Brownie z wiśniami

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Ciasto jest bardzo smaczne, mocno czekoladowe (zawiera bowiem aż 3 tabliczki czekolady) i mocno gliniaste. Dodatek wiśni sprawia, że brownie jest jeszcze bardziej soczyste i z nutą owocową.

Składniki na tortownicę 26cm:

  • 200 g masła
  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru
  • 4 jajka, temperatura pokojowa
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g odsączonych wiśni ze słoika + 4 łyżki soku z wiśni (lub świeże, wypestkowane wiśnie. Sok można pominąć)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać). Następnie odważyć 150 g wiśni.
  3. 200 g czekolady (połamanej na kawałki) i masło roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
  4. 100 g czekolady posiekać drobno.
  5. Kakao, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce.
  6. Całe jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła).
  7. Wmieszać szpatułką posiekaną czekoladę.
  8. Dodać kakao ze skrobią i proszkiem i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  9. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
  10. Na cieście rozłożyć wiśnie. Ciasto polać z góry 4 łyżkami soku z wiśni.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku). Ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie z wiśniami Brownie z wiśniami