Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babka kokosowo- kakaowa

Dwusmakowa babka składająca się z ciemnego, kakaowego ciasta na dole i mocno kokosowego na górze. Szczególnie smakowała mi ta część kokosowa, która bardzo przypomina kokosanki.

Składniki:

Ciasto kokosowe:

Ciasto kakaowe:

  • 200g masła lub (margaryny)
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 200g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (50ml)

Polewa z białej czekolady (opcjonalnie):

  • 100g białej czekolady
  • 40ml słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Wmieszać wiórki kokosowe (mieszając krótko, tylko do połączenia się składników).
  2. Ciasto wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  4. Przygotować ciemne ciasto. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku.
  5. Prędkość miksera zmniejszyć do średnich obrotów. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Dodać na dwa razy, na przemian z mlekiem, do utartej masy. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Ciasto wyłożyć do formy na ciasto kokosowe.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut, do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować polewę. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polać ciasto.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Ciasto nadaje się do mrożenia.

Źródło: Przepis z książki dr. Oetkera: „1000, Die besten Backrezepte”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Babka kokosowo- kakaowa Babka kokosowo- kakaowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (23)

  1. piotr

wyszło rewelacyjne.Moje pierwsze ciasto od kilkunastu lat które robiłem chciałem zrobić niespodziankę mojej Kochanej po powrocie z urlopu i mi wyszło. smak idealny, ciasta połączone i do tego robiłem w okrągłej blaszce na ciasto biszkoptowe....

wyszło rewelacyjne.Moje pierwsze ciasto od kilkunastu lat które robiłem chciałem zrobić niespodziankę mojej Kochanej po powrocie z urlopu i mi wyszło. smak idealny, ciasta połączone i do tego robiłem w okrągłej blaszce na ciasto biszkoptowe. SUPER PRZEPIS

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Klaudia

Czy zamiast ciasta kakaowego cała babka może być z ciasta kokosowego, używając oczywiście też składników z ciasta kakaowego poza kakaem??

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

a mi babka wyszla znakomicie.super przepis dziekuje

  Załączniki
 
  1. Anula

Dzisiaj upiekłam i przed chwilką próbowałam... Pycha ciasto

  Załączniki
 
  1. Beti38

Babka prosta,tania i co najważniejsze pyszna !!! Nie rozwarstwiła mi się.Piekłam w silikonowej formie.Będę ja częściej piekła bo wszyscy się zachwycali.Jednym słowem REWELACJA !!! Polecam :-)

  Załączniki
 
  1. Dominika

Upiekłam wczoraj ( moja pierwsza babka którą piekłam)i wyszła obłędnie pyszna! Nie rozwaliła sie w ogóle. Będę wracać do tego przepisu jeszcze

  Załączniki
 
  1. Monika8507

Babka upieczona mili państwo. Sprawy mają się tak, iż babka jest przepyszna zwłaszcza część kokosowa niemniej malutka część ciasta kokosowego przywarła do formy(bardzo niewielka, odkleiłam ją i przytwierdziłam na miejsce na babce :-* ). Moim...

Babka upieczona mili państwo. Sprawy mają się tak, iż babka jest przepyszna zwłaszcza część kokosowa niemniej malutka część ciasta kokosowego przywarła do formy(bardzo niewielka, odkleiłam ją i przytwierdziłam na miejsce na babce :-* ). Moim skromnym zdaniem można tego całkowicie uniknąć stosując się to trzech prostych wskazówek: po pierwsze primo forma musi być naprawde dokładnie wysmarowana margaryną i obsypana mąką, po drugie primo ciasto kokosowe musi być równo rozprowadzone gdyż moje ciasto przywarło tam gdzie warstwa była odrobine cieńsza, zaś nakładając ciasto kakaowe należy docisnąć je łyżką tak aby lekko wniknęło w ciasto kokosowe, po trzecie primo i bardzo ważne!należy odczekać te zalecane 10 minut studzenia w formie, ja odczekalam jakieś 6 i myśle, że przez to właśnie ciasto odrobine przywarło, gdybym pozwoliła m ostygnąć myśle, ze wzystko było by ok. Jako że babka jest własnie pożerana bo ta kokosowa warstwa jest obłédna na pewno wypróbuję jeszcze raz ją upiec i tym razem dać jej spokojnie ostygnąć i wtedy podziele się jak wyszło.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika8507

Jutro upiekę tą babke potraktuje to jako wyzwanie i napiszę jak wyszło :roll:

  Załączniki
 
  1. kasia

A mi ciasto nie wyszlo siedzialo 1.5h w piekarniku u gory zribila sie skorupa a w środku ciasto surowe i kto mi powie dlaczego

  Załączniki
 
  1. Gosia

Jestem zawiedziona. To pierwsze ciasto z tej strony, które mi nie wyszło. Tak jak w poprzednich komentarzach i mnie oderwała się część kakaowa od kokosowej i ciasto wylądowało w koszu.. a kawałek miał iść do święcenia . Odłamek, który...

Jestem zawiedziona. To pierwsze ciasto z tej strony, które mi nie wyszło. Tak jak w poprzednich komentarzach i mnie oderwała się część kakaowa od kokosowej i ciasto wylądowało w koszu.. a kawałek miał iść do święcenia . Odłamek, który spróbowałam był wyśmienity i tym bardziej mi żal..Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony