Babka kokosowo- kakaowa


Dwusmakowa babka składająca się z ciemnego, kakaowego ciasta na dole i mocno kokosowego na górze. Szczególnie smakowała mi ta część kokosowa, która bardzo przypomina kokosanki.
Składniki:
Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- 180g cukru
- 4 lyżeczki cukru waniliowego
- 200g wiórków kokosowych
Ciasto kakaowe:
- 200g masła lub (margaryny)
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 200g mąki pszennej
- 30g kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka (50ml)
Polewa z białej czekolady (opcjonalnie):
- 100g białej czekolady
- 40ml słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Wmieszać wiórki kokosowe (mieszając krótko, tylko do połączenia się składników).
- Ciasto wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
- Przygotować ciemne ciasto. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku.
- Prędkość miksera zmniejszyć do średnich obrotów. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Dodać na dwa razy, na przemian z mlekiem, do utartej masy. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć do formy na ciasto kokosowe.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polać ciasto.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ciasto nadaje się do mrożenia.
Źródło: Przepis z książki dr. Oetkera: „1000, Die besten Backrezepte”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.