Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
234 Komentarzy
Biszkopt

Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Biszkopt klasyczny przygotowujemy na mące pszennej zmieszanej ze skrobią ziemniaczaną.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś jednak obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając go z mąką.

Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w miseczce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
BiszkoptBiszkoptBiszkopt Biszkopt

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joanna · 5 lat temu
    przepis na biszkopt uniwersalny rewelacja nie dosc ze tani oszczędny to jeszce prosty jak drut że nawet taki antytalent cukierniczy jak ja upiekł i wyszło :)) dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Natalio[/b] nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 5 lat temu
    A czy zdejmujesz tą błonkę, która powstaje na górze biszkoptu po upieczeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    domi · 5 lat temu
    Przepis rewelacyjny nastepny biszkopt czekoladowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Zrobilam ten z 6 jaj. Wygladal super ale niestety byl bardzo suchy i przy jedzeniu az sie sypal. Oczywiscie przed dekorowaniem torta nasaczylam biszkopta herbata ale i to nie pomoglo. Co moglam zrobic nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Witam
    Dziękuję serdecznie za przepis. Przez lata korzystałam z przepisu na biszkopt z jednej z tradycyjnych ksiązek kucharskich. Była to zawsze loteria, albo wyszedł albo nie. Z tym przepisem nie ma juz takich emocji, wychodzi zawsze:)). Dotakowe rady i doskonałe prowadzenie krok po kroku przez cały proces pieczenia bardzo pomocny zarowno dla doswiadczonych jak i początkujacych w zmaganaich kuchennych. Raz jeszcze dziekuje i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 5 lat temu
    Witam. Od kilku lat piekę sporadycznie, ale poproszono mnie o upieczenie ciast na 90 urodziny babci więc według powyższego przepisu upiekłam biszkopt na tort. wyszedł rewelacyjnie. proszę o podpowiedz jakie mogę zrobić ciasto które będzie zjawiskowe, nie za drogie, bo przede mną kilka blach bo impreza jest na wsi (takiej z tradycjami- czyli na wypasie)no i gości 35-40 osób
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Izo[/b] dodaj troszkę mniej, z łyżkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Chciałabym upiec ciemny biszkopt z 4 jajek. Ile należałoby dodać do niego kakao? Też kopiatą łyżkę jak w przypadku biszkoptu z 6 jajek, czy mniej? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Iwono[/b] rzucania nie próbowałam. Ja odwracam ciepłe ciasto do góry nogami, jak napisałam w pkt. 5 i zawsze mam płaski biszkopt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 5 lat temu
    A co sądzisz o wyjęciu biszkoptu z piekarniku i rzuceniu go z 60 cm na podłogę? już to próbowałam z przepisu bez proszku do pieczenia i wyszedł okey a teraz chciałam upiec Twój biszkopt i też go rzucić:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 5 lat temu
    Biszkopt wychodzi przepiekny za kazdym razem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr · 5 lat temu
    jeżeli pieczemy w okrągłej rormie polecam dno wyłożyć papierem a po upieczeniu jeszcze gorący odwrócić do góry dnem wtedy biszkopt nie obeschnie i zachowa ładny kształt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    K8 · 6 lat temu
    [quote]Witam,
    Często zaglądam na tego bloga gdyż jest bardzo apetyczny. W pieczeniu dopiuero odkrywam siebie. Pierwszy raz robiłam biszkopt i to z tego przepisu. Prosty i szybki. Wyszedł super. Nie wyrósł aż tak bardzo ale da się przełozyć. Wszystko zrobiłam jak w przepisie a jest troszke za niski. Może jakaś rada?
    Dziekuje[/quote]


    Rada ode mnie - kiedy pieczemy biszkopt nie należy otwierać piekranika w trakcie pieczenia. Gdy otwieramy, na ogół nie wyrasta tak ładnie. Jak juz się upiecze nie róbmy mu szoku termicznego - otwórzmy piekarnik i niech powoli stygnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Witam,
    Często zaglądam na tego bloga gdyż jest bardzo apetyczny. W pieczeniu dopiuero odkrywam siebie. Pierwszy raz robiłam biszkopt i to z tego przepisu. Prosty i szybki. Wyszedł super. Nie wyrósł aż tak bardzo ale da się przełozyć. Wszystko zrobiłam jak w przepisie a jest troszke za niski. Może jakaś rada?
    Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiolka · 6 lat temu
    Super,nawet mi wyszło a do tej pory żaden biszkopt mi nie wychodził:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 6 lat temu
    Pierwszy raz piekłam biszkopt, wybrałam ciemny, rewelacja teraz już tylko z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 6 lat temu
    Znakomity przepis !!! Już dawno powinnam dodać komentarz, ponieważ od dawna to jedyny przepis, który używam gdy piekę tort. Nigdy jeszcze biszkopt mi nie wyszedł dopóki nie upiekłam z tego przepisu i zawsze wychodzi, nigdy nie opada, jest wyśmienity i ogromniasty :)!Z tego przepisu już korzysta moja mama, sąsiadka i jeszcze wiele innych którym ten przepis poleciłam. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Lucyno[/b] proszę, tutaj jest przelicznik: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucyna · 6 lat temu
    Witam serdecznie, mam problem amianowicie chciałabym zrobic ten biszkopt ale w wiekszej tortownicy. Jak zmodyfikować przepis??

Polub nas na ...

Początek strony