Ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

Proste ciasto ucierane, bogate w smaku, lekkie i orzeźwiające dzięki brzoskwiniom. Bardzo smaczne. Polecam szczególnie teraz, gdy jest sezon na świeże brzoskwinie.

Składniki:

  • 300g masła lub margaryny
  • 500g mąki pszennej
  • ok. 8 dojrzałych brzoskwiń (nie więcej niż 900g)
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
  • 250g masy makowej
  • 250g dżemu brzoskwiniowego lub morelowego (kupny lub z tego przepisu: „Konfitura z brzoskwiń z amaretto”)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
  2. Miękkie masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy na przemian z jogurtem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Połowę ciasta wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.

02

  1. Pozostałe ciasto wymieszać z masą makową i wyłożyć na jasne ciasto.

03

  1. Na masie makowej rozłożyć brzoskwinie, przecięciem do dołu. (Brzoskwiń nie wciskać w ciasto. Gdy ciasto będzie rosło podczas pieczenia, brzoskwinie się w nim zanurzą).

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
  2. Dżem podgrzać. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu posmarować dżemem. (Najłatwiej jest rozsmarować go pędzelkiem). Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: „Kochen&Genießen”.

Uwaga: Jeśli ciasto nie będzie się bardzo rumienić można piec troszkę dłużej. Ważne jest, aby ciasto pod brzoskwiniami dobrze się dopiekło.
Ciasto można zamrozić.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

Powiązane przepisy