Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
235 Komentarzy
Biszkopt

Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Biszkopt klasyczny przygotowujemy na mące pszennej zmieszanej ze skrobią ziemniaczaną.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś jednak obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając go z mąką.

Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w miseczce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
BiszkoptBiszkoptBiszkopt Biszkopt

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    czy moge dac zamiennik ( chodzi o mąkę ziemniaczaną ) ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Do biszkoptu zawsze dodaję mąki lub skrobi ziemniaczanej. Zobacz w tym przepisie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/144-tort-z-masa-maslana"]"Klasyczny tort z masą maślaną"[/url]. Tam jest biszkopt, w którym jest tylko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Możesz ją pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Biszkopt idealny bardzo dziękuję za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 2 lat temu
    Chce upiec wysoki tort w tortownicy 30 cm czy zamiast 6 dodaj 7 jaj ? Czy to wystarczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 3 lat temu
    Super przepis Zrobiłam na 3 białkach i 2 żółtkach oraz z ekstraktem waniliowym. Wyszedł obłędny i puszysty jak nic innego. Dzięki i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Po raz pierwszy piekę biszkopt. Nigdy nie wychodził,dzisiaj idealny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 lat temu
    Jaka woda ma być ?? Gazowana, niegazowana przygotowana letnia czy zimna czy jaka ??? PROSZĘ O ODPOWIEDŹ.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariusz · 3 lat temu
    Po raz pierwszy robiłem biszkopt na tort i wyszedł idealny. Ładnie wyrósł. Polecaaaaam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Zrobiłam biszkopt z 4 jajek wyszedł pyszny, puszysty i taki leciutki. Przełożyłam jabłkami pycha. Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Zaryzykowałam upieczenie ciemnego z 6 jajek w tortownicy 30 cm i wyszedł super dodałam ze strachu ok. łyżeczki proszku do pieczenia. Upiekł się równo, jest bardzo puszysty. Wysokość 3,5 cm może nie powala ale mi w zupełności wystarczy. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 3 lat temu
    Biszkopt jest naprawdę suuper!Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    adam · 3 lat temu
    wyszedł świetny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lashun · 3 lat temu
    Piekłam po raz pierwszy tydzień temu żeby wypróbować przepis (doświadczenie przeprowadzone na przyjaciołach) wyszedł genialny! mięciutki, puszysty i nie opadł. Wszyscy kosztujący stwierdzili, że nie jedli jeszcze tak dobrego biszkopta ^^ polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Wlasnie sie picze i licze na to ze nie opadnie bo urosl b. duzy:) pozdrawiam wszystkich
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 4 lat temu
    To jedyny przepis z jakiego korzystam piekąc biszkopt, jest rewelacyjny. Kiedyś robiłam biszkopt jedynie z przepisu Siostry Anastazji z samej mąki pszennej jednak ten przepis jest dużo lepszy i już na stałe go wymieniłam biszkopt wcale nie jest suchy, jest puszysty i miękki. Jego największą zaletą jest to że równo rośnie i nie opada, kroi się idealnie. Naprawdę z czystym sumieniem polecam wypróbować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Doro[/b] to oczywiste, że biszkopt z dodatkiem mąki ziemniaczanej jest bardziej suchy niż na samej pszennej. Jednak ma inne zalety. Jest bardziej puszysty i delikatniejszy. Ale, ze suchy jak piach to już przesada. Zaden biszkopt nie jest nie wiadomo jak wilgotny. Do mas i galaretki jak najbardziej się nadaje i nasączyć go również można. Jeśli chcesz wilgotniejszy biszkopt to polecam ten: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/721-przepis-na-biszkopt-genuenski"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dora · 4 lat temu
    Nie polecam przepisu.Wychodz suchy,nie skleja sie z masa ani galaretka tak jak ten bez mąki ziemniaczanej.Czuje jak bym piasek jadla a to zepsulo ciasto-jagodowca.Gdybym wiedziala ze taki suchy jak piach to moze nasaczylabym go..Choc nie wiem czy nie wyszlaby ciapa.Generalnie nigdy wiecej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nikola · 4 lat temu
    Polecam , wyszedł dobry bardzo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Aniu[/b] napisałam o tym we wstępie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Czy w przepisie celowo nie ma wzmianki o proszku do pieczenia? Troszkę sie boje zrobić bez proszku..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 4 lat temu
    Biszkopt rewelacyjny Polecam

Polub nas na ...

Początek strony