!

  Załączniki
 
  1. Ilona

Przepis boski! Wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej!!! Nie jestem mistrzem pieczenia, a wyszło (cyt. koleżankę) "jak z Master Chef". Dziękuję za przepis - będę do niego często wracała

  Załączniki
 
  1. Marta

Ciasto przykryć folia błyszcząca strona na zewnątrz czy odwrotnie ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Tak, błyszczącą stroną na zewnątrz.

  Załączniki
 
  1. Monika

Ciasto wyszło idealnie, miałam tylko problem z rozwałkowaniem ciasta po wyjęciu z zamrażarki,ale to są moje początki, pozdrawiam i polecam

Pewnie dlatego, że ciasto miało leżeć w lodówce, a nie w zamrażarce

  Załączniki
 
  1. Aniela

Myślałam, że ciasto mi nie wyjdzie, bo rzadko robię takie skomplikowane ciasta ale wyszło super! jest na prawdę pyszne!
Ja użyłam jabłek ze słoika zamiast świeżych

  Załączniki
 
  1. Karolina

Ciasto wyszło przepyszne!! Dałam mniej cukru tak jak Pani - mozna dac go jeszcze mniej i tez bedzie ok bardzo dobry przepis dla takich jak ja mam karmiących dziecko z alergia - odpowiednia margaryna do pieczenia, niezawierająca masła, brak jajek...

Ciasto wyszło przepyszne!! Dałam mniej cukru tak jak Pani - mozna dac go jeszcze mniej i tez bedzie ok bardzo dobry przepis dla takich jak ja mam karmiących dziecko z alergia - odpowiednia margaryna do pieczenia, niezawierająca masła, brak jajek w przepisie i nawet ja mogłam sobie pozwolić na mały słodki grzech (kupne ciasta i słodycze nie wchodzą w grę, a jak na złość słodkiego sie chce). Na pewno jeszcze nie raz upieke to pyszne ciasto!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Klaudia

Nie posiadam formy do tarty.. czy mogę upiec w zwykłej tortownicy? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Klaudia

Jak już nie ma innej możliwości to może być tortownica.

  Załączniki
 
  1. Paulina

Ciasto wyszło idealnie, miałam tylko problem z rozwałkowaniem ciasta po wyjęciu z zamrażarki,ale to są moje początki, pozdrawiam i polecam

  Załączniki
 
  1. youngCook

Czy można polać je karmelem i upiec ?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony