Ciasto malinowe na herbatnikach

Przepis na warstwowe ciasto malinowe bez pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, orzeźwiające i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Polewa kokosowa bardzo dobrze pasuje do malin. Każda warstwa herbatników jest inna. Na dole ułożyłam herbatniki pełnoziarniste, w środku kakaowe, a na górze klasyczne maślane. Oczywiście można zdecydować się na jeden rodzaj ;)
Składniki:
- ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk; każda warstwa po ok. 25 herbatników)
Masa budyniowa:
- 1 budyń malinowy (waniliowy lub śmietankowy; opakowanie na 500ml mleka)
- 400ml mleka
- 100g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Bita śmietana:
- 150g malin (świeżych lub mrożonych)
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa kokosowa:
- 100g cukru
- 50g masła
- 100g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 50g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml mleka. (Jeśli budyń jest bez cukru, dodać cukier). Do gorącego budyniu, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
- 100g malin umyć, osuszyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki. Maliny wmieszać do lekko ciepłego budyniu, najlepiej trzepaczką. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do budyniu.
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć herbatnikami. (Użyłam formy rozciąganej. Dopasowałam jej wymiar do herbatników, aby ich nie łamać. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
- Na herbatnikach rozsmarować masę budyniową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować kolejną warstwę. 150g malin umyć, osuszyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Śmietanę ubić razem ze śmietan-fix na sztywno, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować polewę kokosową. Śmietanę, masło i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać kokos i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. (ale nie za bardzo. Musi pozostać lekko płynna, aby dało się ją rozprowadzić na herbatnikach).
- Polewę kokosową wyłożyć na herbatniki.
- Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Smacznego
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50- 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.