Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
235 Komentarzy
Biszkopt

Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Biszkopt klasyczny przygotowujemy na mące pszennej zmieszanej ze skrobią ziemniaczaną.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś jednak obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając go z mąką.

Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w miseczce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
BiszkoptBiszkoptBiszkopt Biszkopt

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Świetny przepis. Biszkopt jak marzenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarek · 4 lat temu
    pierwsze ciasto upieczone przeze mnie dołożyłem grysik i dziewczyna myśli ze kupny pozdrawiam i dziękuje za przepisik :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Jest dokładnie taki jak na zdięciu . Bardzo delikatny , po prostu rozpływa się w ustach. Szczerze polecam!!! ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANGELA · 4 lat temu
    własnie robiłam wyszedł idealny :P To moje drugie ciasto w życiu pierwsze sernik robiłam 4 dni temu mąż zachwalał :lol: dzis biszkopcik....nastepny bedzie jabłecznik macie jakies proste sprawdzone przepisy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wladzia · 5 lat temu
    probowalam ten przepis 1 raz i wyszedl mi jest prosty i dobry pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Ja znam sposób żeby nie opadał. Po upieczeniu trzeba go od razu wyjąć i upuscić z wysokości ok 50cm-zawsze działa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Laura · 5 lat temu
    Już siedzi w piekarniku. Zobaczymy co wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angela · 5 lat temu
    Ten przepis jest swietny zawsze wychodzi idealny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 5 lat temu
    Moniczka, ciasto zostawiasz w piekarniku do wystygnięcia? Jeśli nie to może być właśnie powodem, dlaczego Ci opada.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Moniczka · 5 lat temu
    A ja robię i robię i jakoś mi super rośnie i potem nagle opada. Piekę w piekarniku z termoobiegiem. Może mi ktoś doradzi jak piec ciasta w termoobiegu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 5 lat temu
    Mam pytanko. Ile szklanek zajmuje ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr · 5 lat temu
    Pierwszy mój biszkopt jest po prostu przepyszny ;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 5 lat temu
    Biszkopt przepyszny, robiłam z 4 jajek i nigdy nie upiekłam lepszego:) Od dzisiaj jedyny przepis na biszkopta. Polecam gorąco!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 5 lat temu
    Ja pieke go już 7 raz i jest pyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiu[/b] możesz. Owiń go najlepiej w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 5 lat temu
    mam pytanko czy moge wykonac biszkopt wieczor przed? nie wyschnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gośka · 5 lat temu
    Przepis rewelacyjny. Robiłam biszkopt jasny i ciemny,zawsze jest idealny polecam.
    Ps/ biszkopt jest delikatnym ciastem i trzeba dokładnie trzymać się jego wykonania bo można przedobrzyć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 5 lat temu
    Rewelacja robie go 3 raz i zawsze wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 5 lat temu
    Może użyłaś proszku do pieczenia który był otwarty kilka dni wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aga[/b] a dlaczego nie robisz według mojego przepisu? Ja nie ucieram żółtek z cukrem i nie łączę później z białkami, tylko najpierw miksuję białka na sztywno i dalej miksując dodaję powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Masa ma być dobrze ubita (mikserem na najwyższych obrotach) na puch.
    A i tortownicę użyj mniejszą o średnicy 26cm.

Polub nas na ...

Początek strony