Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Niskotłuszczowe ciasto ryżowe z brzoskwiniami

Lekkie ciasto z małą ilością tłuszczu. To ciasto jest super, jeśli szukacie lekkiego, niskokalorycznego deseru. Jest smaczne, pod warunkiem, że lubicie ryż na mleku. Jest soczyste, dzięki brzoskwiniom. Nie rezygnujcie z cytryny, nadaje ona ciastu fajnego posmaku.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 55g cukru
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 4 łyżki wody
  • 90g miękkiego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 125g ryżu o okrągłych ziarnach np. ryż do risotto Arborio
  • 450ml mleka z niską zawartością tłuszczu
  • 85g cukru
  • starta skórka z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka dżemu brzoskwiniowego (lub morelowego)
  • 3 jajka
  • 800g brzoskwiń lub moreli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do miski i zagnieść jednolite ciasto.
  2. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Kruchym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. (Boki wykleić na wysokość ok 3cm). Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
  3. W tym czasie przygotować ryż. Ryż wsypać do garnka. Dodać mleko, cukier i skórkę z cytryny. Zagotować. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 30min., aż prawie cały płyn wyparuje.

04

  1. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać sok z cytryny i dżem. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
  3. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku 10 min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec kolejne 10min.
  4. Białka oddzielić od żółtek. Gdy ryż ostygnie, wmieszać żółtka. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do ryżu.
  5. Brzoskwinie ułożyć przecięciem do dołu na podpieczonym spodzie. Na brzoskwinie ułożyć masę ryżową. Piec w nagrzanym piekarniku 45min. w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek ma być suchy).
  6. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: Zamiast skórki i soku z cytryny można użyć do ciasta i nadzienia taką samą ilość skórki i soku z pomarańczy.
Zmieniony przepis z książki: „Low- Fat” Linda Doeser

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 65 min.
porcje

Liczba porcji:

12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Niskotłuszczowe ciasto ryżowe z brzoskwiniami

Niskotłuszczowe ciasto ryżowe z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony