Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
54 Komentarzy
Apple pie

Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Nie miałam okazji spróbować, jak smakuje oryginalna wersja, ale jeśli smakuje tak jak ta z tego przepisu, to jest ona godna swojej sławy. Przepis znalazłam w książce „Cynthia Barcomi´s Backbuch”. Cynthia to Amerykanka z pochodzenia, więc pomyślałam sobie, że będzie miała z pewnością dobry przepis na to ciasto. Nie myliłam się. Ciasto jest bardzo smaczne. Szczególnie smakuje mi ciasto kruche. Wiem, że zawiera dużo masła, ale dzięki niemu jest tak smaczne i maślane. Dlatego nie polecam, zastępować go margaryną.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 420g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330g zimnego masła
  • ok. 160ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych)
  • 35g mąki pszennej
  • ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek (daję nie więcej niż 70g)
  • szczypta cynamonu (lub więcej, jeśli lubicie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).
  2. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować robotem kuchennym lub mikserem (używając haków do wyrabiania ciasta), aż całość będzie przypominać kruszonkę.
  3. Dodać 140ml bardzo zimnej wody i tak długo miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Resztę wody dodać tylko wtedy, gdy ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).
  4. Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Pod koniec chłodzenia, przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
  6. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm* lub innej formy o niskim brzegu. Cynthia nie poleca tortownicy, ponieważ ma ona za wysoki brzeg).
  7. Na cieście rozłożyć jabłka.
  8. Drugą połowę ciasto również rozwałkować na grubość 2- 3 mm. Teraz mamy dwie możliwości. Pierwsza to nałożenie całego ciasta na jabłka. Brzegi należy dobrze skleić. Ciasto dowolnie naciąć. (Można zrobić dowolne wzory lub po prostu ponakłuwać widelcem. Chodzi o to, żeby powstały dziury, dzięki którym para ze środka będzie mogła wydostać się na zewnątrz). Druga możliwość, którą ja zastosowałam, to pocięcie ciasta na paski o szerokości ok. 2cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Wystające końcówki obciąć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 210°C (piekę przy ustawieniach góra- dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50 minut. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor. (Piekłam szarlotkę kilka razy i po zmniejszeniu temperatury do 190°C piekę 1 godzinę, następnie ściągam folię aluminiową i piekę dalej, aż ładnie się zarumieni).

Uwaga:

  • Surowe ciasto nadaje się do mrożenia. Można je przechowywać przez parę miesięcy.
  • * Według mnie ciasto rozwałkowane na 2- 3 mm wystarcza na większą formę niż 26cm. Można użyć większej formy lub z niewykorzystanego ciasta zrobić ciasteczka, rozwałkowując ciasto na blacie posypanym mąką i wykrawając foremkami dowolne kształty.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Apple pie Apple pie Apple pie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 5 miesięcy temu
    Czy mozna uzyc inne owoce??? Np czersnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nikola · 1 lat temu
    Można cukier zastąpić cukrem pudrem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KITA · 1 lat temu
    Wszystko fajnie ale strasznie niska!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 2 lat temu
    Przepis boski! Wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej!!! Nie jestem mistrzem pieczenia, a wyszło (cyt. koleżankę) "jak z Master Chef". Dziękuję za przepis - będę do niego często wracała
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Ciasto przykryć folia błyszcząca strona na zewnątrz czy odwrotnie :)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    [quote]Ciasto wyszło idealnie, miałam tylko problem z rozwałkowaniem ciasta po wyjęciu z zamrażarki,ale to są moje początki, pozdrawiam i polecam :)[/quote]
    Pewnie dlatego, że ciasto miało leżeć w lodówce, a nie w zamrażarce
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aniela · 2 lat temu
    Myślałam, że ciasto mi nie wyjdzie, bo rzadko robię takie skomplikowane ciasta ale wyszło super! jest na prawdę pyszne! Ja użyłam jabłek ze słoika zamiast świeżych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne!! Dałam mniej cukru tak jak Pani - mozna dac go jeszcze mniej i tez bedzie ok bardzo dobry przepis dla takich jak ja mam karmiących dziecko z alergia - odpowiednia margaryna do pieczenia, niezawierająca masła, brak jajek w przepisie i nawet ja mogłam sobie pozwolić na mały słodki grzech (kupne ciasta i słodycze nie wchodzą w grę, a jak na złość słodkiego sie chce). Na pewno jeszcze nie raz upieke to pyszne ciasto!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 lat temu
    Nie posiadam formy do tarty..:( czy mogę upiec w zwykłej tortownicy? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 3 lat temu
    Ciasto wyszło idealnie, miałam tylko problem z rozwałkowaniem ciasta po wyjęciu z zamrażarki,ale to są moje początki, pozdrawiam i polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    youngCook · 3 lat temu
    Czy można polać je karmelem i upiec ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANIA · 3 lat temu
    Przepis jest rewelacyjny, zazwyczaj mam problem jeśli chodzi o słodkie wypieki i wychodzą mi zakalce, to natomiast wyszło kruche, maślane, odpowiednio słodkie, pycha:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joanna · 3 lat temu
    Brzmi świetnie zresztą jak wszystkie Pani przepisy jak na razie jazdy który próbuje wychodzi tak samo jak brzmi wreszcie jakąś normalna strona ze sprawdzonymi przepisami dla każdego, wypieki są smaczne i aromatyczne czuć w nich smak dzieciństwa i naturalność;) jestem absolutnie zauroczona;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 lat temu
    Czy dobrze mi się wydaje że do ciasta nie dodaje się jajek? Może głupie pytanie ale nigdy nie robiłam szarlotki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Witam, ciasto wyszło super! zmodyfikowalam trochę nadzienie, bo nie lubię cynamonu i dodałam pokruszoną gorzką czekoladę i dwie łyżki kakao nesquik i świetnie skomponowało się z jabłkami. Dodaję do ulubionych i na pewno jeszcze nie raz upiekę, dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zosia · 4 lat temu
    Szarlotka jest po prostu obłędnie pyszna!! Jest to najlepsze ciasto które jadłam. Często piekę ciasta używając przepisu ze strony domowe wypieki i zawsze ciasta wychodzą genialne!! Jestem zachwycona tą stroną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Witam Joanno
    moje pytanie brzmi czy zamiast jabłek mogła bym dodać rabarbar uprzednio wymieszany w cukrze? Moje obawy dotyczą czy rabarbar puści mi więcej soku niż jabłka i wyjdzie zakalec.
    Nie mogę u ciebie na blogu znaleźć tradycyjnego ciasta Kruchego z rabarbarem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tutaj proszę: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/818-tarta-z-rabarbarem-beza"]"Tarta z rabarbarem i bezą".[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    super proste i smaczne ciasto, polecam!
    na goraco z lodami waniliowymi, pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Szukałam przepisu na tytułowe apple pie i wyszukiwarka tutaj mnie przyprowadziła.
    Wypróbowałam i szczerze polecam.Ciasto jest wspaniałe. Nam najbardziej posmakowało ciepłe z lodami waniliowymi.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalka · 4 lat temu
    Witam wszystkich smakosz szarlotki.... Jest to chyba jedno z najsmaczniejszy ciast jakie jadłam. Zaraz po wyjęciu z pieca zostało pół blachy a o drugie pół musiałam "walczyć " :lol: z familią co by zostawili na drugi dzień. Szczerze polecam i dziękuję za ten pyszny przepis, z pewnością zagości on na naszym wigilijnym stole. Pozdrawiam ;-)

Polub nas na ...

Początek strony