Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
38 Komentarzy

sernik krakowski

Przepis na klasyczny sernik krakowski, z charakterystyczną kratką. Kupiłam twaróg śmietankowy w wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 240g mąki pszennej
  • 160g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka (użyłam z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 220g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 100g rodzynek

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • ok. 6 kopiatych łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania kratki

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. (Można również ciasto rozwałkować bardzo ciemno i ułożyć w formie). Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
  3. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  4. W tym czasie przygotować masę serową.
  5. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).
  6. Oddzielić żółtka od białek.
  7. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.
  8. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
  9. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta.
  10. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości 0,5- 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
  11. Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  12. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
  13. Przygotować lukier. Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować sernik. (Gdyby lukier był za rzadki, dodać więcej cukru pudru). Pozostawić, aż lukier zastygnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Jolanto[/b] od sera może ciasto lekko namoknąć i będzie taki cienki ciemniejszy paseczek (zobacz na zdjęciach). Jeśli uważasz, że ciasto jest za miękkie i faktycznie zakalcowate to powinno być dłużej pieczone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolanta · 6 lat temu
    Witam mam pytanie w sprawie ciasta mam wrażenie że jest takie miękkie choćby zakalec czy ma wyjśc takie czy coś zepsułam dzięki za info
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kasiu[/b] piekłam na grzałce góra- dół. (Jeśli nie jest inaczej podane, to zawszę piekę przy ustawieniach góra- dół).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Cześć, czy sernik trzeba piec z termoobiegiem w podanych temperaturach czy bez niego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Magdo[/b] zostaw go niech ostygnie, a najlepiej włóż na noc do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    witam dziś pierwszy raz w życiu zrobiłam sernik właśnie z tego przepisu i wyszedł mi jakiś taki mokry...czemu?
    może jeszcze musi bardziej ostygnąć ?boję się ze to zakalec...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DOROTA · 7 lat temu
    :-) siostra robiła i wychwala pod niebiosa :roll: my będziemy robić dziś.pozdrawiam wszystkich!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Gośka[/b] pytaj śmiało ;-) Ciasto wyklejasz tylko na dnie formy. Możesz posypać spód formy bułką tartą, ale nie ma takiej potrzeby. Jeśli będziesz wyklejać ciasto bezpośrednio w formie, to bułka będzie tylko przeszkadzać przy rozkładaniu ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gośka · 7 lat temu
    Będę pierwszy raz piekła.Więc moje pytanie może wydawać się głupawe:)Czy ciasto wykładamy tylko na dno, czy również na boki i czy można posypać blaszkę wysmarowaną margaryną bułką tartą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Ilono[/b] sernik jest raczej niski. Tak jak widać na zdjęciach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ilona · 7 lat temu
    Mam pytanie jaki wysoki wychodzi ten sernik?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Taki miałam przepis. Nie ma potrzeby dodawać więcej jajek, ale jeśli chcesz to możesz. Nie powinno to zaszkodzić ;-) Będzie trochę więcej masy serowej :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ladybird06 · 7 lat temu
    ojej, właśnie planuje po raz pierwszy zrobić Krakowski, porównuje różne przepisy, u Pani są tylko 4 jajka, a ja widziałam przepisy na 8 jajek/1 kg sera..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Megii[/b] tak :-) Bok formy odpina się dokładnie jak w tortownicy ;-) To bardzo praktyczna forma.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    megii013 · 7 lat temu
    Witam. Jak to zrobiłaś, że sernik jest w całości na zdjęciu, boki się odpina?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zielony stolik · 7 lat temu
    To logowanie kiedys mnie wykończy;p ale sernik wyszedł boski:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danusia · 7 lat temu
    tradycyjny, ale wyśmienity (: uwielbiam go, tylko robię bez rodzynek (:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 7 lat temu
    Uwielbiam serniki pod każdą postacią a Twój wygląda smakowicie...mniam:-)

Polub nas na ...

Początek strony